CURS DE RISC D’ALLAUS I RECERCA AMB DVA

CURS DE RISC D’ALLAUS I RECERCA AMB DVA

Info

L’objectiu d’aquest Curs de Rescat en Allaus, és dotar als alumnes dels coneixements necessaris per a localitzar i rescatar a una víctima d’una allau, gràcies a l’ús de l’ARVA (o DVA), pala i sonda. Està destinat a muntanyencs, esquiadors i senderistes o usuaris de raquetes, que realitzen activitat en muntanya hivernal i que volen sortides més segures en terreny nevat.

Aquests cursos són el pas fonamental que ha de donar tot aquell que vulgui practicar esports d’hivern fora de les pistes abalisades i controlades.

El curs conté sortides pràctiques amb raquetes de neu on podem trobar algun tram de cert pendent, però que no requereixen de condicions físiques especials ni requisits tècnics.

CONTINGUT DEL CURS

1. Presentació i material necessari.
2. Formació sobre diferents tipus d’allaus (teòrica).
3. Petita historia sobre els D.V.A. (teòrica).
4. Diferencia entre els diferents tipus de D.V.A. (teòrica).
5. Funcionament dels D.V.A. de tres antenes (teòrica).
6. Protocol de D.V.A. (teòrica).
7. Com es fa una recerca d’una víctima o de varies víctimes amb un D.V.A. o amb varies D.V.A. (teòrica).
8. Que es el trinomi DVA, PALA I SONDA (teòrica).
9. Utilització de la sonda i la pala (teòrica).
10. Practica de el protocol de D.V.A.
11. Practiques de recerca amb DVA, Sonda i Pala amb una víctima o amb varies víctimes i amb una o varis rescatadors, diferents maneres de sondejar i com es fa un palatge correcte.

Dates del curs:

 • Classe teòrica: dia 8 de desembre, 18:30 h al local social del Centre Excursionista Tarragona.
 • Classes teòrica-pràctiques: 11 i 12 de desembre a Ulldeter, pernoctació Refugi d’Ulldeter (CEC).En cas que no hi hagi neu suficient o bé es farà en un altre indret o es desplaçarà fins que hi hagi prou neu al Pirineu. Aquest curs es realitza el primer de la temporada hivernal, ja que és punt fonamental per seguretat i ens farà servei en totes les activitats i cursos posteriors.

El curs consistirà: en una classe teòrica i de dos dies de teoricopràctics (un dimecres la teòrica en el nostre local social c/Sant Antoni Maria Claret, 11, baix interior. 43002. Tarragona a partir de les 18:30 h i el cap de setmana les practiques).
Lloc on es realitzarà: Ulldeter. En cas de poca o inexistent neu haurem de canviar de lloc.
Places: un mínim de 6 i un màxim de 10 per cada instructor en cas de més de 10 es faria un segon curs.

Preu del curs:

 • 60 € per persona que sigui sòcia/soci nostre i estigui en possessió de la llicència federativa anual tipus C (FEEC/FEDME). Els socis/es que no tinguin la llicència federativa anual, pagaran 75 €, però i serà inclòs en el pagament l’assegurança temporal de dos dies.
 • 70 € per persona amb llicència federativa (FEEC/FEDME) anual tipus C.
 • 75 € per persona sense llicència federativa anual tipus C (FEEC/FEDME) + els conceptes descrits en Assegurances i Soci Temporal.

Direcció del Curs: Jordi Solans (Instructor d’Alta Muntanya de l’Escola Catalana d’Alta Muntanya (ECAM/FEEC)).

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL


 • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, en aquests cas necessitem la tipus C, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives o procesos de formació organitzats per la nostra entitat.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, o en els cursos és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: dos dies 5 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algun dels nostres cursos i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEEC i per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a Soci Temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.

Assegurança Temporal FEEC

 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €.

MATERIAL PERSONAL NECESSARI  (portat pel alumne)

 • Material de seguretat (ARVA, pala i sonda).
 • Raquetes de neu.
 • Roba adequada per fer activitat a la neu.
 • Jaqueta impermeable.
 • Guants (uns gruixuts impermeables i uns prims de folre polar).
 • Gorro i buff.
 • Ulleres de sol i crema solar.
 • Menjar i aigua suficient per l’activitat.

Per poder realitzar el curs necessiteu raquetes de neu o esquís de travessa, així com l’ARVA, la pala i la sonda. El Centre Excursionista Tarragona disposa de raquetes, bastons i la trilogia d’ARVA, pala i sonda en exclusiva pels nostres socis. Podreu llogar aquests materials en les tendes especialitzades i que tenen acords amb nosaltres per fer descompte als nostres socis, un 15% Skadi Treks (Carrer de l’Alguer, n7, 43001 Tarragona) i un 10% Esports K2 (Carrer Emperador August, 23, 43003 Tarragona).

En la classe teòrica també farem una planificació de les sortides i mirarem distancies a cobrir, temps meteorològic així com els mapes del Servei Geològic de Catalunya referents al perill d’allaus, pot ser que també es demani portar grampons.

PUNT DE TROBADA I HORA

PERNOCTACIONS (Refugi d’Ulldeter)

MITJA PENSIÓ

 •                45,50
 • FEEC > 43€

SERVEIS

> 57 places. > Labavos. > Dutxa d’aigua calenta (Només per la gent que pernocta). > Mantes i coixins (És necesari portar sac de dormir o llençols). > Espardenyes. > Estufa de llenya. > Jocs de taula. > Servei de bar. > Esmorzar. > Menús de migdia. > Sopar. > Pícnic i entrepans. > No tenim servei d’escombraries.

HORARIS

Esmorzar: 7:00h. > Dinar: 13:00h a 15:00h. > Sopar: 19:30h.


 • El preu sol inclou l’ensenyament el material, l’assegurança, el desplaçament, la pernoctació i els àpats no entren en el preu.

Per donar dos exemples de que ha de pagar una persona:

 • Socia amb la llicencia FEEC tipus C: 60€ (del curs) + 43€ (mitja pensió refugi) = 103€
 • No socia i sense llicencia FEEC tipus C: 75€ (del curs) + 45,50€ (mitja pensió refugi) + 7€ (soci temporal 2 dies) + 6€ (assegurança temporal 2 dies) = 133,5€

Document Curs de Risc d’Allaus


 • Per qualsevol dubte i gestió del curs contacteu amb: Jordi Aluja a través del correu electrònic jalujab@tinet.cat amb el nom del curs com “: assumpte”
Info
Categoria:
Lloc: Ulldeter (Setcases) Ripollés
Data: 11/12/2021
Data fi: 12/12/2021

Sense Comentaris

Respondre