
NUSOS IMPRESCINDIBLES
Els nusos son eines imprescindibles per poder realitzar activitats on es fan servir cordes, l’alpinisme, l’escalada, l’espeologia i en més ocasions de les que pot sembla vies ferrades o baixades de barrancs.
I per desgracia no hi ha cosa que s’oblidi amb més facilitat, practiqueu i fer-ho servir quant fa falta.
De totes maneres l’ideal de l’aprenentatge es assistirà mb un curs realitzat per un professional i fer-ho servir en cada cas.
De totes maneres us animem a adquirir cordinos i troços de corda per poder practicar.
Nus Vuit
Aquest nus serveix per encordar i és el més utilitzat avui dia. És el primer nus que cal aprendre.
Nus Dinàmic o UIAA
Si tot va bé, el nus d’escalada dinàmic no hauria de fer-se servir mai, però si perds l’assegurador agrairàs haver-ho après. Serveix per assegurar i també permet fer ràpel. No obstant això, cal evitar-lo si no és estrictament necessari, ja que lia les cordes i les desgasta bastant.
precaucions:
Evitar que el mateix nus obri la rosca de seguretat del mosquetó i s’obri el gallet accidentalment.
Pot ser fàcil de confondre. Cal tenir atenció en la manera de realitzar-ho.
El nus no és auto blocant. En cap cas es pot deixar anar la corda de tornada quan s’està assegurant a el company o quan es fa un ràpel.
Nus Cabestany (Ballestrinque)
El nus ballestrinque no és estrictament imprescindible. Tot i així, és molt utilitzat en diferents casos, com per exemple, quan ens volem lligar a la reunió amb la mateixa corda. Té l’avantatge que ocupa molt poc i és molt fàcil i ràpid de regular.
precaucions:
- Aquest nus, sota l’impacte d’una caiguda, pot reduir considerablement la resistència d’una corda o d’una cinta.
- Només el farem servir per ancorar-a la reunió, o bé per fixar un triangle de forces capaç de repartir la càrrega entre els diferents punts d’ancoratge.
- Mai ho farem servir com a nus de càrrega principal.
Nus Machard
El nus Machard de protecció addicional de seguretat per al ràpel. Se sol instal·lar per sota del rapelador i no es tensa mentre l’agafem amb la mà. En cas de deixar anar la corda per accident durant un ràpel, el nus estrangularà fort les cordes i evitarà que continuïn corrent.
Altres aplicacions: També pot servir per ascendir per la corda en maniobres d’autorescat.
Precaucions: no fer servir cordinos de menys de 5,5 mm de diàmetre.
Alternatives: nus Prusik.
Nus pescador doble.
El nus de pescador doble és un nus utilitzat per empalmar dos trossos de corda. Aquest nus i la versió nus de pescador triple són les més utilitzades en escalada i recerca i rescat.
Atenció: aquest nus no funciona amb cordinos de diàmetre inferior a 6 mm o de materials diferents al Nylon o Polipropilè no funciona amb derivats de les fibres de aramida com el Keular, Spectra i altres. Aquests materials tenen un alt nivell de lubricació; per tant la capacitat de travat d’aquest nus es veu degradada. Es recomana l’ús de el nus pescador triple en aquestes situacions.
Nus Prusik
Aquest nus va ser descobert pel Dr. Karl Prusik el 1931. El nus Prusik el fan servir els alpinistes i escaladors per subjectar eslingues a la corda de manera que llisquin lliurement quan el nus està fluix, però roman ferm amb qualsevol càrrega lateral.
S’utilitza com a mecanisme de seguretat en els descensos en “ràpel” (descens per una paret vertical utilitzant una corda doble subjecta a un punt alt).
El “nus prusik” no llisca sempre amb facilitat, i una vegada que la càrrega està en el seu lloc, pot afluixar subjectant la càrrega i alliberant les voltes de la corda. El nus ha de realitzar-se amb una corda molt més fina que aquella sobre la qual es fa, i és important recordar que pot lliscar si la corda està mullada o gelada.
Aquest nus d’unió, és simètric pel que resulta molt útil per a càrregues que hagin de ser aplicades en qualsevol direcció.
Usos: El seu ús principal és per escalar amb una corda. S’utilitzen dos nusos Prusik alternativament per lliscar per una corda estàtica; un bucle Prusik llarg permet pujar a l’escalador gràcies a la força de la seva cama i un segon bucle Prusik més curt és lligat a l’arnès. En tasques de rescat, si un escalador ha de ser pujat, es pot utilitzar un bucle Prusik per connectar un sistema de bloqueig a la corda d’escalada.