SISTEMA D’INDICACIÓ QUE EMPRAREM PER DETERMINAR LA DIFICULTAT DELS ITINERARIS

SISTEMA D’INDICACIÓ QUE EMPRAREM PER DETERMINAR LA DIFICULTAT DELS ITINERARIS

Determinar la dificultat ja és, de per si, una dificultat. I és que la duresa d’una ruta a peu no deixa de ser quelcom subjectiu, ja que acabarà depenent, en darrera instància, de la preparació, l’experiència i l’edat del senderista. Per tant, la metodologia que proposa aquesta guia parteix d’una simplificació de la realitat. Dit això, s’ha considerat que la dificultat d’un itinerari ve definida, principalment, per dos components o punts de vista: l’esforç físic que requereix resseguir la ruta, d’una banda, i l’exigència tècnica associada a les característiques i elements del terreny per on passa l’itinerari, d’una altra. Com que aquests dos components són independents entre si, aquesta guia aposta per informar-ne de manera separada i amb enfocaments diferents.

Esforç físic (dificultat física)

L’exigència física d’un itinerari depèn, sobretot, de tres variables: la distància o llargada del recorregut, el desnivell o perfil que cal salvar (sigui de pujada o de baixada) i, en conseqüència, el temps que cal destinar-hi. Com més llarg sigui un itinerari i més desnivell tingui, més esforç físic caldrà i més augmentarà la percepció de dificultat.

Condicions del camí (dificultat tècnica)

Amb independència de la llargada o el desnivell d’un itinerari, el camí per on transcorre pot integrar, en algun tram, un seguit d’elements o obstacles que poden comportar problemes o dificultats als senderistes, sobretot als poc o gens avesats a caminar per la muntanya. Alguns exemples serien trams exposats al buit, passos equipats amb cordes o escales metàl·liques, o pujades amb roques grans que intercepten el camí i que per superar-les cal ajudar-se amb les mans (grimpar).

Com tractar les condicions meteorològiques?

Un dels elements que més determinen la dificultat d’un itinerari a peu són les condicions meteorològiques (i fenòmens estacionals) del dia en què es realitza la ruta. Ens referim a si fa molt de fred o molta calor, si hi ha trams inundats o coberts de neu, si el dia és plujós o boirós, etc. Com que la meteorologia és molt variable, aquesta guia no la té en compte per determinar el grau de dificultat d’un itinerari. Ara bé, és essencial estar-ne ben informat!  RECOMANEM http://meteomuntanya.cat/

Institucions i entitats que han participat en l’elaboració de la guia

Aquesta guia s’ha elaborat gràcies a les aportacions d’un seguit d’agents que han participat en dos seminaris tècnics organitzats per l’IDAPA al març i juny de 2015. Ambdós seminaris van ser conduïts per Xavier Basora (Espai TReS) amb el suport de Xavier Sabaté (Espai TReS) i Irene Navarro.

Sense Comentaris

Respondre