Guiatge en Entorns Naturals i Paisatges Culturals

Guiatge en Entorns Naturals i Paisatges Culturals

 

 Curs d’especialització

Guiatge en Entorns Naturals i Paisatges Culturals

1a Edició

Tipologia: Curs d’especialització; Idioma: Català

Data d’inici: 06/04/2021

Data darrera sessió presencial: 02/05/2021; Data de finalització: 02/05/2021

7 ECTS / 116 hores. ( presencials: 72 / videoconferència: 44)

Horari: Consulteu calendari.

 • Quatre mòduls amb sessions per videoconferència de 16 a 20 h + quatre taules rodones de final de mòdul (44 hores).
 • Tres mòduls presencials en tres caps de setmana del divendres a les 16 h al diumenge a les 16 h (24 hores per cap de setmana).

 

*El preu inclou els àpats i les pernoctacions dels tres mòduls presencials de cap de setmana, a excepció del sopar del divendres al Parc Natural del Cap de Creus que serà lliure.

Lloc de realització: Per videoconferència + tres caps de setmana pràctics presencials

Places: 15

Raons per fer el curs

 • Viure en persona tres caps de setmana temàtics en tres dels paisatges més bells de Catalunya de la mà de tres guies professionals. Descobrir noves tècniques per relacionar-se amb la natura i la cultura locals.
 • Tenir un millor coneixement de les activitats i experimentar diversos tipus de guiatge que es poden realitzar en els diferents paisatges de casa nostra.
 • Millorar la nostra relació amb el medi natural, tant a nivell professional com personal, com també la transmissió dels valors que ens dona el medi natural i les relacions establertes entre humans i natura.
 • Conèixer un relat interpretatiu interdisciplinari i basat en les relacions emocionals entre entorn i individu incorporant el testimoni dels custodis del territori i la seva particular visió del territori.

A qui s’adreça

Aquest curs s’adreça als professionals del guiatge en el medi natural, tant en l’àmbit docent com turístic o de gestió: guies de muntanya, guies d’ecoturisme, guies de natura, guies turístics, monitors d’esplai, professionals del sector turístic, gestors d’espais naturals i rurals, estudiants de Medi Ambient, Biologia i Ciències de la Terra o Pedagogia, i tothom que estigui interessat en la divulgació i coneixement del llegat del paisatge a través dels seus valors.

Presentació

Aquest curs vol ser una aportació a un nou model de turisme, sostenible, responsable, integrador i transformador. Però també un recurs per proporcionar eines al guia en la seva tasca pedagògica i per facilitar vincles emocionals amb el paisatge a partir de valors universals.

El curs està concebut i dissenyat per descobrir i familiaritzar-se de forma vivencial i en profunditat amb les tècniques principals de guiatge i interpretació en el medi natural com a escenari viu de la cultura local al nostre país. Tres guies professionals ens obriran les portes dels seus territoris i viurem de primera mà diverses experiències immersives en el món del guiatge en entorns naturals i paisatges culturals.

El curs oferirà noves visions i oportunitats professionals a persones interessades en la natura i la cultura locals, la interpretació i el món del guiatge en general, tant per a no iniciats com per a professionals del sector, oferint-los eines per tal de millorar les seves habilitats i competències en l’àmbit del guiatge en els espais naturals i paisatges culturals.

Moltes persones han girat la mirada cap a la natura amb motiu de la irrupció de la pandèmia i l’evidència de l’emergència climàtica. Però aquesta mirada pateix de vegades el biaix de la visió des del medi urbà, on la major part de la societat desenvolupa la seva vida en l’actualitat.

Les persones que custodien i viuen en els àmbits naturals i rurals perceben la presència de visitants i turistes com una disrupció i fins i tot com una amenaça. Formen part d’una comunitat fràgil en ecosistemes fràgils, vista, de vegades, com una societat conservadora des de la perspectiva urbana. El guiatge conscient i responsable esdevé una potent eina de conciliació i descoberta en el conflicte entre la curiositat urbana i la custòdia rural i mediambiental. Volem formar guies amb la vocació de revertir l’estigma del turisme com una simple activitat de lleure per convertir-lo en un mitjà de coneixement i aprenentatge a través dels valors del paisatge i la natura.

Objectius

Aquesta proposta vol assolir quatre objectius fonamentals:

 1. Preparar i formar professionals del guiatge de naturalesa en tots els seus àmbits, tant terrestres com litorals, amb una formació específica sobre com comunicar i interpretar els valors del paisatge i el respecte per la natura. Aprendre a ser un bon acompanyant de clients, amics o familiars en entorns naturals i adquirir habilitats comunicatives per poder millorar les relacions personals i professionals.
 2. Oferir una formació especialitzada per contribuir a la professionalització del sector turístic de natura i dotar-lo d’uns coneixements específics en l’àmbit del guiatge en l’ecoturisme i la cultura del paisatge. Saber analitzar les particularitats dels diferents tipus d’entorn.
 3. Establir uns estàndards de qualitat dins del món del guiatge per a la millora dels serveis turístics i de lleure, tot dotant-lo d’eines per oferir experiències transformadores. Ser capaç de dissenyar i guiar un producte de turisme accessible.
 4.  Aportar una visió holística (més integral) de la natura i la cultura locals a través dels diferents paisatges que es viuran al curs, al mateix temps que es donen eines de comunicació i guiatge especialitzades per tal de poder crear productes turístics, liderar projectes de desenvolupament local o simplement gaudir de forma més plena de la riquesa cultural i natural del nostre país.

Sortides professionals

 • Guia de natura
 • Dinamització local
 • Creació de productes ecoturístics
 • Desenvolupament local
 • Informador ambiental
 • Gestió d’espais naturals

Preu: 1.725 €

Sense Comentaris

Respondre