Puigcabrer (524 m), inclòs al 100 cims

Puigcabrer (524 m), inclòs al 100 cims

Info

INSCRIURE´M

Les dades de la sortida són:

 • Desnivell: 550 m (aprox).
 • Distància: 10 km (aprox).
 • Dificultats Tècniques: Grimpades. Pendents pronunciats. Exposició al buit (per tant no recomanable per persones amb vertigen).
 • Durada amb parades: 5 h 30 min.

Punt inici: Carrer de la Ràpita (la Riba).

 • Hora d’inici a la Riba: 9.00h
 • Hora de trobada al pàrquing al costat de l’estació d’autobusos 8.20h

EXPLICACIÓ DE LA RUTA I EL LLOC:

 

El lloc: la serra de les Guixeres és un lloc poc conegut, excepte pels habitants dels pobles més propers. Aquest sistema muntanyós s’estén entre l’estret de la Riba i el coll de Lilla. Se sol considerar part de la serra de Miramar. La cartografia més acurada és el mapa “Serra de Miramar” de l’editorial Piolet però fins i tot en aquest mapa no hi figuren bona part dels corriols que hi discorren. La podem dividir en tres parts:

 • El serret del Querol petita serra a trocar de la riba que té uns importants cingles i el seu punt culminant és el Puigcabrer (524 m), cim on es troba la Torre del Petrol (Segle XIX). Les rutes més habitual per ascendir aquest cim són la que farem nosaltres o bé la que hi puja des de Picamoixons.
 • La carena de les Guixeres: carena (en certs punts prou escarpada per considerar-la cresta) que es troba al límit entre el termes municipals de les capitals de l’Alt Camp i la conca de Barberà i que s’eleva fins els 700 m i on es troba el Coll Vell (antic coll que comunicava Valls i Montblanc).
 • Els turons de les Guixeres: sèrie de Turons més o menys paral·lels a la carena de les Guixeres que van ser batejats amb noms de masos i masies que es troben als seus peus.

La nostra ruta transcorre entre les dues primeres parts.

La ruta: des del carrer de la Ràpita de la Riba enfilem un camí asfaltat amb pendent fort que ens porta fins les cases més altes d’aquesta part del poble. Quan s’acaba aquest camí entrem en un corriol que va pujant amb un pendent important fins el Grau del Coster de la Cansaladeta que un cop superat ens porta fins la carena del Serret de Querol. A partir d’aquí, ja amb un pendent més suau, anem pujant fins arribar al cim del Puigcabrer. Després de gaudir de les vistes del cim i d’observar la Torre del Petrol, desfem una part del camí de pujada per agafar un corriol que davalla fins el Coll de la Sivina.

En aquest punt entrem uns poquets metres dintre la pista forestal coneguda com la Carretera del Moros, per agafar un nou corriol que ens porta fins l’inici de la carena de les Guixeres.

A partir d’aquí anem seguint un corriol que passa alguns moments més a prop de la carena i en alguns moment baixa mantenint-nos sempre a la banda corresponent a l’Alt Camp. Quan la carena agafa més alçada arribem a la zona on ja es pot considerar cresta i on s’hi concentren les dificultats tècniques més importants: passos aeris, grimpades, desgrimpades, pendents pronunciats i un pas entre dues roques sense perill però MOLT ESTRET on serà necessari treure’s les motxilles. Seguim així fins que el camí davalla cap a la banda de la Conca de Barberà per una desgrimpada que suposa l’últim pas tècnic important de la ruta. Després d’un petit recorregut per la vessant del terme municipal de Montblanc, el corriol s’enfila de nou al capdamunt de la carena on discorre ja sense cap dificultat tècnica. Després de passar pel pel punt culminant de la serra (no té nom específic) i sense arribar al Coll Vell, agafem un corriol que davalla (en alguns punts amb fort pendent) fins la pista forestal coneguda com la Carretera del Moros.

Seguim aquesta pista fins arribar a una cabana de pedra seca en bon estat de conservació que es troba al peu del Puigcabrer. Després de visitar aquesta cabana agafem un corriol que es troba just al seu costat que discorre amb suaus pujades i baixades per sota del Puigcabrer fins a enllaçar amb el corriol per on hem iniciat la sortida abans del Grau del Coster de la Cansaladeta. Des d’aquí desfem el camí fins el punt d’inici.

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis coordinadors de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

 • Teniu que llegir be cada sortida, es molt important per poder valorar la dificultat física i/o tècnica de la mateixa i avaluar les pròpies forces i coneixements, alhora d’apuntar-se per no patir massa un mateix, ni fer patir o qüestions de pitjor caràcter que ningú volem que puguin passar, i molt menys als voluntaris o professionals responsables de la sortida d’entitat.
 • S’ha de complimentar tot el que es demana en la inscripció indicant si porteu cotxe, si teniu inconvenient o no en portar excursionistes en el vostre vehicle i molt especialment si teniu la llicencia federativa o no, si no la teniu es tramitarà la llicencia temporal per un o dos dies, els màxims dies d’una única activitat d’entitat son de 5, si son de mes dies no es poden treure. I només seria possible amb la llicencia anual. Per tant heu de mirar be els costos de cada cosa per fer el pagament que pertoqui que s’adjuntarà a la inscripció.
 • La inscripció ha de ser anterior a les 18 h del dijous anterior a la sortida. Si aquesta es una sortida normal d’un matí o tan sols d’un dia.
 • Si l’activitat es especial, itineraris o ascensions que necessitin la pernoctació en refugis o rutes (trekkings) de diversos dies o activitats que realitzen altres entitats privades (guies, empreses de turisme actiu, etc.) llavors s’indicarà un dia màxim d’inscripció, que hem de complir, sinó es complica molt l’organització de l’esdeveniment o fins i tot es deixaria de fer, per falta de lloc o pèrdua de la prereserva.
 • Totes i tots els participants d’una sortida de l’entitat han d’estar en possessió de la llicència federativa d’acord amb l’activitat que es faci (els diferents tipus A, B, C o D) o les llicencies temporals que durant aquest any la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya degut a la asseguradora Heletia ha limitat a 5 cops i si és per competicions o formació a tan sols en tres ocasions.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins a arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, bé sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com és un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és, per tant, molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • El Centre Excursionista Tarragona després de veure diversos estudis del cost d’un kilòmetre en cotxes de distintes tecnologies, cost de manteniment i impostos, agafem la feta per l’Agència Tributària que diu que el cost mitjà és de 0,20 € per kilòmetre, cost que RECOMANEM es pugui pagar al titular del vehicle.
 • Evidentment, és aquest, el titular del vehicle, qui dirà l’última paraula, del cost del viatge o simplement no fer pagar res, procurant informar, en pujar al cotxe i abans de començar el viatge al lloc de partida.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €. *
 • *En aquest cas especial de cinc dies serà de: 8 € als socis del CET.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.

Assegurança Temporal FEEC

 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i tres dies 7 €.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. PUIGCABRER.- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Coordinador Voluntari de l’Activitat: Ramon Canela, 676821660.

Info
Categoria:
Lloc: Diumenge / la Riba (Alt Camp)
Data: 03/12/2023
Data fi: 03/12/2023
Lloc de trobada: Parquing de l'estació d'autobusos
Hora de trobada : 8:15 h
Hora sortida La Riba: 9:00 h

Sense Comentaris

Respondre