REFUGI DEL CET

Refugi Montsant

REFUGIMONTSANT
Albarca (Tarragona)

Alguns dels socis del Grup Excursionista Muntanyenc (1923 – 1936/ 1951- 1972), i com a pioners de la idea, Carles Pallach i Leandre Lerin, ja fa molts anys van adquirir una casa de pagès en molt mal estat a Albarca, poble que ja aleshores tenia pocs habitants i que començava a estar abandonat, cosa que abaratia la compra dels immobles, amb la idea de convertir-la en un refugi per als socis, llavors del G.E. Muntanyenc i, com no, per a tots els excursionistes d’arreu que volguessin endinsar-se a la serralada del Montsant o a la de la Llena ja que Albarca es troba més o menys al mig d’aquestes carenes muntanyoses plenes de bonics racons.

El Grup Excursionista Muntanyenc va adquirir l’immoble, però quedava una costosa i llarga tasca; arranjar el casalot per fer-lo habitable. Així que es va invertir en treball i esforç personal que va ocupar molts caps de setmana i es van emetre uns bons de 25 pessetes que els socis van cobrir. Fins que el 1962 es va inaugurar i començà a funcionar pel goig del món excursionista de les nostres contrades. Però el temps no passa sense deixar les seves marques al refugi, que es va tornar fins i tot perillós pel seu estat, per la qual cosa va ser clausurat i tirat a terra pels voltants del 1975.  Però la Junta Directiva del ja Centre Excursionista Tarragona veu la necessitat de construir de nou el refugi Montsant d’Albarca i després d’algunes gestions i reunions amb la Diputació de Tarragona, que ja havia aportat ajudes a entitats excursionistes i construït refugis arreu de la província, com el de la Figuera, accepta la proposició de la Junta del CET i aporta per a la realització de l’obra 3.187.557 de pessetes. Això passa al desembre de 1981. Les obres van durar fins el 1983 ja que a l’hivern era de vegades impossible treballar amb les temperatures gèlides que es poden arribar a assolir al Montsant. De totes maneres la re- inauguració del refugi Montsant d’Albarca va tenir lloc el 13 de març de 1983, amb un seguit d’actes com una missa d’inauguració, celebrada per mossèn Tomàs, un aperitiu per als assistents i un dinar de motxilla.

El Refugi Montsant d’Albarca, del Centre Excursionista de Tarragona, reobre aquest desembre després de gairebé un any tancat, amb nous guardes i moltes novetats.

Marc Rocamora i Arcadi Cornadó seran els encarregats de donar nova vida a aquesta instal·lació esportiva històrica, situada en un punt estratègic entre les Muntanyes de Prades i la Serra de Montsant, amb la voluntat de convertir-lo en un punt de referència per apropar-se a les muntanyes sigui a peu, corrent o en bicicleta. En Marc, tècnic en conducció d’activitats fisicoesportives en el medi natural, i gran coneixedor de la fauna i flora de la zona, i l’Arcadi, mestre d’educació física i tècnic esportiu en muntanya mitjana, volen donar un impuls al refugi a través d’activitats esportives, tals com rutes guiades, competicions esportives o la creació d’un centre BTT.

També es proposen oferir la possibilitat de combinar l’estada al refugi amb diferents experiències turístiques que pot oferir l’entorn, tals com el parc de Prades Aventura o el Parc Astronòmic de Prades, visites a cellers, caiac al pantà, rutes entre els diferents refugis de la zona o visites culturals i de patrimoni.

Està previst que el refugi obri els caps de setmana amb servei de bar als matins i fins a migdia, i s’oferirà la possibilitat de dormir-hi a mitja pensió o amb dret a cuina al llarg de tot l’any.

Capacitat

Per a 24 persones amb lliteres.

Habitacions

1 habitació amb lliteres, 2 banys amb aigua calenta i 1 gran sala-menjador amb terrassa.

Serveis

Cuina lliure i menjars (prèvia reserva), informació i orientació.

Punts culminants

Roca Corbatera 1.166 m.

Pobles propers

Ulldemolins, Cornudella, Prades, La Morera del Montsant, Margalef.

,,

Les vistes són fantàstiques, l' entorn immillorable, molt nèt i no deixeu de tastar els complets sopars! Ha estat un molt bon punt de partida de la nostra petita expedició.

Reserves als telèfon i whatsapp: 675 989 909 i 621 227 283
REFUGILEANDRE LERÍN
La Figuera (Tarragona)

A la FEEC hi ha unes 420 entitats només, a part de la mateixa FEEC, només hi ha 7 d’elles que gaudeixen de la gestió i ús d’un o més refugis, per tant ens dol desprendre’s d’un refugi que a més portava el nom d’un històric excursionista tarragoní com era Leandre Lerin. El fet que la Diputació vol desprendre’s d’aquelles instal·lacions i edificis que per diverses qüestions o no estan en ús o un ús tan sols testimonial o prou mantinguts. Aquest refugi de titularitat de la Diputació de Tarragona i d’ús i gestió del Centre Excursionista Tarragona, està situat en un lloc on difícilment pot atreure els excursionistes d’arreu i l’ús que s’ha fet d’ell és realment molt menor i alhora ha creat bastants problemes, degut entre altres qüestions, en què ara ja està en el mateix nucli urbà de La Figuera, ha patit intrusions i incendis, que fan incrementar les despeses de la nostra entitat i de la mateixa Diputació a canvi de no fer-ho funcionar per una demanda excursionista inexistent, el que ens ha decidit, a través, com no pot ser d’una altra manera, d’assemblea general extraordinària de socis, acatar les recomanacions de la Diputació de Tarragona i passar el nostre terreny confrontant al de la diputació i l’usdefruit del Refugi “Leandre Lerin“, completament a la Diputació de Tarragona que llavors podrà passar-ho, si així ho creu, a l’Ajuntament de La Figuera.

,,

És una caseta envoltada de terreny apta per fer activitats de camp amb la família o els amics. T’ho has de portar tot tu, però gaudeixes de tranquil·litat i llibertat.

T’INTERESSA TROBAR UN REFUGI A UN ALTRE INDRET?

XARXA DE REFUGIS DE CATALUNYA
CERCAR