



El dia que li vàrem entregar el guardó de Soci d’Honor al Josep Lerin, un orgull per la Junta Directiva poder entregar-li, es mereixia això i molt més.
Volem fer una crida, invitant a tota la comunitat excursionista de les nostres comarques, per participar en un esdeveniment esportiu en honor i record de Josep Lerin Palau, conegut pels amics com a ‘Popi’ referent històric en l’excursionisme tarragoní, que va morir aquest passat 26 de novembre. Sense oblidar als companys excursionistes que també ens han deixat aquest terrible 2020, com ‘l’Escarré’ un home que vivia molt intensament la muntanya en tota la seva dimensió natural, científica i amb un tarannà tranquil i alhora intens en els seus reptes i al ‘Tino’ Altés, gran casteller i un excursionista complet, escalador, alpinista, amb crestes com els Beciberris o la de Salenques i expedicions a l’Atles o als volcans de Mexic.
Voldríem dur a terme un esdeveniment excursionista que portaria el nom principal dedicat al Josep Lerin ‘Popi’, com no pot ser d’una altra manera i dins d’aquesta iniciativa hi hauria dues proves o concursos recordant a l’amic Josep Pere Escarré, ‘l’Escarré’ i al Celestí ‘Tino’ Altés i que per tant englobés el tarannà de les tres persones.
Creiem que el més adient és una cursa tipus raids d’esports de muntanya. Els raids són competicions que combinen diferents modalitats esportives i que es desenvolupen per equips en el medi natural. Les modalitats esportives que ens podem trobar en un raid d’esports de muntanya són, entre d’altres, cursa a peu, orientació, bicicleta tot terreny, escalada, descens de barrancs, vies ferrades, piragüisme, natació, espeleologia… Normalment tots els recorreguts es fan amb els mapes i fulls de ruta que entrega l’organització i que són secrets fins hores abans de la sortida. Es divideixen en seccions de durada i distància variable, on obligatòriament s’han de passar controls, on s’ha de marcar una targeta de pas, o controls de canvi, on els participants canvien de modalitat esportiva, tenen la possibilitat de rebre assistència, avituallament, etc.
Ens hagués agradat fer-ho aquest any, però es necessita temps per poder-ho estudiar i organitzar adequadament, a més és un esdeveniment que voldríem que estigui immers en les competicions del CALENDARI DE PROVES FEEC i dins de la Copa Catalana de Raids d’Esports de Muntanya i que per tant ho hem de fer amb suficient temps per pensar unes proves i recorreguts, divertits, engrescadors, diversos i que ràpidament pugui funcionar el boca a boca en el món excursionista d’arreu. Per tant estem parlant de certa complexitat, imaginativa i organitzativa i de la difusió que mereixen els NOSTRES RECORDATS EXCURSIONISTES.
Aquest any realitzarem un recorregut especial que recordarà part de la història de la nostra entitat i especialment de l’amic, del nostre referent i mestre Josep Lerin, ‘Popi’, però farem dues activitats paral·leles que es dedicaran a ‘l’Escarré’ i al ‘Tino’.
Farà falta INSCRIURE’S i el cost serà portar alguna cosa comestible (preferentment casolà) i alguna cosa que es pugui beure i quan acabem de fer l’itinerari, recordarem als tres muntanyencs menjant i fent un brindis en el seu honor.

Refugi Montsant d’Albarca (Priorat; Parc Natural de la Serra de Montsant)
Ens trobarem al Refugi Montsant d’Albarca, edifici que va ser lluitat, fent mantenir els acords presos pel Grup Excursionista Muntanyenc i la Diputació de Tarragona pel ‘Popi’ fins que va ser inaugurat pel mateix Josep Lerin Palau com a president de l’entitat sorgida de la fusió del Grup Excursionista Muntanyenc i l’Agrupació Excursionista Ginesta, el Centre Excursionista Tarragona. Junt amb altres autoritats esportives i polítiques. President d’una Junta Directiva del CET, única entitat excursionista, a Tarragona, farcida de grans excursionistes de llarga tradició. Però el lideratge del ‘Popi’, per damunt de la seva posició institucional, va fer que aquella entitat pugués fer els canvis legals, organitzatius i el que és més complicat de tarannà, que pertocaven aleshores per seguir cridant als joves de la Tarragona de llavors, però sense deixar de dur a terme les activitats i esdeveniments esportius i culturals de sempre.

Creu amb l’escut del Grup Excursionista Muntanyenc, forjada per Leandre Lerin.
Sortirem des del Refugi Montsant d’Albarca cap al Collet de les Forques i abans d’arribar al Collet de Miragüelos pujarem a la cota 946 m, on hi ha una creu amb l’escut de la seva entitat, forjada per Leandre Lerin, i instal·lada pels socis del Grup Excursionista Muntanyenc. Leandre Lerin, medalla de plata de la federació espanyola de Muntanyisme i tiet del ‘Popi’ i el seu mentor en els esports de muntanya, va ser també juntament amb altres excursionistes de l’època, creador del Centre Excursionista Tarragoní (entre el 1919 i 1920 fins el 1923) i després durant l’any 1923 va ser cofundador del GEM.
Posarem una placa, en record del Josep Lerin, en aquest lloc poc conegut, però amb fortes referències biogràfiques de la vida de l’amic ‘Popi’, un lloc més aviat allunyat dels camins més trillats de l’eremítica i molt especial Serra de Montsant.

Primavera del 1932, les entitats excursionistes del Camp de Tarragona, s’uneixen per posar una pedra commemorativa dedicada a Artur Ossona. Els que porten un gorro blanc, eren els membres del GEM, el de més a la dreta era Leandre Lerin.
Després anirem pujant pel Grau Gran, Pla del Grau i girarem cap a l’esquerra per un sender que ens portarà fins al punt més alt d’aquesta serra, la Roca Corbatera (1.163 m), on l’any 1932 les entitats de les nostres comarques vam pujar i instal·lar una roca acabada piramidalment dedicada a la persona que va escriure les primeres guies excursionistes de gran part del territori català, incloent-hi les muntanyes de Prades, Serra la Llena i de la Serra de Montsant, era Artur Ossona. De Tarragonahi van anar un petit nombre de persones que pertanyien al Grup Excursionista Muntanyenc amb Leandre Lerin al capdavant.
Després seguint l’itinerari cap a la Cova Santa, seguint la carena a trobar el GR-174, on aprop hi ha una balma, on es poden refugiar una o més persones i dormir si cal, on recordarem a ‘l’Escarré’, ell solia fer llargues travessies per aquesta serra i solia dormir en alguna de les infinites balmes i coves que hi ha en aquesta geologia tel·lúrica que ell tant bé coneixia.
Seguirem pel Grau del Tomasset o Grau de Montsant, fins Sant Joan del Codolar i aquí girarem cap a l’esquerra per pujar pel Grau dels Tres Esglaons, un Grau per recordar al ‘Tino’ escalador, alpinista, casteller de la Colla Jove i portant d’un dels passos de la Germandat Nostre Pare Jesús de la Passió.
L’Escarré, coneixia com ningú la Serra de Montsant, amb llargues estades i infinitat de sortides que ell feia, en moltes ocasions en solitud, però no es va dedicar tan sols al Montsant, sinó a totes les muntanyes d’arreu que pogués gaudir, sempre amb tranquil.la intensitat.


El ‘Tino’ en diferents moments de la seva vida muntanyenca, castellera i com a portant, un home de Tarragona per tots els costats.
Cal dir que aquells que no vulguin fer aquest grau ferrat, de certa dificultat física, podran seguir el Camí de la Llisera (GR-174) en direcció al collet de Sant Joan, collet Roig i Albarca.

Un dels Esglaons del Grau.
Després de passar el tercer i últim esglaó ja som dalt d’un gran replà, dominat per la cinglera que forma la Roca de les Dotze, de Cornudella. Seguim en direcció nord, per esquivar la gran paret i girem a l’esquerra, com si volguéssim pujar dalt de la Roca de les Dotze. Ara som a la Roca dels Cinc Forats, que s’emprava per fer senyals òptics a la nit, amb fogueres, en la guerra contra els sarraïns de Siurana. Assolim la carena fins a trobar el camí de nou que puja a la Roca Corbatera, però ara girarem cap a la dreta per baixar fins a l’ermita de la Mare de Déu del Montsant, després baixarem pel grau de l’Ermita fins a trobar la pista que ens portarà de nou fins Albarca i el Refugi Montsant, allà farem un refrigeri.
Menjant i bevent un xic, és el moment ideal, per xerrar i poder rebre qualsevol suggeriment per part dels participants de cara a organitzar la cursa que proposàvem anteriorment, que es realitzarà durant l’any 2022, serà l’any del nostre cinquantenari i pot ser una excel·lent iniciativa esportiva, que desitgem pugui fer-se any rere any, per aquest motiu necessitem l’ajut de totes i tots els nostres socis i sòcies, per poder fer-ho realitat.

L’itinerari, seguint les fletxes blaves i després les vermelles seria la proposta completa. L’itinerari, seguint les fletxes blaves i després les verdes, és un recorregut menys dur. També hi hauria la possibilitat de fer la Roca Corbatera i baixar a l’Ermita de la Mare de Déu de Montsant i pel Grau de la Mare de Déu fins a Albarca, tenim totes les possibilitats per diferents estats físics i no us preocupeu, tots ells, donaran record i homenatge als nostres recordats excursionistes.
Sortida i arribada: Refugi Montsant d’Albarca.
Hora de sortida: Des del Refugi Montsant, 8:00 h
Dificultat: Baixa-Mitjana. La diferència de dificultat està amb el fet que feu la proposta completa, llavors es pot considerar Mitjana, a causa de la dificultat del Grau dels Tres Esglaons, si no ho feu i aneu pel Camí de la Llisera, és de caràcter baix, encara que llarga.
Temps aproximat, amb el grau ferrat: 6 h.
Temps aproximat, pel Camí de la Llisera: 4:30 h.
Els temps estan un xic exagerats pel fet que en cada lloc que pertoqui farem una petita ceremonia per cadasqun dels excursionistes recordats.
NORMATIVA I RECOMANACIONS:
INTRODUCCIÓ
No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.
TRANSPORT
- Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
- La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
- Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
- Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
- Queda a criteri del propietari del vehicle la forma de compensació del desplaçament per realitzar l’activitat prevista i per tant aquest hauria d’explicar a totes i tots que pugin al seu vehicle com ho faran per compensar la despesa que representa fer servir un cotxe ‘x’ quilòmetres.
ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL
- És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
- També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.
Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona
- Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
- En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.
Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona
•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.
No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME
- Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.
- Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
- Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €.
NOTIFICACIONS I PAGAMENT
En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.
Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. RECORDATS .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.
CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318 / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708
O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.
ON TROBAR-NÓS
C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com
Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.
Voluntari Coordinador de l’Activitat: Jordi Aluja, 660 894 173, o el telèfon mòbil del Centre Excursionista Tarragona: 679 83 35 07.
Sense Comentaris