Suera – Castell de Maús – Orgues de Benitandús

SERRA D'ESPADÀ

Suera – Castell de Maús – Orgues de Benitandús

Info

El Parc Natural de la Serra d’Espadà és el segon en extensió del País Valencià. Localitzat a les comarques de l’Alt Millars, Alt Palància i la Plana Baixa, discorre entre les conques dels rius Millars i Palància, conté un gran llegat natural, històric i cultural. L’ocupació humana té seu apogeu durant l’ocupació andalusina i va ser un dels darrers reductes de resistència dels moriscos davant de l’ordre d’expulsió ordenada per Felip III l’any 1609.
Al llegat andalusí cal afegir l’altíssim valor de l’entorn natural. Els seus boscos de suredes són ben presents en les seves 31.000 Ha de superfície. De fet, en la serra està la sureda valenciana millor conservada i més gran, encara que, per desgràcia, els incendis i la desforestació han acabat amb moltes de les antigues masses de sureres.
L’aigua també fa acte de presència a Espadà, generant espais de gran frondositat i modelant un relleu que constitueix un dels darrers baluards del massís ibèric.
El seu relleu abrupte també va ser testimoni de combats durant la Guerra Civil. Els seus vestigis encara hi són presents en forma de trinxeres i fortificacions.

 • Distancia: 14 km.
 • Desnivell: 750 metres.
 • Temps aprox.: 7 hores

L’excursió comença a Suera, poble de la comarca de la Plana Baixa, situat en els últims contraforts de la serra d’Espadà en trànsit cap a la plana. Situat a 316 mts. d’alçada, compta amb una població de 650 habitants arribant en

l’estiu als 1.000. L’origen de la població es correspon amb l’època de la dominació musulmana, on varies alqueries estaven protegides pel castell de Suera, aleshores castell de Maus, després de la conquesta cristiana, els pobladors s’agruparen en el lloc que huí ocupa el nucli urbà de Suera.
Començarem l’excursió pujant al castell de Suera, Castro o Maús. Com hem dit abans d’origen musulmà (segles XI-XII), està situat dalt d’un turó de 582 mts. i que domina tota la vall de Suera, i on es gaudeix d’una magnífica vista.
Baixarem a la font de Castro, una espectacular font , amb 16 canelles i un toll d’aigua molt abundant. Una font que sorprèn per estes terres.
Continuarem fins al mas de la Campana, un xicotet mas conegut per la campana que penja en la seua façana principal i que està feta amb la part de dalt (ogiva) d’un obús de la guerra civil i que, en arribar, cal fer sonar.
Seguirem per la carena dels Pics del Casalet fins arribar als Orgues de Benitandús, impressionant paratge geològic creat per l’erosió de les aigües, es denomina així perquè els seus pollegons paral•lels s’assemblen als tubs d’un orgue. Arribarem per dalt i trobarem una magnífica vista. I ja des d’ací tornarem al poble.

Ricard Fernandez i Molinet

El Coordinador i responsable de la ruta, guia professional, formador i divulgador dels valors a la muntanya

Guia de Mitja Muntanya a l’empresa Guies de Muntanya i Escalada de Montserrat.
Llicenciat en Ciències Geològiques per la UB.
Formador del Curs de Postgrau Significats i Valors Espirituals de la Natura: Percepció, Comunicació, Gestió i Integració.
Guia de Boscos Terapèutics (Curs d’Especialització Fundació Universitat de Girona – Sèlvans)
Vint anys d’experiència en topografia i construcció industrial, però porto trenta-nou anys des que vaig començar a escalar i molts més en l’àmbit de la muntanya i l’excursionisme.
Especialitzat en tot allò que té a veure amb Montserrat: geologia, natura, història, simbolismes, espiritualitat, llegendes…
Autor del llibre “Que bonica és la muntanya”, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1989.
Expedició al Broad Peak -Karakorum-, 2013. Ascensions i trekkings als Andes, Patagònia, Àfrica, Himàlaia, Nova Zelanda…
M’agrada la divulgació de la cultura muntanyenca. He participat en programes de TV i ràdio sobre senderisme i faig xerrades sobre Montserrat i i els valors de la muntanya.

INSCRIPCIONS I CONDICONS DE PARTICIPACIÓ

 • La data màxima per inscriure’s és: dijous 23 de març a les 18 h, si pot ser abans molt millor penseu que sempre hi ha inconvenients que s’ha de gestionar.
 • 10 – 12 places màxim.
 • Empleneu el formulari i envieu-lo. Abonant una RESERVA  de 30 € per persona.
 • S’ha de pernoctar a Suera, ja indicarem lloc i preu total, per fer el pagament complert.
 • L’assegurança es d’un dia a que nomes surant un dia fem muntanya.
 • Si hagues qualsevol inconvenient per part de l’organització en realitzar aquesta activitat es tornaran les reserves.

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis coordinadors de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

 • Teniu que llegir be cada sortida, es molt important per poder valorar la dificultat física i/o tècnica de la mateixa i avaluar les pròpies forces i coneixements, alhora d’apuntar-se per no patir massa un mateix, ni fer patir o qüestions de pitjor caràcter que ningú volem que puguin passar, i molt menys als voluntaris o professionals responsables de la sortida d’entitat.
 • S’ha de complimentar tot el que es demana en la inscripció indicant si porteu cotxe, si teniu inconvenient o no en portar excursionistes en el vostre vehicle i molt especialment si teniu la llicencia federativa o no, si no la teniu es tramitarà la llicencia temporal per un o dos dies, els màxims dies d’una única activitat d’entitat son de 5, si son de mes dies no es poden treure. I només seria possible amb la llicencia anual. Per tant heu de mirar be els costos de cada cosa per fer el pagament que pertoqui que s’adjuntarà a la inscripció.
 • La inscripció ha de ser anterior a les 18 h del dijous anterior a la sortida. Si aquesta es una sortida normal d’un matí o tan sols d’un dia.
 • Si l’activitat es especial, itineraris o ascensions que necessitin la pernoctació en refugis o rutes (trekkings) de diversos dies o activitats que realitzen altres entitats privades (guies, empreses de turisme actiu, etc.) llavors s’indicarà un dia màxim d’inscripció, que hem de complir, sinó es complica molt l’organització de l’esdeveniment o fins i tot es deixaria de fer, per falta de lloc o pèrdua de la prereserva.
 • Totes i tots els participants d’una sortida de l’entitat han d’estar en possessió de la llicència federativa d’acord amb l’activitat que es faci (els diferents tipus A, B, C o D) o les llicencies temporals que durant aquest any la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya degut a la asseguradora Heletia ha limitat a 5 cops i si és per competicions o formació a tan sols en tres ocasions.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins a arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, bé sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com és un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és, per tant, molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • El Centre Excursionista Tarragona després de veure diversos estudis del cost d’un kilòmetre en cotxes de distintes tecnologies, cost de manteniment i impostos, agafem la feta per l’Agència Tributària que diu que el cost mitjà és de 0,20 € per kilòmetre, cost que RECOMANEM es pugui pagar al titular del vehicle.
 • Evidentment, és aquest, el titular del vehicle, qui dirà l’última paraula, del cost del viatge o simplement no fer pagar res, procurant informar, en pujar al cotxe i abans de començar el viatge al lloc de partida.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €. *
 • *En aquest cas especial de cinc dies serà de: 8 € als socis del CET.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.

Assegurança Temporal FEEC

 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i tres dies 7 €.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. SUERA.- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Coordinador Voluntari de l’Activitat: Jordi Aluja,  660 894 138.

Info
Categoria:
Lloc: Suera (Parc Natural de la Serra d'Espadà) Pais Valencià
Data: 01/04/2023
Data fi: 02/04/2023
Lloc de sortida: parking zona blava rera estació d'autobusos
Hora de sortida: 14:30 h

Sense Comentaris

Respondre