Puigmal (2.913m) per Fontalba

Circular al Puigmal des de Fontalba baixant per la Coma de l'Embut i passant per Núria

Puigmal (2.913m) per Fontalba

Info

 

Desnivell acumulat                   1.000m

Distància total                            15 km

Altitud mínima                          1.980m

Punt de sortida / arribada   Collada de Fontalba

Altitud màxima                        2.913m

:                                         Dia complet

: 4:30h en total. 1:50h des de la collada de Fontalba fins al Puigmal, 1:20h des del Puigmal fins a Núria i 1:20h des de Núria fins a la collada de Fontalba.

                1.000m

:                                     Alta (F):  Cap dificultat destacable.

:

· Puigmal-Vall de Núria-Ulldeter. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Bourg-Madame Mont-Louis Col de la Perche. TOP25 nº2250ET. IGN.

IMPORTANT, PERNOCTACIÓ

Com la ruta sortida que realitzarem hem d’arribar fins a Queralbs i després pujar una pista en bon estat fins al lloc de sortida i arribada, per tant hem de pujar amb els cotxes fins al Collet Fontalba.

Proposem que cadascú es faci la reserva us proposem l’Alberg Roques Blanques, N-260, 17534. Ribes de Freser, Girona. Telèfon: 938468101. Es pot fer la reserva per Booking o truca directament.

Evidentment podeu reservar lliurement on vulgueu l’única qüestió és que hem d’estar el diumenge dia 5 a les 8:00 h del matí al coll de Fontalba.

RECORREGUT


Des de la collada de Fontalba (0:00h – 2.070m) agafem el camí que, suaument, en direcció O, puja per la carena SE cap al Puigmal. Des de Fontalba, i pràcticament durant tot el recorregut d’ascens, el nostre objectiu ja resta ben visible a davant nostre. Passem pel Pla de les Dues Lliures. Anem guanyant alçada ràpidament. A poc a poc els prats donen lloc al color marró de la sorra i les pedres.

La pujada no presenta cap tipus de dificultat. El pendent s’accentua abans d’arribar al  cim de la Dou (0:45h – 2.471m). Deixem el cim de la Dou i, tot fent una lleugera baixada, arribem al coll de Fontalba (0:50h – 2.450m). Continuem pujant fort per l’ampla aresta. Arribem al  cim del Borrut (1:15h – 2.670m). En aquest punt el camí planeja durant alguns metres. A partir d’ara, però, afrontarem la part més dura de l’ascensió: primer assolirem el fals cim del Puigmal i després el propi Puigmal. El pendent es fa bastant dur i el camí comença a fer petits zig-zags per poder guanyar el desnivell, que és d’uns 150m, després del fort pendent, aquest decreix i arribem a un petit pla des d’on ja veiem el cim del Puigmal, és tracta d’un cim arrodonit i ample, només queda fer una curta caminada fins al cim.

Arribem al cim del  Puigmal (01:50h – 2.913m) després de recórrer uns aprox. 4,5 km des de la collada de Fontalba, des d’aquest cim podem contemplar unes esplèndides vistes en totes direccions. Al cim hi trobem un vèrtex geodèsic, diverses creus i també dues plaques, una d’elles amb versos del poeta Jacint Verdaguer.

Comencem el descens cap al vessant de Núria, al principi la baixada fa un fort pendent, baixem zigzaguejant, davant nostre, mirant al nord, hi tenim tota la successió de cims que conformen l’anomenada “Olla de Núria”: un recorregut llarg i exigent que va des del cim del mateix Puigmal, crestejant, fins al pic de Fontnegra. Nosaltres seguirem pel camí de baixada i arribem a la zona de la Coma de l’Embut (2.534m). Seguim el torrent de l’Embut pel seu costat dret on, podem descansar una mica de la calor, tot refrescant-nos als petits salts d’aigua que hi ha, aviat arribem al  Forat de l’Embut (2:30h – 2.200m), aquí l’aigua del torrent s’endinsa en una petita cova, s’amaga i el seu curs ja no segueix visible.

Deixem el torrent de l’Embut enrere i al cap de pocs minuts arribem a un pla verd, el Pla de l’Ortigar. Un cop hem travessat aquest ample coll, veiem per primera vegada el santuari de Núria al fons. Ens endinsem en un bosc de pins, el bosc de Sant Gil, i emprenem un decidit descens fins a Núria, arribem al  santuari de Núria (3:05h – 2.000m), envoltat de muntanyes que freguen els tres mil metres d’altura, en un entorn idíl·lic. En arribar ens dirigim cap a l’ermita de Sant Gil, situada al costat del santuari, i de la Creu d’en Riba. El cremallera de la Vall de Núria és l’únic mitjà de transport existent per accedir al santuari de Núria (a part del camí de muntanya que puja per les gorges de Núria).

A mesura que avancem, ens anem allunyant del santuari de Núria. Arribem a una bifurcació de camins (3:10h): a la nostra esquerra tenim el sender GR11 que baixa cap a Queralbs per les gorges de Núria i a la dreta el camí que va cap a Fontalba. Nosaltres agafem el camí de mà dreta cap a Fontalba. Aquest camí al principi fa pujada (cap a la Coma de les Perdius). Després va planejant, amb alguns puja i baixa, fins que arriba a Fontalba, al cap de poc més d’1h (5 km aprox.).

Des del camí de Fontalba tenim, en tot moment, esplèndides vistes cap a les gorges de Núria. Després d’aproximadament 10min pujant (3:20h), deixem enrere a la nostra dreta el camí que ens portaria fins a la font de la Balma i la cova de Sant Gil. Nosaltres agafem el sender que hi ha a l’esquerra i que ens porta fins a la  cabana de Gombrèn (3:35h – 2.130m), un petit refugi fet de pedra perquè els pastors puguin refugiar-s’hi en cas de pluja, una mica més enllà, passem per  La Fita (4:00h – 2.150m), on s’hi intueixen les restes d’una construcció; ens trobem al punt més alt del camí entre Núria i Fontalba. A partir d’aquí el camí va baixant lleugerament.

Passem per la Dou de Fontalba, una font de la que habitualment en brolla aigua. Les seves aigües s’ajunten més avall amb les del torrent del Puigmal per formar el torrent de Fontalba, que desembocarà al riu de Núria al fons de la vall. En pocs minuts arribem altre cop a  Fontalba (4:30h – 2.070m), on tanquem la ruta circular en la que hem coronat un dels cims més emblemàtics del Pirineu català.

COM ARRIBAR-HI EN COTXE

Arribem a Ribes de Freser per la carretera N-152 que comunica Ripoll i la Cerdanya. A Ribes de Freser agafem la carretera GIV-5217 en direcció N fins a la petita població de Queralbs, situada a 1.236m d’altitud. Just entrant a Queralbs, després de passar la via del tren cremallera, a la primera cruïlla, girem a la dreta tot seguint un senyal que ens indica Fontalba. Anem pujant ràpidament i després d’aprox. 1 km deixem enrere a la dreta el camí vell que puja de Queralbs a Núria per les gorges de Núria. Poc després l’asfalt dóna pas a una pista de terra d’11 km en bon estat. Aquesta pista puja fent grans llaçades. Gaudim d’unes vistes esplèndides de Queralbs i Ribes de Freser. La pista, després de pujar més de 800m de desnivell, acaba a la collada de Fontalba (2.070m), on hi ha espai per estacionar vehicles.


NORMATIVA DE LES SORTIDES I ACTIVITATS

INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • Queda a criteri del propietari del vehicle la forma de compensació del desplaçament per realitzar l’activitat prevista i per tant aquest hauria d’explicar a totes i tots que pugin al seu vehicle com ho faran per compensar la despesa que representa fer servir un cotxe ‘x’ quilòmetres.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.
 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. PUIGMAL .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Voluntari Coordinador de l’Activitat: Jordi  Aluja, 660894138, o el telèfon mòbil del Centre Excursionista Tarragona: 679833507.

Info
Categoria: ,
Lloc: Queralbs municipi del Ripollés, en la Vall de Núria.
Data: 04/09/2021
Data fi: 05/09/2021
Hora sortida: 09:30 h
Lloc de trobada: Plaça Imperial Tarraco (Quiosc)

Sense Comentaris

Respondre