CURS DE RISC D’ALLAUS, RECERCA AMB D.V.A. AUTORESCAT AMB ESQUERDES I PROGRESSI0 GLACIAL

Nivologia, risc d'allau i accions de rescat

CURS DE RISC D’ALLAUS, RECERCA AMB D.V.A. AUTORESCAT AMB ESQUERDES I PROGRESSI0 GLACIAL

Info

Volem donar-vos les nocions bàsiques de coneixement del medi hivernal amb neu per poder anar amb seguretat a les serralades emblanquinades del nostre Pirineu o els Alps i perquè no més enllà.

El Centre Excursionista Tarragona, vol donar-se els mitjans per atrevir-se a fer els primers passos pels Alps així que aprofitem que encara som a temps, aviat comença la nova temporada de poder gaudir d’un dels paisatges més espectaculars del món, els Alps. Però la seguretat és vital i les immenses glaceres, estan plenes de sorpreses que alguns cops en poden donar un bon ensurt, del qual volem que tingueu els coneixements suficients per sortir-ne ben parats, ànims i feu aquest curs imprescindible !!!

Objectiu:

L’objectiu d’aquest Curs de Rescat en Allaus, és dotar als alumnes dels coneixements necessaris per a localitzar i rescatar a una víctima d’una allau, gràcies a l’ús de l’ARVA (o DVA), pala i sonda. Està destinat a muntanyencs, esquiadors i senderistes o usuaris de raquetes, que realitzen activitat en muntanya hivernal i que volen sortides més segures en terreny nevat.

Aquests cursos són el pas fonamental que ha de donar tot aquell que vulgui practicar esports d’hivern fora de les pistes abalisades i controlades.

El curs conté sortides pràctiques amb raquetes de neu on podem trobar algun tram de cert pendent, però que no requereixen de condicions físiques especials ni requisits tècnics.

Tambè conèixerem el sistema d’encordament en glacera i aprendre l’ús de les tècniques necessàries per a detenir i intervenir en cas de caiguda d’un company en una esquerda i aconseguir pujar-lo a la superfície; reunions en neu i gel; tècniques de rescat, coneixement de nusos; polispastos; ascens per corda amb mitjans de fortuna, etc.

CURS DE RISC D’ALLAUS, RECERCA AMB D.V.A. AUTORESCAT AMB ESQUERDES I PROGRESSI0 GLACIAL

 1. Presentació i material necessari.
 2. Formació sobre diferents tipus d’allaus (teòrica).
 3. Diferencia entre els diferents tipus de D.V.A. (teòrica).
 4. Protocol de D.V.A. (teòrica).
 5. Com es fa una recerca d’una víctima o de varies víctimes amb un D.V.A. o amb varies D.V.A. (teòrica).
 6. Que es el trinomi DVA, PALA I SONDA (teòrica).
 7. Utilització de la sonda i la pala (teòrica).
 8. Practica de el protocol de D.V.A.
 9. Practiques de recerca amb DVA, Sonda i Pala amb una víctima o amb varies víctimes i amb una o varis rescatadors, diferents maneres de sondejar i com es fa un palatge correcte.
 10. Auto rescat amb esquerdes un mateix i al company
 11. Encordament i progressió glacial

Dates del curs:

 • Classe teòrica: dia 25 de gener, 18:30 h al local social del Centre Excursionista Tarragona.
 • Classes teòrica-pràctiques: 28 i 29 de gener a Ulldeter, pernoctació Refugi d’Ulldeter (CEC).En cas que no hi hagi neu suficient o bé es farà en un altre indret o es desplaçarà fins que hi hagi prou neu al Pirineu. Aquest curs és punt fonamental per seguretat i ens farà servei en totes les activitats i cursos hivernals posteriors.

El curs consistirà: en una classe teòrica i de dos dies de teoricopràctics (un dimecres la teòrica en el nostre local social c/Sant Antoni Maria Claret, 11, baix interior. 43002. Tarragona a partir de les 18:30 h i el cap de setmana les practiques).
Lloc on es realitzarà: Ulldeter. En cas de poca o inexistent neu haurem de canviar de lloc.
Places: un mínim de 5 i un maxim de 10 per cada instructor en cas de més de 10 es faria un segon curs.

Preu del curs:

 • 100 € per persona que sigui sòcia/soci nostre i estigui en possessió de la llicència federativa anual tipus C (FEEC/FEDME). Els socis/es que no tinguin la llicència federativa anual, pagaran 115 €, però i serà inclòs en el pagament l’assegurança temporal de dos dies.
 • 110 € per persona amb llicència federativa (FEEC/FEDME) anual tipus C.
 • 120 € per persona sense llicència federativa anual tipus C (FEEC/FEDME) + els conceptes descrits en Assegurances i Soci Temporal.

Direcció del Curs: Jordi Solans (Instructor d’Alta Muntanya de l’Escola Catalana d’Alta Muntanya (ECAM/FEEC)).

 • El curs consistirà de d’una classe teòrica i de dos dies de teoricopràctics (un dimecres la teòrica i el cap de setmana la practica).
 • Lloc on es realitzarà: Ulldeter en principi a no se que per manca de neu tinguem de canviar.
 • Places: un mínim de 5 i un màxim de 10 per cada instructor en cas de mes de 10 es faria un segon curs.
 • El preu sol inclou el ensenyament, el material, l’assegurança, el desplaçament i els àpats no i entren en el preu.

Consulteu amb el club per al lloguer de material.

MATERIAL PERSONAL NECESSARI  (portat pel alumne)

 • Material de seguretat (DVA, ARVA, pala i sonda).
 • Raquetes de neu.
 • Roba adequada per fer activitat a la neu.
 • Arnés
 • Mosquetons amb seguro 5.
 • Cintes cosides de 60 i 120 dos de cada.
 • Cordino de 4 mm de 5 m.
 • Casc.
 • Jaqueta impermeable.
 • Guants (uns gruixuts impermeables i uns prims de folre polar).
 • Gorro i buff.
 • Ulleres de sol i crema solar.
 • Menjar i aigua suficient per l’activitat.
 • Piolets i grampons

Per poder realitzar el curs necessiteu raquetes de neu, així com l’ARVA, la pala i la sonda. El Centre Excursionista Tarragona disposa de raquetes, bastons, grampons, piolets, cascs i la trilogia d’ARVA, pala i sonda en exclusiva pels nostres socis.

Podreu llogar aquests materials en les tendes especialitzades i amb els que tenim acords amb nosaltres per fer descompte als nostres socis,  d’un 10% a 20% d’Esports K2 (Carrer Emperador August, 23, 43003 Tarragona) i un 15% Skadi Treks (Carrer de l’Alguer, n7, 43001 Tarragona).

 • En la classe teòrica també farem una planificació de la sortida i mirarem distancies a cobrir, temps meteorològic així com els mapes del Servei Geològic de Catalunya referents al perill d’allaus.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL


 • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, en aquests cas necessitem la tipus C, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives o procesos de formació organitzats per la nostra entitat.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, o en els cursos és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: dos dies 5 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algun dels nostres cursos i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEEC i per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a Soci Temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.

Assegurança Temporal FEEC

 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €.

Notes:

 • El lloc de pernoctació dependrà de la zona on es pugui realitzar el curs (La decisió serà pressa pel director del Curs) pel que no us podem donar preu de la pernoctació i/o mitja pensió.
 • Coordinadors CET del Curs: Julià Morancho o Javi Catalán.
Info
Categoria:
Lloc: Tarragona-Ulldeter (Ripolles)
Data: 25/01/2023
Data fi: 29/01/2023

Sense Comentaris

Respondre