Camí de Sant Jaume

NOTA:

S’ha d’anular la sortida dels tres primers dies del camí de Sant Jaume que s’havia de fer els dies 13, 14 i 15 d’agost. És un pas enrere però per agafar més embranzida ja que el que volem es envoltar aquesta iniciativa del valor que mereix, treballant acuradament la iniciativa, informant a les autoritats públiques de cadascun dels pobles i comarques, així com diputació provincial, a les associacions d’amics del camí de Sant Jaume i, com no, a les autoritats eclesiàstiques per ficar en valor aquesta ruta oblidada en quasi totes les relacions i referències dels diferents camins de Sant Jaume. Volem fer el suficient soroll per que tant els responsables del Camí de Sant Jaume així com les institucions públiques de caire comunitari i estatal el converteixin en un més dels camins oficials des de Catalunya fins Santiago de Compostela.

Per això començarem per organitzar una xerrada-conferencia a càrrec del Dr. Enrique Gómez Leon, persona que ha realitzat en vàries ocasions aquest camí i ha publicat el llibre  “de Tarragona a Santiago y Finisterre” , ens agradaria que aquesta conferència fos oberta a tota Tarragona i per tant es farà en alguna sala pública de la nostra ciutat.

Cal també explicar que la junta directiva que evidentment està vinculada directament en la seva organització, avalarà l’organització d’aquest esdeveniment a un soci de la nostra entitat que  ja està treballant en la comunicació a les diferents poblacions. Anirem informant de l’estat d’aquesta activitat i, com no, es farà una crida a les nostres sòcies i socis, però també obrirem la iniciativa a totes aquelles persones que vulguin acompanyar-nos, encara que en condicions diferents de cost i organització.

Gracies a tots

Salutacions

 

Jordi Aluja Bargalló

President del CET

El Centre Excursionista vol començar el Camí de Sant Jaume des de Tarragona fins Santiago de Compostela amb petites etapes adaptades a tots els excursionistes i estats físics i per les poblacions següents:

 

 

Etapes

1.- Tarragona – La Selva del camp

2.- La Selva del Camp – L’Albiol

3.- L’Albiol – Prades

4.- Prades – Ulldemolins

5.- Ulldemolins – La Granadella

6.- La Granadella – Maials

7.- Maials – Mequinenza

8.- Mequinenza – Candasnos

9.-Candasnos – Bujaraloz

10.- Bujaraloz – Fuentes d’Ebro

11.- Fuentes d’Ebro – Zaragoza

12.- Zaragoza – Alagon

14.- Alagon – Mallen

15.- Mallen – Tudela

16.- Tudela – Alfaro

17.- Alfaro – Calahorra

18.- Calahorra – Agonzillo

19.- Agonzillo – Navarrete

A partir d’aquí es segueix el Camí Francès.

 

Per facilitar la logística de les diferents sortides es llogarà els serveis d’un autobús o microbús depenen dels excursionistes interessats.

Al mes d’agost volem començar fent les tres primeres etapes. Animeu-vos!

1a etapa el 13 d’agost

2a etapa el 14 d’agost

3a etapa el 15 d’agost

 

PELEGRINATGE A SANT JAUME DE GALICIA

La història del Camí de Sant Jaume es remunta a començaments del segle IX (any 814) moment del descobriment del sepulcre de l’apòstol evangelitzador de la Península Ibèrica. Un pastor gallec anomenat Pelai veu un estel que assenyala un indret del turó on més endavant sorgiria Compostel•la. La notícia arriba ràpidament al bisbe de la diòcesi d’Iria Flavia, Teodomir, qui ordena desbrossar el turó i per inspiració divina, anuncia solemnement que les restes trobades pertanyen a l’apòstol Sant Jaume.

Teodomir va posar immediatament el fet en coneixement del rei Alfonso II d’Astúries, que va acudir ràpidament des d’Oviedo per visitar el lloc. Aquest relat va ser publicat en la mateixa època per justificar la creació del pelegrinatge a Santiago de Compostel•la quan aguaitava l’amenaça àrab i la por a la pèrdua de la Cristiandat, aquest fet es coneix com la ‘invenció’ de Teodomir i pot llegir-se en la seva CroniconIrense.

D’ençà del descobriment, Santiago de Compostel•la es converteix en punt de peregrinació de tot el continent europeu. Complia tots els requisits necessaris: la tomba amb les relíquies d’un Apòstol, la utilització del Sant com emblema contra els infidels, la situació de la tomba a les proximitats del final de la terra i les condicions adequades per a caminar amb dificultat i sacrifici cap a occident, l’ocàs del sol.

El camí quedà definit llavors mitjançant la xarxa de vies romanes que unia els punts neuràlgics de la Península. L’impressionant flux humà que des de ben aviat es dirigí cap a Galícia va fer aparèixer ràpidament nombrosos hospitals, esglésies, monestirs, abadies i pobles al voltant de la ruta.

El Camí que volem fer es el que entenem com el Camí mes probable i lògic des de diversos punts de vista tant històrics ja que la Tàrraco romana era d’on començaven tots els camins de la Hispania i a més eren on arribaven els vaixells d’arreu del imperi roma fins aquestes terres, per tant el camí que proposem seria una possibilitat ben propera a la realitat del camí que podia haver fet l’apòstol Sant Jaume.

Cal dir també que Tarragona en els anys propers al 814 fins que va arribar aquí l’interès per realitzar el camí era una època d’ocupació sarraïna i per tant era difícil que els cristians es poguessin  moure amb despreocupada llibertat, però la importància eclesiàstica cristiana seguia mantenint-se i així va seguir fins la reconquesta de les nostres terres, llavors probablement van haver aventurers plens de fervor que van fer servir el camí que proposem per arribar a Compostela.

L’any 1987 el Camí de Sant Jaume fou declarat Primer Itinerari Cultural Europeu i el 1993 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

El camí de Sant Jaume es cultura, és Natura, és Turisme Actiu, és Gastronomia, es Retrobament amb un mateix, es Amistat, es Esforç……………VOLS FER-HO.AMB NOSALTRES