Balaitus 3.144 m

Per la Bretxa de Latour descens per la Gran diagonal

Balaitus 3.144 m

Info

Una ruta molt exigent i tècnica no apta per a tots, necessari casc per a la bretxa i la diagonal, es recomana dur una corda auxiliar, tindre bona condició física, ja que la baixada és molt forta, amb molt pendent i llarga. Una ruta espectacular obligatòria per als amants dels Pirineus i l’alta muntanya.

Sembla que el nom del massís prové de l’occità gascó “vath” (vall) i “leitosa” (lletosa). Una altra denominació és de Marmuré, o Gran Marmuré, que s’ha traduït en abundant cartografia espanyola com a Pic dels Moros, nom que no compta amb tradició.

Primeres ascencions al Balaitus

1825: la primera ascensió del Balaitús la van realitzar els tècnics geodèsics francesos Peytier i Hossard després d’haver fet cim per error, a causa de la boira, en el pic de Palas.
1864: la segona ascensió la va fer el gran pirineista Charles Packe, que després de diversos intents fallits va aconseguir cim creient ser el primer a aconseguir-ho, per a descobrir amb sorpresa les evidències de la primera ascensió de 1825.

ITINERARI

Ens situem a l’embassament de La Sarra, on s’arriba per una pista asfaltada que comença al bonic poble de Sallent de Gállego. Creuem la presa i passada la central hidroelèctrica anirem tirant fins al final del pàrquing, on deixarem el cotxe.

El primer dia fem l’aproximació fins al refugi de Respomuso, on farem nit. Per començar, al final del pàrquing hem de travessar el riu Aguas Limpias, que fa honor al seu nom, per un còmode pont. A partir d’aquí, la pujada fins al refugi no té gaire història. Seguirem per sender còmode fins a l’embassament de Respomuso, tot seguint el GR-11. El camí en tot moment és molt bonic, trobarem bastants torrents i salts d’aigua. També passarem per una frondosa fageda. La millor forma d’accedir-hi és seguir el GR-11, tot remuntant una breu, però forta, pendent, que ens farà guanyar alçada per tal de superar un barranc per la zona més còmode.

L’endemà ens llevem encara de fosc per esmorzar i ja veiem que les previsions es van complint, amb boira i vent, però de moment no ho veiem com un problema i anirem remuntant el barranc de Respomuso, just per darrere del refugi, en clara direcció nord. Trobarem algunes fites. Anem guanyant alçada per terreny pedregós, però còmode. També trobem algunes zones herboses. Anirem guanyant alçada progressivament i ja veurem bastants metres per sota nostre l’Ibón de Selousére.


Finalment, arribarem a una tartera de blocs petits/mitjans, on veurem un gran esperó rocós que hem de flanquejar per sota. Trobarem una primera canal/corredor que no hem de prendre, a no ser que vulguem pujar a l’agulla Cadier. Darrere l’espero, ja veurem el corredor conegut com a Bretxa Latour i on arribarem tot remuntant una tartera força descomposta, donat que ja no queda gens de neu. Cap a l’esquerra avançarem millor, entre uns llastres de pedra. Ben aviat veurem una corda fixa que no farem servir i el famós bloc encastat, que superem sense massa problema. De fet, aquest és el pas més complicat, però buscant una mica es troben bones preses de mans i peus.

Superat aquest pas i algun ressalt poc rellevant, arribarem a la zona de “clavijas”, que si volguéssim baixar per aquest mateix punt, és important donar una ullada a localitzar les reunions, totes en molt bon estat. Sigui com sigui, haurem d’anar mig grimpant fins que arribem a un petit cimall on ja veurem la monòtona pujada final fins al Balaitous. Es va superant sense problema. Anirem remuntant tot flanquejant per sota la carena. De fet, trobarem moltes fites, potser masses i tot, ja que confonen. Fins que arribarem a l’ampli cim, de 3.144m., amb vent, però no pas tant com teníem a primera hora. Les vistes impressionen.

Comencem la llarga baixada, de -1.800 m., tot caminant cap a nord, on en un coll ja veurem a la nostra esquerra l’inici de la Gran Diagonal. Aquesta baixada no té massa complicació, però sí que haurem d’estar atents a on posem els peus, donat que el terreny està força trencat i en algun punt hi ha bastant “marro”.

Continuarem perdent alçada, ja fora de la Gran Diagonal, i veurem l’abric Michaud, una cova entre grans blocs, molt ben protegida de les inclemències. Pot ser un bon refugi en cas d’inclemències o bé camp base per acabar de pujar l’endemà algun dels cims propers.

Continuarem baixant, i depenen com anem tots plegats podrem anar pel camí més evident que mena a l’Ibón Chelau i a l’Ibon d’Arriel Alto, ho continuem fent un flanqueig per l’esquerra que ens durà directament a l’ibón d’Arriel Bajo. Superat aquest ibón, en trobarem un altre de molt petit i un trencall a l’esquerra que ens duria de tornada al refugi de Respomuso, però nosaltres seguirem per la dreta de l’ibón, després de reposar una estona, seguim la marxa. El camí a seguir és molt evident, sempre a la dreta del Barranc d’Arriel. Fins que en un moment donat el creuarem, sempre amb fites, i per terreny una mica accidentat arribarem a camí ja conegut fins on tenim els cotxes.

  • Lloc de sortida: La Sarra, Sallent de Gállego (Alt Gállego)
  • Distància: 19,85 Km
  • Desnivell positiu: 1.820 m.
  • Temps: 11:00 hores (2h fins al Refugi de Respomuso + 9h el dia de cim)
  • Dificultat: PD+. Els passos més delicats a la bretxa Latour.
  • Material: Casc, talabard, una corda (50m.) i material per si cal assegurar i rapelar algun pas.
  • Altitud máxima: 3.134 m.

Això és el refugi de Respomuso, però el tenim al cent per cent de gent així que farem bivac, pels amants d’aquest fet estareu d’enhorabona.

INSCRIPCIONS
Per inscriure’s cal abonar la quantitat de 50 €.
Cal estar federat amb la llicència tipus C.
I com sempre heu de seguir les indicacions dels guies que en aquest cas són Guies Professionals d’Alta Muntanya, que seran Òscar Cadiach, soci d’honor de l’entitat i l’Ivan

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis coordinadors de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

  • Teniu que llegir be cada sortida, es molt important per poder valorar la dificultat física i/o tècnica de la mateixa i avaluar les pròpies forces i coneixements, alhora d’apuntar-se per no patir massa un mateix, ni fer patir o qüestions de pitjor caràcter que ningú volem que puguin passar, i molt menys als voluntaris o professionals responsables de la sortida d’entitat.
  • S’ha de complimentar tot el que es demana en la inscripció indicant si porteu cotxe, si teniu inconvenient o no en portar excursionistes en el vostre vehicle i molt especialment si teniu la llicencia federativa o no, si no la teniu es tramitarà la llicencia temporal per un o dos dies, els màxims dies d’una única activitat d’entitat son de 5, si son de mes dies no es poden treure. I només seria possible amb la llicencia anual. Per tant heu de mirar be els costos de cada cosa per fer el pagament que pertoqui que s’adjuntarà a la inscripció.
  • La inscripció ha de ser anterior a les 18 h del dijous anterior a la sortida. Si aquesta es una sortida normal d’un matí o tan sols d’un dia.
  • Si l’activitat es especial, itineraris o ascensions que necessitin la pernoctació en refugis o rutes (trekkings) de diversos dies o activitats que realitzen altres entitats privades (guies, empreses de turisme actiu, etc.) llavors s’indicarà un dia màxim d’inscripció, que hem de complir, sinó es complica molt l’organització de l’esdeveniment o fins i tot es deixaria de fer, per falta de lloc o pèrdua de la prereserva.
  • Totes i tots els participants d’una sortida de l’entitat han d’estar en possessió de la llicència federativa d’acord amb l’activitat que es faci (els diferents tipus A, B, C o D) o les llicencies temporals que durant aquest any la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya degut a la asseguradora Heletia ha limitat a 5 cops i si és per competicions o formació a tan sols en tres ocasions.

TRANSPORT

  • Els trajectes fins a arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, bé sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com és un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
  • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és, per tant, molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
  • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
  • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
  • El Centre Excursionista Tarragona després de veure diversos estudis del cost d’un kilòmetre en cotxes de distintes tecnologies, cost de manteniment i impostos, agafem la feta per l’Agència Tributària que diu que el cost mitjà és de 0,20 € per kilòmetre, cost que RECOMANEM es pugui pagar al titular del vehicle.
  • Evidentment, és aquest, el titular del vehicle, qui dirà l’última paraula, del cost del viatge o simplement no fer pagar res, procurant informar, en pujar al cotxe i abans de començar el viatge al lloc de partida.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

  • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
  • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

  • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
  • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €. *
  • *En aquest cas especial de cinc dies serà de: 8 € als socis del CET.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

  • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

  • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.

Assegurança Temporal FEEC

  • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i tres dies 7 €.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. BALAITUS.- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Coordinador Voluntari de l’Activitat: Oscar Cadiah, 607666306 i Ivan Moshnikov +7 953 3594521.

Info
Categoria:
Lloc: Sallent de Gállego (Aragó)
Data: 22/07/2023
Data fi: 23/07/2023
Lloc de sortida: Pàrquing dissuasiu del cementiri
Hora de sortida: 07:00 h

Sense Comentaris

Respondre