
Cicle de muntanya 2020 – 20/02/2020
CICLE DE MUNTANYA 2020
L’excel.lència en l’aventura
En l’edició d’enguany, es retrà un merescut homenatge a l’escalador de 81 anys Joan Cerdà (Barcelona 1938).
JOAN CERDÀ I MENDIELA
Barcelona, 1938

Els Tres Cims de Lavaredo, Dolomites
Membre del Grup d’Alta Muntanya (GAM) del Club Muntanyenc Barcelonès i de la Secció d’Alta Muntanya (SAM) del Centre Excursionista de Terrassa. Obrí diverses vies per tot el món entre el 1960 i el 1980, entre les quals destaquen la via del Frare Gros, l’aresta del Bisbe i l’Anglada–Cerdà de Montserrat. També obrí vies als Pirineus, al Pedraforca i al Cadí. El 1966 coronà, amb Josep Manuel Anglada, l’esperó NW de la Cima Grande a les Dolomites. Fou membre de l’Expedició Barcelona Hindu Kush (1969), de l’Operació Kenya amb el CM Barcelonès (1971), de l’Expedició Catalana a Grenlàndia (1973) i de l’Expedició Nàutica-alpina a Groenlàndia (1976). També escalà muntanyes de la Patagònia i dels Andes de Perú. Participà en diverses filmacions de muntanya, d’escalada i submarines. Fou professor de l’Escola Nacional d’Alta Muntanya i membre del Grup Nacional d’Alta Muntanya. Rebé la medalla d’or i de plata de la Federació Espanyola de Muntanyisme.

Joan Cerdà, inspeccionant una via d’escalada a la Serra de Montserrat
En l’edició d’enguany, es retrà un merescut homenatge a l’escalador de 81 anys Joan Cerdà (Barcelona 1938).
- 53 primeres a Montserrat
- 7 primeres al Pedraforca
- 10 primeres al Pirineu
- 2 primeres al Cadí
- Moltes primeres a diferents massissos: el Port, Oliana, Eivissa, cingles de Bertí, puig Campana, etc.
- Primera a l’esperó NW de la Cima Grande (Dolomites) amb Josep Manuel Anglada, l’any 1966.
- Expedició́ “Barcelona Hindu Kush 1969”: 1a ascensió́ absoluta a l’Istor-o-Nal (7.398 m) i a cims de més de sis mil metres.
- “Operació́ Kenya 1971” del CM Barcelonès: 1a ascensió́ a la punta Batian (5.199 m).
- Kilimanjaro, per la glacera SW.
- “Expedició́ Catalana a Grenlàndia 1973”: 12 primeres ascensions.
- “Expedició́ Nàutica – alpina a Grenlàndia 1976”: 2 primeres ascensions.
- Patagònia: via Chouinard (sense fer el cim) al Fitz Roy, el 1979.
- Alpamayo, aresta nord.
- Professor de l’Escuela Nacional de Alta Montaña
- Membre del Grupo Nacional de Alta Montaña
- Medalla de plata de la Federación Española de Montañismo (FEM)
- Medalla d’or de la FEM per l’activitat de l’”Expedició Barcelona Hindu Kush 1969″
El pont de Mahoma 106: 40 anys del grup Cavall Bernat
……També hem escoltat Joan Cerdà: història viva de l’escalada. Ha obert diverses vies per tot el món, però sobretot a les muntanyes de Montserrat. Grans descobridors de les Arestes Brucs.
“Escoltar Joan Cerdà és com ‘escoltar’ un llibre. El que es fa ara en escalada, ells ja ho havien fet fa dècades” -ha dit de Cerdà Òscar Cadiach. Cerdà ens ha recordat una forma de practicar l’escalada en la que primaven els valors i la puresa. Tenien un estil que els feia preferir ‘deixar de fer una via i baixar, abans que foradar la paret’ -ha dit aquest gran escalador, a pocs mesos per complir els 80.
El dia de la inauguració del cicle, el 20 de febrer a les set de la tarda, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, farà entrega del guardó Cicle de Muntanya 2020 a l’alpinista català.
L’entrada és gratuïta amb invitació i limitada a l’aforament de la sala, caldrà recollir la invitació a partir d’una hora abans de l’inici de cada sessió, al mateix auditori (no es faran reserves).
20|02 – 19h – Conferència inaugural a càrrec d’Oriol Baró
‘Alpinisme d’aventura’
Oriol Baró, pirineista, alpinista, guia de muntanya UIAGM, va liderar l’intent frustrat pel mal temps al pilar sud del Gasherbrum IV, el juliol del 2018. Ho ha escalat quasi tot a la Patagònia, i ha

L’alpinista Oriol Baró, de Taüll.
assolit vies importants als Andes, l’Himàlaia, els Alps i els Pirineus. Taüll l’ha vist néixer i créixer. Les seves estimades valls són uns indrets excepcionals per a la pràctica de l’alpinisme en totes les seves variants.
En aquest entorn s’ha forjat com a alpinista, i ha dedicat la seva vida en exclusiva a la muntanya.
Pel que fa a ascensions assolides, podem parlar de les següents:
- Als Pirineus més de 150 vies noves i més de mil repeticions en roca, gel i mixt, destacant les ascensions hivernals al Vinhamale, (Diedre jaune, Vides a l’hombra, Despiau-Luquet i Arlaud-Souriac)
- Als Alps, nombroses repeticions d’itineraris clàssics de dificultat al massís del Montblanc i els Écrins.
- Als Andes Peruans, deu noves rutes i nombroses repeticions com la Via nova Tancash, cara NW del Huaguruncho (5.748 m) Cordillera Central el 2003.
- Via nova Corominas-Baró cara W del Siula Chico (6.265 m) al Huayhuash el 2007.
- Via Nova Turbera cara N del Huascaràn Sur (6.768 m) a la Cordillera Blanca el 2007.
- Via Nova Mostro africano cara S del Copa (6.188 m) a la Cordillera Blanca el 2007.
- Via Nova Pa casa de Zarela cara S del Pucarashta (5.450 m) a la Cordillera Blanca, el 2017.
A la Patagònia ascensió de totes les agulles del massís del Fitz Roy – Cerro Torre. Via Ferrari al Cerro Torre.
- Via Nova Nord-africana, cara E Cerro San Lorenzo. Travessa Torres del Paine, tercer encadenament complet el 2015.
A l’Himàlaia, ascensió al Shisha Pangma Central (8.008 m) via Esprit d’équipe, cara N el 2004. A la vall nepalesa de Rolwaling dues vies noves, Infleti al verge Chukima Oest (5.950m) i Sopeti al Chekigo el 2014, i a la vall del Khumbu el Pilar Dudhkhundo al Karyolung (6.511 m) i Nepalisun. Cinc vies Noves a la vall india de Kange el 2014 i a Zaskar l’obertura de l’esperó W del Chiling (2a ascensió de la muntanya).
RECOMENACIONS
Aneu un hora abans i agafeu la invitació al hall de l’Auditori Diputació per poder entrar i agafa lloc, hauran algunes de les conferencies que estaran realment plenes.
Relacions Institucionals i Protocol de l’Àrea de Presidència de la Diputació de Tarragona ens han fet arribar una invitació per la inauguració que podeu imprimí: INV DIGITAL Muntanya20 .