
Us proposem una ruta de dos dies per la Serra de Montsant, en una època que ens permet allargar-nos en el temps que dedicarem a caminar pel fet que el dia és molt més llarg.
Fa un temps vàrem fer Cabacés – Albarca per la Serra Major i tornada pel vessant sud-est passant en part pel camí dels cartoixans i fins a arribar de nou a Cabacés. Aquest cop anirem a trobar des d’aquest poble del Priorat el poble de Margalef i d’aquí tot vorejant el pantà fins a arribar a l’Aiguabarreig, les Codolles Fondes, les Ermites Sant Bartomeu, Sant Antoni i Santa Magdalena fins a arribar al poble d’Albarca i al nostre Refugi, haurem anat per la zona obaga (Nord-oest) de la Serra de Montsant.
L’endemà seguirem el GR171.2 que ens portarà a la Roca Corbatera, el Piló dels Senyalets, la Cogulla i les ermites de la Foia i Sant Roc i arribarem de nou al punt de partida, Cabacés.

El Parc Natural de la Serra de Montsant es troba ocupant el territori dels municipis de la Bisbal de Falset, Cabacés, Cornudella de Montsant, la Figuera, Margalef, la Morera de Montsant, la Vilella Alta i Ulldemolins. Concretament, la serra de Montsant té 135 km2 i està situada al sud-oest de la serralada prelitoral, al nord de la comarca del Priorat. Al nord-oest limita amb la depressió central catalana i a l’est, amb les muntanyes de Prades. Observant el Parc, es poden distingir unitats ben diferenciades pel que fa al paisatge, però un dels trets més comuns i representatius és el relleu abrupte de formes arrodonies, fruit de processos d’erosió del material calcari. En són producte les balmes, les coves, els avencs o bé els barrancs. L’aigua és la principal responsable de les formes peculiars que es poden observar a Montsant. Quan plou o quan l’aigua s’acumula, pot baixar en forma de riu, torrent o riera. Al pas de l’aigua, les roques es desgasten i així s’ha anat esculpint el relleu de tot el Montsant.
És un dels espais naturals més singulars de Catalunya, un territori eminentment rocós, on la singularitat de la serra resideix en l’originalitat del relleu, que s’aixeca com un bloc abrupte on destaquen fortament les imposants parets rocoses del Cingle Major fins a arribar a la Serra Major.
1er dia:

Distancia: 28 km
- Temps aprox.: 8 h.
- Temps amb parades: 10 h.
- Desnivell positiu: 610 m.
2on dia:

Distancia: 21 km.
- Temps aprox.: 6 h.
- Temps amb parades: 8 h.
- Desnivell positiu: 585 m.
LA RUTA
DISABTE 11 de juny de 2022
Entrem amb els cotxes al nucli de Cabacés i seguim pel carrer Major. Podem deixar els vehicles a l’aparcament que hi ha en el primer carrer a l’esquerra un cop passat el mur de l’escola pública.
Seguim carrer amunt deixant l’església parroquial de la Nativitat de Maria a la nostra dreta. Arribem a la plaça porxada on hi ha l’ermita de Sant Joan. Anem a l’esquerra pel Camí vell de la Foia. El deixarem per un ample camí a la nostra esquerra en baixada. Un cop passat el pont i just on hi ha les restes d’un carro trobem un pal indicador i un camí amb restes de l’antic empedrat. Pugem. Anem a tocar de les parets de la Serra de Solans.
Passarem per «La Covassa» una gran balma amb una casa construïda amb pedres i argamassa. En un tomb molt pronunciat anem a l’esquerra. A la dreta deixem la pista que ens portaria a l’ermita de la Mare de Déu de la Foia. Trobem una pista travessera. Seguim unes marques de pintura blanca. Seguim pujant. Deixem a l’esquerra un corriol que porta a la Cova dels Casaments. Arribarem a un pla força pedregós. A l’esquerra veurem el poble de La Bisbal de Falset i a la llunyania el cim piramidal del Montmeneu, al Segrià. Anem per la carena del Serrall de les Roques. A l’esquerra trobem les restes d’un antic forn de calç de forma circular. Anem planers pel mig del bosc. Trobem senyals de pintura blanca i fites. Deixem a la dreta el sender que ens portaria ales runes del Mas del Serrador i a l’ermita de Sant Salvador. Anem dons a l’esquerra. Baixem pel Serrall del Maiango. A la dreta veurem el Tormo d’Englora. Arribarem a la pista asfaltada que puja a l’ermita de Sant Salvador. A mà esquerra hi ha el camí que porta al cementiri. Arribem a Margalef just al costat de la Fonda «Els Tres Pins».

Seguim pel passeig fins a trobar a mà dreta el camí asfaltat que ens portaria a l’aparcament que hi ha sota la paret del Pantà. El deixem a mà dreta on hi ha un pal de fusta que indica, en baixada «la Cagulla». Seguim una pista cimentada fins a travessar per un pontet el riu Montsant. Forta pujada fins arribar a pocs metres de la paret del pantà de Margalef. A mà dreta trobarem un sender amb un pal indicador de fusta on hi diu “Ulldemolins”. Seguim aquesta direcció. A l’esquerra tenim la paret del Pantà. Deixem un camí a la dreta. A partir d’ara anirem per la vora de l’embasament. Trobarem un pont penjat d’excel·lent construcció. A mà dreta deixarem el camí que ens portaria a la cova de la Taverna. També deixarem a mà dreta un camí que ens portaria fins a la Cogulla pel barranc de la Taverna. A partir d’ara el camí fa pujades i baixades amb diferents trams amb escales fortament construïdes amb antigues travesses de vies de tren. No deixem el camí principal. Travessem el barranc de l’Auferí. Veurem una balma amb les restes d’un tancament de pedra seca i totxos. A l’altre riba de l’embassament hi per sobre dels nostres peus hi ha les restes del Mas del Caime, construir sobre d’una balma. Travessem un barranc per un pontó de fusta i ferro.
Cua del pantà de Margalef. Pugem fins a trobar, a mà esquera i dins del riu una petita presa per mesurar el cabal i captar aigua. Prop d’aquest punt trobarem el camí que ens portaria a la cova de la Columna.

Arribem al Mas del Soleràs. Ara el camí discorre per trams afectats per antigues avingudes del riu amb restes de troncs i vegetació. Seguim per aquest camí que no pèrdua. Arribem en un punt on tindrem una bona panoràmica: enfront part de la carena de les Toses; a l’esquerra el barranc del Vidalbar, la roca de la Bitlla, la carena dels Castells, la vall del riu Montsant i la punta del cingle dels Ventadors.
Seguim i aviat arribem a l’Aiguabarreig (470m.) punt on el barranc del Pèlags aboca les seves aigües al riu Montsant.
*** Fins aquí hem caminat uns 14,500 km en unes 4:00 hores aproximadament sense comptar les aturades.
Ens trobem en un pla on hi ha un pal indicador de direccions, horaris i distàncies. A mà esquerra hi ha un sender que en 1 minut ens porta a la Cova de l’Argamassa, una balma de grans dimensions.
Pugem un petit ressalt de roca que ens obligarà a fer servir les mans. A mà dreta deixem la Cova dels Morts i la balma del Sapo. A mà dreta trobarem una cruïlla de camins. El que puja ens portaria al Grau dels Ventadors (pal indicador). A l’esquerra veurem una gran roca anomenada La Cadira.
Cruïlla de camins. A mà esquerra aniríem, pel GR·65-5 a l’ermita de Sant Bartomeu. Ara seguim el sender de Gran Recorregut 65-5. Passarem per un dels recorreguts més bonics de la Serra de Montsant, el Congost de Fra Guerau, les Codolles Fondes fins arribar a l’ermita de Sant Antoni (680 m).
*** Fins aquí hem caminat uns 21,000 km en unes 6:00 hores aproximadament. Sense comptar les aturades.
Seguim el camí fins a l’ermita de Santa Magdalena, de grans dimensions i coneguda com “la Catedral del Montsant”. Passem pel costat de l’edifici deixant a mà dreta el sender que puja pel grau de la Roca del Llençol. Anem recte. Arribem al collet del Jaio Rafel. Seguim recte. Pal indicador. A l’esquerra trobem el camí que ens portaria a Ulldemolins. Pista travessera. La seguim uns metres per la dreta fins trobar un sender a l‘esquerra. Deixem a mà dreta el camí que puja pel Grau del Belart. Cruïlla amb pal indicador. Seguim direcció Albarca. Pal indicador. Deixem a mà dreta el camí del Grau de la Mare de Déu. Creuem un torrent, som a la capçalera del riuet del Teix. Seguim pel pla de la Devesa.
Arribem a la pista que ve d’Albarca i que puja a l’ermita de la Mare de Déu. La seguim per l’esquerra. Arribem als Hostalets. Cruïlla important de camins. D’aquí surt el Camí de Llisera o dels cartoixans que ens portaria a Sant Joan del Codolar, La Morera de Montsant i Cabacés.
Seguim recte i entrem al llogaret d’ALBARCA (815m). A la plaça hi trobem, a mà dreta, l’edifici el REFUGI MONTSANT gestionat del Centre Excursionista Tarragona, on hi soparem i passarem la nit.
Fins aquí hem caminat uns 28,80 km en unes 8:00 aproximadament sense comptar les aturades.

DIUMENGE 12 de juny de 2022
ALBARCA (815m). Anem pel mateix camí d’ahir fins arribar als Hostalets i pel camí del Grau Gran arribarem al cim de la Roca Corbatera (1163m) punt culminant de la Serra de Montsant. Vèrtex geodèsic. Baixem per la carena de roca en direcció Serra Major / Cabacés. En dirigim pel sender principal fins que passant per un pla rocós arribem a un pal indicador. A la dreta un sender baixa pel Pas del Gat i la Font del Manyano. A l’esquerra el camí que baixa fins a Sant Joan del Codolar pel Grau dels Tres Esglaons. Seguim recte. Trobem un altre pal indicador (cova del Meloner, cingles de Sant Joan, Corbatera). A la dreta tenim el Barranc de les Pletes. Seguim per la carena. Bifurcació. Anem a la dreta pujant a una zona més elevada de la carena. Trobem un altre pal indicador (Albarca; Cabacés). Deixem un sender a mà dreta que porta a la font del Mayano i al barrancs de les Pletes. Seguim recte.
Arribem a la Cruïlla del Sant Crist, monument al Sant Crist de la Sang de Reus. Important cruïlla de camins a la Serra Major. Indicacions de les diferents direccions. Aquí podríem baixar fins a Cornudella de Montsant i també visitar la Cova Santa. A mà dreta hi ha el sender que baixa al barranc de la Bruixa. Seguim recte pel camí de la Serra Major.
Per l’esquerra se’ns uneix un sender que puja del pla del Meloner i Cornudella. És el GR·174-1. A partir d’ara seguirem les senyals vermelles i blanques. Som al punt més elevat del llom de la Serra Major (1090m).
Trobem un pal indicador de gram importància (Roca Corbatera; Grau del Carabassal; Graus dels Barrots, Agnet, Espinós; PR·C-183 que baixa fins a La Morera de Montsant. Seguim recte.
La carena es fa més estreta. A la dreta tenim el barranc de les Falles. Trobem altres pals indicadors cap a camins a dreta i esquerra. Naltrus seguim recte direcció Cabacés fins a trobar un pal indicador de GR. En aquest punt s’acaba el sender GR·174-1 que anàvem seguit fins ara. Continuem recte seguint ara els senyals del GR·171. Poc desprès deixem de seguir aquest GR·171 que marxa cap a la dreta. Seguim recte per la Serra Major.
Pal indicador, a mà esquerra cap a La Morera pel canal dels Codolells i el Grau de la Grallera. A mà dreta deixem els camins del comellar de la cova de l’Ós i del comellar del Riu/Bidobar. Seguim recte per la carena. Arribarem al Vèrtex geodèsic conegut com Piló dels Senyalets (1109m). D’aquí surt, a mà dreta el sender que baixa al barranc del Vidalbar. Seguim pel camí principal fins arribar al singular Pi de Cugat. Aquí també hi trobem indicadors de camins. Una mica més endavant, a la dreta veurem una part del Clot del Cirer. Trobem el sender que hi baixa per la dreta. A l’esquerra baixa fins La Morera pel Grau de Salfores. És el PR·C-14.
Gran fita. Deixem a la dreta un sender que passa per la carena del Molló Alt. Poc després trobem, a mà dreta, un sender que baixa fins el Racó del Teix. Bifurcació del mateix camí. Anem pel de la dreta que va directe a la Cogulla. Som en un replà. Enfront tenim un corriol per on pujar al cim de La Cogulla (1063m).
Portell del Punt de l’Espera. Pal indicador. Deixem a mà esquerra el sender que porta a la punta del Boter i que pel històric Grau de l’Escletxa baixa fins Escaladei. Seguim recte fins a trobar-nos amb tres camins, seguim pel del mig, poc després retrobarem el de la dreta.
Portell de la Cova del Noguer (965m). Deixem a mà dreta el camí pel baixaríem a Margalef per l’ermita de Sant Salvador. Seguim recte fins al Pla de les Argelagues (920m). Seguim un sender que ens ve per l’esquerra. Replà de la carena. Baix a la dreta podem veure les restes del Mas de l’Estrem. Ara el camí és més ample. Portell del Planassot. Seguim pel ample camí. Baixem fort per la pista. Deixem el camí del Celler. Arribem al Portell de la Boca de l’Infern (780m). Podem tallar la pista i arribem a l’Ermita de la mare de Déu de la Foia. Travessem l’àrea recreativa fins el camí de la Covassa. Trobem dos amples camins a mà esquerra. Descartem el primer. El segon ens porta, pel bosc i paral·lels a la pista fins a un bon marge de pedra seca on hi trobem una canal d’aigua a cel obert. La seguirem en baixada per un bonic camí fins a l’ermita de Sant Roc. D’aquí mateix i seguin un corriol endreçat amb uns esglaons de fusta i unes senyals de pintura blava ens portarà fins el dipòsit d’aigua del poble. Hi ha un mirador amb un planell explicatiu. Sota mateix hi ha una cruïlla de pistes cimentades. Anem per la de la dreta que ens portarà fins a l’ermita de Sant Joan, ja dins el poble de CABACÉS. Ara no més ens queda arribar a l’aparcament on hi tenim els cotxes.
Des de la sortida d’ALBARCA fins a CABACÉS hem caminat uns 21,000 Km durant unes 5:00 hores aproximadament sense comptar les aturades.
DORMIR: REFUGI MONTSANT D’ALBARCA (Centre Excursionista Tarragona), Mitja pensió 30€. Penseu que el Refugi Montsant d’Albarca només te cabuda per 24 persones, cal dir que per estar un xic comodes potser la quntitat de 20 persones seria l’adequada cal dir tambe que nomes hi ha una dutxa i un altre lavabo. Si fossim més persones haurieu d’aconseguir-vos lloc per dormir, al davant del refugi hi ha una casa rural i com no, hi ha llocs per pernoctar a Cornudella de Montsant o Prades.



INSCRIPCIÓ
Per fer la inscripció d’aquesta aventura us demanem 30 € mes les raons indicades en la normativa i recomanacions, penseu que són dos dies.
DIJOUS ANTERIOR A LA SORTIDA: REUNIÓ AL NOSTRE LOCAL 19 h.
- Per organitzar la sortida, horaris, coses necessàries per fer el camí així com els cotxes necessaris, sortim un dissabte i el lloc on normalment ens trobem s’hauria de pagar el pagament si es queda algun cotxe com fem normalment, cal evitar-ho i així ho resoldrem en la reunió.
- Procurarem disposar de transport per tot el que ens sigui necessari per pernoctar, rentar-se, etc. Per no portar pes extra en una ruta tan llarga, alhora ens servirà per recollir algun excursionista que per qualsevol circumstància no pugui seguir, encara que això només ens servirà el primer dia en Margalef, Pantà de Margalef o en Sant Antoni o Santa Magdalena, la tornada a Cabacés com es fa per la Serra Major no ens era possible. Però si tornarem a portar tots els estris de nou a Cabacés des d’Albarca.
NORMATIVA I RECOMANACIONS:
INTRODUCCIÓ
No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis coordinadors de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.
TRANSPORT
- Els trajectes fins a arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, bé sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com és un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
- La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és, per tant, molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
- Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
- Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
- El Centre Excursionista Tarragona després de veure diversos estudis del cost d’un kilòmetre en cotxes de distintes tecnologies, cost de manteniment i impostos, agafem la feta per l’Agència Tributària que diu que el cost mitjà és de 0,20 € per kilòmetre, cost que RECOMANEM es pugui pagar al titular del vehicle.
- Evidentment, és aquest, el titular del vehicle, qui dirà l’última paraula, del cost del viatge o simplement no fer pagar res, procurant informar, en pujar al cotxe i abans de començar el viatge al lloc de partida.
ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL
- És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
- També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.
Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona
- Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
- En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €. *
- *En aquest cas especial de cinc dies serà de: 8 € als socis del CET.
Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona
•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.
No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME
- Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.
Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona
- Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
Assegurança Temporal FEEC
- Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i tres dies 7 €.
NOTIFICACIONS I PAGAMENT
En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.
Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. MONTSANT.- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.
CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318 / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708
O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.
ON TROBAR-NÓS
C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com
Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.
Coordinador Voluntari de l’Activitat: Josep Rovira i Olivé 696058817.
Sense Comentaris