Marxa Popular i lectures, commemoració de l’any Pompeu Fabra

Llengua i Excursionisme; Gramàtica i Esport

Marxa Popular i lectures, commemoració de l’any Pompeu Fabra

Info

Dissabte 20 d’octubre, Marxa Popular,  troballa de fitxes/postals i lectures.

 • Hora de concentració: 08:15 h.      
 • Distancia: 9,2 km
 • Hora de sortida: 09:00 h.      
 • Desnivell: 155 m positius
 • Hora aprox. Casa del Guarda 11:15 h.      
 • Desnivell: 115 m negatius
 • Hora d’arribada 13:30 h       
 • Dificultat: Molt Fàcil

L’eix del programa que presentem té la finalitat de divulgar tant Pompeu Fabra com l’excursionisme, i ho hem fet sumant els esforços de l’excursionisme tarragoní amb el Centre Excursionista Tarragona, junt amb altres entitats dedicades a la llengua i a la difusió cultural, com és el Centre de Normalització  Lingüística o la Biblioteca Pública de Tarragona, així com els Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura i la Direcció General de Política Lingüística, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i també l’Ajuntament de Tarragona amb la seva Conselleria d’esports.

. Tot plegat amb la voluntat de poder arribar amb força a la ciutadania de Tarragona

 • Per saber qui va ser Pompeu Fabra, durant el camí, cada kilòmetre caminat haurem de buscar una fitxa/postal a doble cara, en una hi haurà un xic de la vida i obra de Pompeu Fabra i a l’altra cara part de la història de l’excursionisme a Tarragona i contemporani de Fabra. Al final del sender obtindrem una visió de qui va ser aquest home, l’empenta del seu treball i l’entorn històric que el va envoltar.

Descripció del recorregut

Sortirem del Moll de Costa, Tinglado 1, arribarem al Serrallo i seguirem pel Moll de Pescadors endavant fins arribar al carrer Gravina. Seguirem per la prolongació del passeig de la Independència fins arribar a l’alçada del carrer de Torres Jordi. Baixarem la rampa que ens porta a l’alçada del riu Francolí, anirem en sentit contrari a la direcció de l’aigua, passarem per davall del pont de l’avinguda de Ramon y Cajal, després per davall del de la N-340, pont de Joan Miró i arribarem al Parc Francolí, que podrem admirar des de dalt (3 km; 1 h 30 ‘).

Passarem prop del parc de patinatge, baixarem cap al riu, passarem el pont de l’autovia del Mediterrani i agafarem el camí de l’Anella Verda tot seguint la llera del riu. Després d’una estona caminant arribarem a un pont que passa de la N-240 a l’autopista (4 km; 2 h). Seguirem riu amunt fins arribar als ponts de l’AP-7. Anant cap a la dreta trobarem el pas subterrani que ens passarà a l’altra banda de la N-240 i ens situarem al començament del barranc del Diable i de la xarxa de camins de l’Anella Verda, Parc del Pont del Diable (El Parc és d’estil romàntic i pertanyia a la família Puig i Valls. Va ser obra d’en Rafael Puig i Valls.) (5 km; 2 h 30‘) i ja molt a prop del pont del Diable. Descansarem en la Casa del Guarda, on menjarem i beurem de l’avituallament i seguirem per l’aqüeducte de Ferreres, o pont del Diable.

Es podrà baixar fins al peu o passejar-hi per sobre. Nosaltres anirem literalment per on circulava l’aigua i anirem a trobar una variant del PR-C 15 i el pas soterrani que creua l’autopista AP-7, per arribar després d’una forta pujada a Sant Pere i Sant Pau davant del Centre Cívic (6 km; 3 h). Agafarem el carrer de Sant Pere i Sant Pau i davallarem creuant l’avinguda dels Països Catalans fins arribar al Parc la Muntanyeta. Sortirem al carrer de Joan Molas Sabaté i, davant d’EMATSA (carrer Hab. Mare de Deu del Miracle), trencarem per un camí que ens portarà, seguint les marques del PR (blanc i groc), fins a les fonts de l’Oliva.

Des d’aquí baixarem per trobar el monument en record dels més de 750 afusellats en aquest lloc de la ciutat fins al 1947 (7 km; 3 h 30’). Passarem la carretera de Pont d’Armentera (TP-2031) i seguirem baixant per la carretera del Cementiri fins a la rotonda que ens portaria o bé al camí del Llorito o al camí del Nàstic. Passarem per sota de l’autovia del Mediterrani, seguirem pujant fins passar la rotonda (c. de l’Escultor Verderol) i arribar plaça de Mossèn Prefecte Cabré (8 km; 4 h) i des d’aquí al Camp de Mart. El creuarem i entrarem a l’antiga Tàrraco passant la vella muralla a través del portal del Roser i seguirem per la plaça del Pallol, carrer Cavallers i carrer la Nau. Al costat de la torre del Pretori, baixem al passeig de Sant Antoni, creuarem la Via Augusta i passarem al passeig de les Palmeres fins al monument de Roger de Llúria. Baixarem la nova passarel·la que uneix la Rambla amb la platja del Miracle, seguirem el passeig Marítim Rafael de Casanova passant per davant de l’Autoritat Portuària i arribarem al passeig del Moll de Costa. Hi haurà de nou un xic d’avituallament i una mica de música en viu.

El ritme de marxa amb què estan comptats els punts de pas és de 2 km/h. Aquesta caminada està oberta a tothom i també hi ha llocs per estar-s’hi algun temps, com la Casa del Guarda (Pont del Diable). Tot i així l’organització creu que les 13.30 h és una hora raonable per arribar al punt d’arribada.

Cal dir que la marxa en que estan contats els punts de pas és a 2 km/h, s’ha de tenir en compte que aquesta caminada està oberta a tothom i també hi ha llocs on hi podem estar massa temps, com l’aturada en la Casa del Guarda, tot i així l’organització creu que les 13:30 h és una hora raonable per arribar al punt de sortida/arribada.

INSCRIPCIONS, NORMATIVA I RECOMANACIONS

INSCRIPCIONS

La inscripció és obligatòria i gratuïta
Inici d’inscripcions:

A la sortida o al local social del Centre Excursionista Tarragona.
Punt d’inscripció i informació:

Seu social del Centre Excursionista Tarragona, c/ Sant Antoni Maria Claret, 11, baixos interior. 43002. Tarragona. Dimarts i Dijous de 19 a 21 h.

A traves de la web del Centre Excursionista Tarragona:

https://www.centreexcursionistatarragona.com

 

NORMATIVA

 •  La caminada està oberta a tothom i és apta per a totes les edats. És una caminada inclusiva.
 • Per participar-hi cal haver formalitzat correctament el full d’inscripció.
 • L’organització declina tota responsabilitat per perjudicis que la participació a la caminada pugui causar al caminador. Els participants es fan responsables dels danys i perjudicis que puguin ocasionar a tercers.
 • En cas de que algun participant vulgui obtenir una assegurança temporal (un dia) d’accident i responsabilitat civil el Centre Excursionista Tarragona pot aconseguir tramitar-ho, nosaltres ho recomanem, el cost és petit, 4€, i la tranquil·litat gran.
 • Els/les participants, permeten explícitament que el seu nom, cognom, DNI, sexe i any de naixement siguin publicats a les llistes d’inscrits, seguint la normativa establerta per la llei de protecció de dades.
 • Els participants en fer la inscripció donen el seu consentiment perquè les entitats organitzadores puguin fer ús de les imatges de la prova per fer-ne promoció.
 • Les dades personals d’acord amb el que estableix la Llei orgànica de la protecció de dades personals, passats 7 dies d’acabada la caminada es cancel·laran de forma automàtica.
 • El fet d’inscriure’s a la caminada significa acceptar aquesta normativa. En tot allò que no estigui previst serà d’aplicació el que decideixi l’organització.
 • Aneu sempre per on indiquin els membres de l’organització són persones amb experiència en muntanya i en esdeveniments d’aquest tipus.
 • No heu d’avançar als membres de l’organització que van de capçalera de la caminada popular, heu de seguir les indicacions dels diferents controls i de l’equip escombra a la cua.
 • Si voleu per qualsevol raó deixar la caminada indiqueu-ho a algun membre de l’organització, no podeu sortir de la caminada sense indicar-ho.
 • Els menors de 18 anys hauran d’anar acompanyats per alguna persona responsable (pare/mare/tutor- legal).

RECOMANACIONS PEL MATEIX DIA DE LA CAMINADA

 •  Presenteu-vos al punt de sortida uns 20 o 15 minuts abans de l’hora de concentració.
 • L’organització us donarà aigua en començar la prova i al control d’esmorzar; tot i això, és important que en porteu per mantenir una correcta hidratació.
 • El recorregut estarà controlat però NO ÉS UN CIRCUIT TANCAT i, per tant, us demanem que sigueu prudents quan circuleu pels carrers i camins. Part de l’itinerari transcorre per espais naturals, zones forestals, així doncs, US DEMANEM PRUDÈNCIA I CIVISME. Es demana que s’extremi la precaució al creuar els carrers i carreteres, sobretot aquelles persones que acompanyin els menors.
 • Els animals de companyia hauran d’anar lligats en tot moment.

SI VOLEM GAUDIR DEL NOSTRE TERRITORI, CAL QUE SIGUEM RESPECTUOSOS I EVITAR QUE ES NOTI QUE HI HEM PASSAT.

INSCRIURE'M

 

Info
Lloc: Tarragona-Pont del Diable-Tgn.
Data: 20/10/2018
Data fi: 20/10/2018
Lloc de sortida: Moll de Costa
Hora sortida: 09:00 h

Sense Comentaris

Respondre