Reserva Natural del Tillar per les muntanyes de Poblet i Prades

Tossal de la Baltasana, Cova d'en Pere, Roca del Gringol, Font del Mas de Pages

Reserva Natural del Tillar per les muntanyes de Poblet i Prades

Info

Quercus pyrenaica

El Tossal de la Baltasana, de 1.201 m, és el sostre de les Muntanyes de Prades. Hi accedim pel barranc del Tillar, situat al seu vessant nord. Seguim un recorregut conegut pel seu interès botànic i paisatgístic que transcorre per boscos frondosos d’alzinar, Al llarg de l’itinerari, es pot observar la important comunitat de teix (Taxus bacatta) del barranc del Tillar, la roureda de roure reboll (Quercus pyrenaica), única a tot Catalunya, pinedes de pi rajolet (Pinus sylvestris) d’edat avançada, i antigues repoblacions als Plans de Pagès.

El punt de sortida se situa a l’àrea de lleure de la Font de la Teula, a la carretera T-700 que comunica Poblet amb Prades.

Situats a l’àrea de lleure de la Font de la Teula, seguim la pista cap a la nostra dreta (S-O), passem una cadena que barra el pas als

vehicles i continuem per la pista rocallosa que segueix al costat del barranc de la Teula fins que una banderola de l’itinerari 3 ens indica que hem de travessar el barranc i enfilar el camí de la nostra esquerra que s’endinsa al bosc, ens porta a passar per una resclosa (construïda per abastir d’aigua Vimbodí), on comença a pujar fins que, fent unes pronunciades ziga-zagues, arriba a la Casa Forestal del Tillar.

La Casa Forestal del Tillar és un edifici d’estil modernista que es va construir a començament del S. XX on hi havia hagut una granja del Monestir de Poblet, amb la finalitat de repoblar el bosc de Poblet molt malmès en aquell moment.

Tossal de la Baltasana 1.201 m

Coves d’en Pere

A la Casa Forestal, seguim uns metres la pista de l’esquerra fins que travessem el torrent. Just després del torrent, a mà dreta en surt un camí amb uns escalons. En aquest camí, a menys de 10 metres des del començament hi ha una bifurcació. Aquí comença la nostra volta circular: pugem per la de la dreta i tornarem per la de l’esquerra. El camí de pujada ressegueix el Torrent del Tillar, travessa una tartera i s’endinsa al bosc on hi ha uns quants exemplars de teix. El camí puja i arriba al Coll del Bosc (bassa d’aigua per als incendis). D’aquí seguim la pista que va cap a l’esquerra, passem per la Font de la Mina de l’Obís. En aquest punt, la pista travessa una gran tartera i la manca de bosc ens permet tenir una gran vista sobre la Vall del Tillar, amb la Casa Forestal, i Poblet. Si ens fixem amb els arbres, veurem que comença a haver-hi roure reboll (Quercus pyrenaica).  Arribem a un encreuament de pistes, girem cap a la dreta per seguir la pista que ens porta fins al Tossal de la Baltasana (1.201 m). I un lloc ple d’història excursionista molt vinculada a la nostra entitat aquí durant molts, molts anys es venia a ficar el pessebre era tot un esdeveniment, per tradició, per il·lusió ja que cada any es variava el disseny molt cop realitzats pel Leandre Lerin i perquè era una activitat social cabdal.

El cim és un bon mirador des d’on, en un dia clar, es veu des dels Ports fins als Pirineus.

Baixem desfent el camí de pujada fins a l’encreuament de pistes on seguirem per la de la dreta que ressegueix la carena. Uns metres enllà trobem la bifurcació que ens permet anar a les Coves d’en Pere, unes baumes naturals amb restes de construccions troglodites.

Tornem a la carena, seguim la pista per on anàvem, ara cap a la nostra dreta fins que comença a baixar i uns metres enllà arriba a la Font del Mas d’en Pagès, on deixem la pista i comencem a seguir un camí molt ben definit que, per unes marcades ziga-zagues, travessa una gran tartera. Es torna a endinsar al bosc i baixa fins que tanquem la volta circular, a tocar el Torrent del Tillar, a la pista que en pocs metres ens torna a la Casa Forestal.

Des de la casa forestal tornem als paratges de la Font de la Teula pel mateix camí per on hem pujat.

Aquesta caminada segueix l’itinerari 3 de la xarxa d’itineraris del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.

  • Distancia a recórrer: 12 km
  • Desnivell positiu: 511 m
  • Temps aprox.: 4 h sense aturades.
  • Temps previst: 5-6 h.

 

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


Les sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona, encara que la nostra recomanació és que obtinguin el carnet federatiu anual o bé el temporal per un dia o més, no és obligatori per poder participar en les iniciatives organitzades per la nostra entitat.
Sí és obligatori fer saber a secretaria la  intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través del nostre correu electrònic o personant-se al nostre local (Secretaria) o be trucant.


Cal dir que hauran sortides o activitats, s’indicarà en cada ocasió, que per la seves característiques i naturalesa especials puguin ocasionar accidents de caire més greu on es demanarà a tothom (inclosos els nostres socis) que vulguin participar i de forma inexcusable la possessió de la llicencia federativa de l’any en curs.


Els excursionistes que estiguin en possessió del carnet federatiu de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, DNI, codi del carnet federatiu, tipus de llicencia i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5€, per dia d’excursió.

Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres propostes i no son socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió del carnet federatiu, hauran de forma preceptiva, treure’s la llicencia-assegurança temporal de la FEEC (Agrupació) i per tant haureu de passar per secretaria, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, DNI, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci promocional o temporal  de l’entitat i tramitar l’assegurança temporal de la FEEC, el cost en aquest cas, serà de 5€ quota un dia CET, es preceptiu sinó no es podria tramitar l’assegurança temporal de la FEEC, que també són 5€.

En tots els casos s’ha de notificar abans del dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora a de tenir les dades de l’excursionista abans de realitzar l’activitat.

Si no es possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte TILLAR i el vostre nom complert, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank:  ES46 2100 0006 3402 0123 9318

O podeu fer servir l’opció d’inscriure’m que hi ha en aquesta mateixa pagina.

ON TROBAR-NOS
C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 19 – 21h.

Responsable de la sortida: Lope Matarredona, 620 513 032

Info
Categoria:
Lloc: Carretera T-700, Poblet-Prades
Data: 07/04/2019
Data fi: 07/04/2019
Lloc de sortida: Plaça Imperial Tarraco
Hora sortida: 08:00 h

Sense Comentaris

Respondre