Camí de Sirga del Delta amb Bicicleta

Amposta - Balada - Sant Jaume - Migjorn

Camí de Sirga del Delta amb Bicicleta

Info

Aquest itinerari s’emmarca en el projecte “Restauració integral del bosc de ribera al tram del riu Ebre entre Tortosa i la desembocadura”, desenvolupat pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí.  L’actuació ha recuperat el bosc de ribera del marge dret de l’Ebre i l’antic camí de Sirga deltaic. Aquest camí estava situat a la riba del riu i vinculat estretament amb els llaguts, embarcacions que navegaven per l’Ebre transportant, principalment, arròs aigües amunt i matèries escasses al Delta (pedres, fusta, etc..) aigües avall.
El llagut era arrossegat, aigües amunt, des de la ribera per animals, els matxos, o per persones, els sirgadors. Aigües avall, aprofitava la corrent i podia usar una vela llatina per aprofitar el vent.
A meitat del segle XX, amb la millora de la comunicació rodada per ferrocarril i carretera i la construcció dels embassaments de Ribaroja, Flix i Mequinensa, l’Ebre va perdre definitivament el seu paper de via de comunicació i en conseqüència, va significar la pèrdua de la navegació fluvial i dels llaguts.
Actualment, se poden visitar dos llaguts al Delta: un està exposat a l’Ecomuseu i l’altre al davant del Club Nàutic Deltebre. A més, s’ha recuperat un llagut “Lo Sirgador” que fa rutes turístiques des d’Amposta fins Miravet.

Itinerari
Iniciem el recorregut a l’Oficina d’Informació Turística d’Amposta. Amb l’Ebre a la nostra esquerra continuem endavant en busca del passeig fluvial, situat 300 metres més endavant. Un cop al passeig, i sempre amb l’Ebre a la nostra esquerra, seguim endavant durant 800 metres fins arribar al Km 0 del Camí de Sirga.
En aquest punt, iniciem el nostre recorregut pel camí de Sirga del Delta, on anirem pràcticament durant tot el recorregut, franquejats per una tanca protectora de fusta. Al cap de 2,4 Km arribem a la Sínia, construcció que servia per elevar l’aigua del riu per regar els camps més pròxims.
Seguim endavant i al cap de 3,2 km arribem a l’alçada de l’illa de Sapinya (Km 5,6). L’illa, declarada reserva natural parcial, ocupa una extensió de 3 ha i els ambients dominants són els boscos de ribera, encara que no ben formats, els fenassars i la vegetació helofítica.
Seguim endavant durant 2,9 Km fins arribar a Balada (Km 8,5), petit nucli de població situat davant l’illa de Gràcia, tocant al riu Ebre. El seu únic carrer delimita els termes municipals d’Amposta i Sant Jaume. Podem visitar el Baladre de Balada, que està catalogat com a arbre monumental.
Seguim endavant amb l’illa de Gràcia a l’esquerra durant un gran tram fins arribar a Sant Jaume d’Enveja (Km 11,3). En aquest punt podem creuar l’Ebre pel “Passador” i enllaçar amb l’itinerari 2 (Ecomuseu-desembocadura) i el GR 99 Caminos Naturales.
A Sant Jaume us recomanem la visita al Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta (Tel. 977 468 039 i 977 478 056). Continuem pel camí de Sirga i al cap d’1,7Km arribem al bosc de la Comandanta (Km 13), una de les poques formacions de bosc de ribera amb una certa entitat i densitat. Deixem enrere el Bosquet i ja ens dirigim cap al riu Migjorn situat a 8,6 Km, punt final del Camí de Sirga, per a un recorregut total d’anada de 21,6 Km. Aquest itinerari transcorre per camins rurals, (13% ) i per carril bici (87%) . Asfalt (5%), terra (95%).

 • Distància: 43,2 km (anada i tornada)
 • Localització: Amposta, Balada, Sant Jaume d’Enveja
 • Durada: 6 hores
 • Desnivell: inexistent, completament pla
 • Dificultat: mitja
 • Usuaris: en bicicleta
 • Tipus de ferm: terra
 • Època recomanada: tot l’any
 • Sistema de referència UTM-31N (ICC)

 • Inici Oficina Turisme Amposta
 • Enllaç Inici passeig fluvial
 • Km 0 Inici Camí de Sirga Aparcament 1
 • Km 1,2 Aparcament 2
 • Km 1,6 Aparcament 3
 • Km 2,4 La Sínia
 • Km 3,9 Aparcament 4
 • Km 5,6 Illa de Sapinya
 • Km 8,4 Aparcament 6
 • Km 8,5 Balada
 • Km 8,7 Illa de Gràcia
 • Km 11,3 St. Jaume d’Enveja
 • Km 13 Bosquet de la Comandanta
 • Km 17 Aparcament 7
 • Km 21.6 Riu Migjorn-final Camí

 

NOTA:  Hi ha la possibilitat per a la persona que vulgui gaudir d’aquests paratges i no es vegi capacitat per a realitzar tants quilòmetres, esperar-se en l’embarcador de Sant Jaume d’Enveja, on passaríem el grup que comencés a Amposta i aquí unir-se, amb el que realitzés la meitat del recorregut.

Para recuperar forces mirarem de trobar un bon lloc per menjar, probablement a l’Ampolla de camí de tornada a Tarragona. Us informen ben aviat !!!

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis coordinadors de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

 • Teniu que llegir be cada sortida, es molt important per poder valorar la dificultat física i/o tècnica de la mateixa i avaluar les pròpies forces i coneixements, alhora d’apuntar-se per no patir massa un mateix, ni fer patir o qüestions de pitjor caràcter que ningú volem que puguin passar, i molt menys als voluntaris o professionals responsables de la sortida d’entitat.
 • S’ha de complimentar tot el que es demana en la inscripció indicant si porteu cotxe, si teniu inconvenient o no en portar excursionistes en el vostre vehicle i molt especialment si teniu la llicencia federativa o no, si no la teniu es tramitarà la llicencia temporal per un o dos dies, els màxims dies d’una única activitat d’entitat son de 5, si son de mes dies no es poden treure. I només seria possible amb la llicencia anual. Per tant heu de mirar be els costos de cada cosa per fer el pagament que pertoqui que s’adjuntarà a la inscripció.
 • La inscripció ha de ser anterior a les 18 h del dijous anterior a la sortida. Si aquesta es una sortida normal d’un matí o tan sols d’un dia.
 • Si l’activitat es especial, itineraris o ascensions que necessitin la pernoctació en refugis o rutes (trekkings) de diversos dies o activitats que realitzen altres entitats privades (guies, empreses de turisme actiu, etc.) llavors s’indicarà un dia màxim d’inscripció, que hem de complir, sinó es complica molt l’organització de l’esdeveniment o fins i tot es deixaria de fer, per falta de lloc o pèrdua de la prereserva.
 • Totes i tots els participants d’una sortida de l’entitat han d’estar en possessió de la llicència federativa d’acord amb l’activitat que es faci (els diferents tipus A, B, C o D) o les llicencies temporals que durant aquest any la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya degut a la asseguradora Heletia ha limitat a 5 cops i si és per competicions o formació a tan sols en tres ocasions.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins a arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, bé sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com és un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és, per tant, molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • El Centre Excursionista Tarragona després de veure diversos estudis del cost d’un kilòmetre en cotxes de distintes tecnologies, cost de manteniment i impostos, agafem la feta per l’Agència Tributària que diu que el cost mitjà és de 0,20 € per kilòmetre, cost que RECOMANEM es pugui pagar al titular del vehicle.
 • Evidentment, és aquest, el titular del vehicle, qui dirà l’última paraula, del cost del viatge o simplement no fer pagar res, procurant informar, en pujar al cotxe i abans de començar el viatge al lloc de partida.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €. *
 • *En aquest cas especial de cinc dies serà de: 8 € als socis del CET.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.

Assegurança Temporal FEEC

 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i tres dies 7 €.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. SIRGA.- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Coordinador Voluntari de l’Activitat: Juan Antonio Palacios,  630812314, Crystal Fernández, 611182745.

Info
Categoria:
Lloc: Amposta (Montsia)
Data: 28/05/2023
Data fi: 28/05/2023
Hora sortida: 07:00 h
Lloc de sortida: Pàrquing Zona Blava al costat de l'Estació D'autobusos

Sense Comentaris

Respondre