Mor Jean Ravier, històric escalador dels Pirineus

Mor Jean Ravier, històric escalador dels Pirineus

Va formar una cordada imprescindible amb el seu germà bessó Pierre. El seu cognom signa més de 200 vies als Pirineus. També va ser un dels companys de Lionel Terray en la primera ascensió del Jannu en 1962.

Jean i Pierre Ravier

Jean Ravier, gran escalador i pirineista, va morir diumenge passat a l’edat de 88 anys. Jean i el seu germà bessó Pierre, coneguts com els bessons de Bordeus, van ser pioners indiscutibles de l’escalada als Pirineus durant els anys 50 i 60. Actualment és el seu fill Christian qui perpetua una nissaga d’alpinistes que han realitzat grans ascensions per tot el món, però amb l’activitat centrada sobretot a la nostra serralada.

Jean i Pierre van néixer l’any 1933 a París i tres anys més tard es van traslladar per motius laborals del seu pare a Bordeus. El 1939 esclata la Segona Guerra Mundial i es desplacen encara més al sud, al poble pirinenc de Tuzaguet. D’adolescents, els bessons ja havien pujat al Mont Perdut i al Vinhamala, i als seus precoços divuit anys havien escalat el Couloir de Gaube i la cara nord-oest del Petit Pic d’Ossau.

De la gran quantitat d’itineraris oberts per la històrica cordada al Pirineu central, el més difícil segons deien ells és el pilar de l’Embarradère, al Midi d’Ossau. D’aquesta famosa muntanya passem a la superba paret nord de la Forcanada, passant per la difícil agulla d’Ansabère o l’esperó dels Esparrets, al Mont Perdut.

Quedaran també per a la història vies tan dures i prestigioses com el Dièdre Jaune de la Pica Longa de Vinhamala, el gèlid Couloir de la Y, la tètrica cara nord del Piton Carré, la tàpia nord de la Torre de Marboré o la desafiadora paret sud del Tozal del Mallo.

Aquestes i moltes altres rutes clàssiques de dificultat (unes dues-centes al Pirineu) constitueixen el llegat dels germans Ravier, un bagatge immens que amb la desaparició d’en Jean convé que les generacions presents i futures el recordin.

Armand Ballart

Sense Comentaris

Respondre