Una ruta de muntanya amb història, Las golondrinas

Una ruta de muntanya amb història, Las golondrinas

Info

La Ruta de les Orenetes és una travessia de muntanya que busca recordar la migració de dones pirinenques a principis del s. XX a el vessant nord dels Pirineus i que recorre el cor d’un paisatge natural únic.
Un camí que intenta unir passat i futur. Això és la Ruta de les Orenetes; un viatge que comença quan tu vulguis.
La Ruta de les Orenetes neix com a travessia circular amb forfet en 3, 4 o 5 etapes circumval·lant un paisatge únic a Europa: Larra.
Creuem BelaguaLinzaLescún, Bearn i Zuberoa travessant el Pirineu Occidental; els seus boscos, cims i valls.

“Golondrina” Clàssica
El recorregut de “tota la vida” a través de BelaguaLinzaLaberouat i Jeandel.

Espectacular i variat recorregut realitzant un gran bucle al voltant de Larra; amb opció més senzilla o complicada en cada etapa. Així i tot, exigeix un mínim de manera física i coneixements d’orientació.

 • Variante A:  62 Kilómetros; 3.500 Metros de desnivel; 4 Refugios.
 • Variante B: 74 Kilómetros; 5.000 Metros de desnivel; 4 Refugios.

Etapa 1 – Variant A
Belagua – Linza

Podem iniciar el recorregut des del refugi de Belagua (1 hora extra i 400 m de desnivell de baixada GR321.2) o el Racó de Belagua. Des d’aquest punt prenem l’SL-NA81 de Belagua indicat amb marques verdes-blanques que comparteix inici amb el GR321 (Camí ral de la vall del Roncal) en les faldilles de Txamantxoia. En un petit serral abandonem l’SL i prosseguim pel GR. Seguim per un llarg mig vessant que després s’interna per bosc fins a un alt amb un pal indicador. Abandonem el GR i seguim a l’Esquerra (Txamantxoia). Ascendim primer per bosc i sortim a una lloma d’herba (atenció, dies de boira). Prosseguim fins a un encreuament (pal).
Abandonem la Variant B que segueix de front i prosseguim a mig vessant a la dreta. Posteriorment, agafem un altre encreuament a l’esquerra que ascendeix al serral de Maze. Des del serral primer per sendera i després per pista aconseguim el refugi de Linza.

Fitxa Tècnica
Temps: 6 – 7 hores
Desnivell positiu: + 700 metres
Desnivell negatiu: – 350 metres
Dificultat: Moderada
Dificultat d’orientació: Moderada


Etapa 2 – Variante A

Linza – Laberouat

Ascendemos por el camino del collado de Linza. A los 20’ lo abandonamos junto a un refugio de pastores, hacia la derecha por un sendero poco marcado El camino se va haciendo más claro y atravesamos una larga media ladera por debajo de Petrechema que nos lleva al collado del mismo nombre. Por camino pendiente descendemos a la Cabañas de Ansabere, y luego por pista a Lamary y Point de Lamareich. Giramos a la izquierda y durante 3 km caminamos por carretera hasta alcanzar la pista que lleva al bonito llano de Sanchese.

En unos 45’ de ascenso por sendero alcanzamos el refugio de Laberouat.

Fitxa Tècnica
Temps: 8 – 9 hores
Desnivell positiu: + 1.300 metres
Desnivell negatiu: – 1.200 metres
Dificultat física: Molt exigent
Dificultat d’orientació: Exigent


Etapa 3 – Variante A

Laberouat – Jeandel

Salimos por un bonito bosque siguiendo las marcas del GR10 hasta las cabañas del Cap de la Baitch. Desde este punto una corta remontada nos deja en el pas de Azuns. Descendemos por terreno pedregoso y al poco rato debemos coger un sendero que remonta a nuestra izquierda y nos lleva al marcado pas del Osque (destrepe de 20 metros con cadena). Posteriormente una larga media ladera con sube y baja nos lleva a las pistas de esquí por terreno kárstico. Una vez en la estación, proseguimos con las marcas de pintura por un sendero paralelo a las pistas, y finalmente ya caminando por ellas llegamos al refugio Jeandel.

Fitxa Tècnica
Temps: 4 – 5 hores
Desnivell positiu: + 600 metres
Desnivell negatiu: – 400 metres
Dificultat física: Moderada
Dificultat d’orientació: Moderada

 


Etapa 4 – Variante A

Jeandel – Belagua

Existen varias opciones para acceder al collado del Arlás por las pistas de esquí. Una vez en él, accedemos a la cima del Arlás por sendero empinado.

Por la vertiente contraria descendemos hasta el collado de Pescamou. Desde aquí por una suave pendiente de hierba bajamos al llano de la Contienda. Por las pistas de esquí de fondo salimos a la carretera, debemos proseguirla durante 2.5 km hasta el centro de esquí del Ferial. Nos internamos por sus pistas y alcanzamos una de ellas, a la derecha, que bordea la cima de Zampori por encima de la carretera hasta el collado de Eraiz. Finalmente por la pista de esquí de Bortuzko alcanzamos el refugio de Belagua. Si hemos empezado la Ruta en el rincón de Belagua nos queda una hora de descenso por el paso de Zemeto.

Fitxa Tècnica
Temps: 4 – 5 hores
Desnivell positiu: + 500 metres
Desnivell negatiu: – 700 metres
Dificultat física: Mitja
Dificultat d’orientació: Mitjana

INSCRIPCIONS:

 • L’incripció s’ha de fer abans del dia 6 de juny.
 • S’haura de fer un ingres de 150 €, abans de sortir demanarem el reste del cost d’aquest trekking.
 • La inscripció la heu de fer a traves de d’aquest boto i indicar GOLONDRINAS.
INSCRIURE´M

 

Sr. Ricard Fernandez Molinet el nostre guia

 • Llicenciat en Ciències Geològiques per la Universitat de Barcelona.

Ricard Fernández Molinet

 • Postgraus de Significats i Valors Espirituals de la Natura i de Boscos Terapèutics per la Fundació Universitat de Girona. També hi col·labora com a formador.
 • Guia Bon Coneixedor del Parc Natural de Montsant.
 • Amb més de trenta anys d’experiència en conducció de grups, en fa quaranta-tres que s’enfila per les muntanyes. L’any 1981 va començar a escalar a la muntanya de Montserrat, activitat que l’ha dut a parets dels Pirineus, Alps o Dolomites. Ha pujat muntanyes de renom a l’Àfrica, Bolívia, Argentina o Patagònia. Membre d’una expedició al Chulu W, al massís dels Annapurna, ha realitzat trekkings per Sud-Amèrica, Patagònia, Himàlaia, Kenya o Nova Zelanda. AL 2014 va ser membre d’una expedició al Broad Peak (8047 m).
 • En Ricard Fernández és Tècnic Esportiu de Mitja Muntanya, membre nº 893 de l’AEGM, membre de l’ECAM, i número 16400 del Registre de Professionals de l’Esport. Té també l’acreditació UIMLA, la única que reconeix als tècnics de Mitja Muntanya per a treballar fora de l’estat espanyol.
 • Membre de l’equip del programa “El Pont de Mahoma” de Tarragona Ràdio, programa degà a l’estat espanyol que es dedica exclusivament al món de la muntanya.

NORMES GENERALS

 • Quan un client o un grup contracta una determinada activitat, aquest es compromet a seguir en tot moment les indicacions del guia, que tindrà la responsabilitat de garantir la seguretat del grup. El guia té també la obligació d’informar prèviament a l’activitat, dels riscos per la salut i físics que aquesta pot comportar per al client.
 • GdM es reserva el dret de cancel·lar o modificar qualsevol activitat contractada que per raons meteorològiques puguin comprometre la seguretat del grup o l’objectiu de la sortida. Així mateix, també es modificarà l’activitat si el nivell físic o tècnic del/s client/s es mostra insuficient per a l’activitat contractada.
 • En cas de mal comportament d’un client, manca de respecte envers els companys o envers el medi natural, o d’un comportament que pugui afectar la seguretat de la resta del grup, el guia es reserva el dret d’expulsar aquesta/es persona/es sense possibilitat de reemborsament de l’import pagat.
 • Les activitats de GdM estan encaminades al foment de les bones pràctiques mediambientals. El client accepta el seguiment d’aquestes pràctiques com a part de l’activitat contractada tot i no ser-ne el contingut principal.
 • Abans de començar qualsevol activitat, el client es compromet a informar al guia/instructor qualsevol problema de salut que pugui afectar el correcte desenvolupament de l’activitat.
 • D’acord amb el Decret 56/2003 que regula les activitats físico-esportives en el medi natural, la participació de menors d’edat en aquestes activitats ha d’anar acompanyada d’un permís escrit d’autorització dels pares o tutors en el qual ha de constar la identificació de l’activitat la qual autoritzen.
 • Totes les activitats contractades amb GdM inclouen una assegurança d’accidents i de rescat pel temps que duri l’activitat.

 

NORMATIVA I RECOMANACIONS DEL CENTRE EXCURSIONISTA TARRAGONA


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis coordinadors de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

 • Teniu que llegir be cada sortida, es molt important per poder valorar la dificultat física i/o tècnica de la mateixa i avaluar les pròpies forces i coneixements, alhora d’apuntar-se per no patir massa un mateix, ni fer patir o qüestions de pitjor caràcter que ningú volem que puguin passar, i molt menys als voluntaris o professionals responsables de la sortida d’entitat.
 • S’ha de complimentar tot el que es demana en la inscripció indicant si porteu cotxe, si teniu inconvenient o no en portar excursionistes en el vostre vehicle i molt especialment si teniu la llicencia federativa o no, si no la teniu es tramitarà la llicencia temporal per un o dos dies, els màxims dies d’una única activitat d’entitat son de 5, si son de mes dies no es poden treure. I només seria possible amb la llicencia anual. Per tant heu de mirar be els costos de cada cosa per fer el pagament que pertoqui que s’adjuntarà a la inscripció.
 • La inscripció ha de ser anterior a les 18 h del dijous anterior a la sortida. Si aquesta es una sortida normal d’un matí o tan sols d’un dia.
 • Si l’activitat es especial, itineraris o ascensions que necessitin la pernoctació en refugis o rutes (trekkings) de diversos dies o activitats que realitzen altres entitats privades (guies, empreses de turisme actiu, etc.) llavors s’indicarà un dia màxim d’inscripció, que hem de complir, sinó es complica molt l’organització de l’esdeveniment o fins i tot es deixaria de fer, per falta de lloc o pèrdua de la prereserva.
 • Totes i tots els participants d’una sortida de l’entitat han d’estar en possessió de la llicència federativa d’acord amb l’activitat que es faci (els diferents tipus A, B, C o D) o les llicencies temporals que durant aquest any la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya degut a la asseguradora Heletia ha limitat a 5 cops i si és per competicions o formació a tan sols en tres ocasions.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins a arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, bé sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com és un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és, per tant, molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • El Centre Excursionista Tarragona després de veure diversos estudis del cost d’un kilòmetre en cotxes de distintes tecnologies, cost de manteniment i impostos, agafem la feta per l’Agència Tributària que diu que el cost mitjà és de 0,20 € per kilòmetre, cost que RECOMANEM es pugui pagar al titular del vehicle.
 • Evidentment, és aquest, el titular del vehicle, qui dirà l’última paraula, del cost del viatge o simplement no fer pagar res, procurant informar, en pujar al cotxe i abans de començar el viatge al lloc de partida.

RECOMANEM LES ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 5 €, dos dies 6 €, tres dies 7 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

 • Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona
 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.

 • Assegurança Temporal FEEC
 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 6 €, dos dies 7 € i tres dies 8 €.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -.GOLONDRINA.- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Coordinador Voluntari de l’Activitat:  660894138

Info
Categoria:
Data: 06/09/2024
Data fi: 10/09/2024

Sense Comentaris

Respondre