L’ALBERA, Castell de Requesens – Puig Neulós – Coll de Tanyareda – Requesens

L'Albera, Paratge Natural d'Interès Nacional

L’ALBERA, Castell de Requesens – Puig Neulós – Coll de Tanyareda – Requesens

Info

Distancia: 15 km


Desnivell: 850 m


Temps: 8 h, amb les parades.


Dificultat: Es tracta d’una excursió llarga amb cert desnivell, per tant d’un esforç físic moderat-alt, sense cap dificultat tècnica.


És necessari: Aigua (begudes), menjar (esmorzar, dinar), frontal (hi ha moltes probabilitats que arribem ja fosc) i roba d’abrigar (paravents) i per si plou, així com gorra i crema solar.


Caminada que envolta la capçalera muntanyosa delimitada pel Coll Forcat, el Puig Neulós i el Coll del Faig i que conté la fageda més propera a la Mar Mediterrània de la serralada pirinenca.  Ens trobem en zona protegida, des que l’any 1986 el Parlament de Catalunya declarava Paratge Natural d’Interès Nacional el vessant sud del Puig Neulós. A més, forma part de la Xarxa Natura 2000. A la Jonquera hi ha l’oficina d’informació d’aquest paratge, que s’extén pels termes municipals de la Jonquera, Espolla i Rabós. (Can Laporta, carrer Major, 2).

Iniciem l’excursió al poblet de Requesens i a tocar del castell del mateix nom, reconstruït a finals del segle XIX i emplaçat en un turó que clou pel sud la vessant meridional del Puig Neulós, cim que és compartit pels municipis de la Jonquera, vessant sud i per Sureda al vessant nord. La seva carena fou fronterera entre els antics comtats d’Empúries i de Rosselló i, des del Tractat dels Pirineus (1659), ho és entre els estats espanyol i francès, entre el Principat de Catalunya i la Catalunya del Nord. Des d’aquest cim de 1257 metres d’altitud, els Pirineus davallen definitivament cap al mar.
Arribar a Requesens demana tres hores de viatge des de Tarragona. Un cop arribats, sortim en direcció oest, en direcció al Coll Forcat, on hi arribarem al cap d’una hora, aproximadament. Poc després trobarem la fita fronterera número 582. Aquestes fites, numerades d’oest a est, marquen la frontera administrativa entre els estats espanyol i francés al llarg del cordal pirinenc entre el cantàbric i la Mediterrània.
Un cop al Coll Forcat anirem seguint la carena, resseguida per un filat que limita el pas de les vaques de l’Albera, autòctones de la zona. Si ho desitgem, ens podem separar lleument del camí per visitar un antic pou de glaç. Poc abans d’arribar al Puig Neulós trobarem el Faig Ajagut, un arbre modelat per la duresa de la Tramuntana.
El cim del Puig Neulós el seu nom es degut a el núvol que sovint tapa el cim és també el que va inspirar el logotip identificatiu del Paratge Natural de l’Albera, l´únic de Catalunya que s’identifica amb un fenòmen meteorològic. El cim està ocupat per una antena de senyal de televisió i telefònic, però allotja un monument piramidal dit la Torre d’en Manel, construït per Manel Costa a finals del segle XIX. L’original va ser enderrocat durant la instal·lació de l’antena i posteriorment reconstruït. S’hi arriba després de 3-3,5 hores des de Requesens.

Prop del cim, pel vessant sudoest, hi ha un pou de glaç. Aquest pou proveia (sota pagament a l’arrendatari) de gel a la Jonquera i els pobles veïns fa ja uns segles. Es troba en perfectes condicions, s’hi pot entrar, siguent recomanable portar una llanterna. L’any 2012 va ser degudament restaurat i senyalitzat pel GAT (Grup d’Art i Treball de la Jonquera). Aquesta entitat hi fa tasques de neteja regularment i s’hi va instal·lar un cartell explicatiu on s’hi pot veure l’estructura i el funcionament d’aquest equipament primitiu.

Descendim del cim per un pendent herbós, que aviat el delimita una fageda pel costat nord. Ràpidament s’arriba a la font i refugi de la Tanyareda (4 hores des de Requesens). Fàcilment podem trobar les característiques vaques de l’Albera. Ens endinsem en una preciosa fageda que abandonarem per descendir per la vessant sud en direcció al refugi Forn de Calç del Centre Excursionista Empordanès, construït l’any 1998 per facilitar aixopluc als excursionistes del GR11. En poca estona arribem a les envistes del Castell de Requesens. Seguint una pista, retornem al punt on hem aparcat els cotxes, després de caminar entre 6 i 7 hores.

Compte, però, perquè estem en el país de la Tramuntana, temible vent del nord que fa embogir les persones amb els seus persistents episodis, tot i que es diu que també les torna més sàvies.
Amb la Mediterrània tan a la vora, el Pirineu no es resigna a perdre el seu caràcter d’alta muntanya, tot mantenint la seva personalitat i regalant-nos unes belles fagedes tant en la seva cresta com a la vora del castell de Requesens, principi i final de la jornada.

Sortida molt recomenable a la tardor. Hi trobem una fageda amb un faig milenari i un pou de glaç del segle XVII. La sortida es des de la Cantina que és un merendero aprop del Castell de Requesens. El cami es de terra però està molt bé. Vistes magnífiques del Roses. Torruella de Mongri. ……..

CENTRES DEL PARATGE NATURAL

CENTRE D’INFORMACIÓ I OFICINA

Rectoria Vella c. Amadeu Sudrià, 3 – 17753 Espolla
Tel. 972 54 50 79 – Fax: 972 54 51 39
pninalbera@gencat.cat

CENTRE D’INFORMACIÓ I EXPOSICIÓ PERMANENT
Can Laporta c. Major, 2 – 17700 La Jonquera
Tel. 972 55 52 58 – Fax. 972 55 57 40

ALTRES LLOCS D’INTERÈS

CENTRE DE REPRODUCCIÓ DE TORTUGUES DE L’ALBERA
Santuari de la Mare de Déu del Camp – 17780 Garriguella
Tel. 972 55 22 45
crt@tortugues.cat

RESTAURANT LA CANTINA
Requesens, información del Castell
Tel. 972 19 30 81

Llegiu aquesta pàgina https://centreexcursionistatarragona.com/coronavirus-sars-cov-2-la-tardo-i-lhivern-2020-2021/ part dels protocols de la Covid-19.

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • Queda a criteri del propietari del vehicle la forma de compensació del desplaçament per realitzar l’activitat prevista i per tant aquest hauria d’explicar a totes i tots que pugin al seu vehicle com ho faran per compensar la despesa que representa fer servir un cotxe ‘x’ quilòmetres.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de l’assegurança temporal o anual de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.
 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €. Un dia: Nens de 0 a 5 anys 0 €, de 6 a 12 anys 3,5 €. de 13 fins 16€ 4 € a partir de 16 anys 5 €
 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. ALBERA .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Responsable/Coordinador de la sortida: Ricard Fernandez i Jordi Aluja, 660894138.

Info
Categoria: ,
Lloc: Requesens (Alt Emporda)
Data: 10/10/2021
Data fi: 10/10/2021
Hora sortida: 06:00 h
Lloc de sortida: Plaça Imperial Tarraco

Sense Comentaris

Respondre