Fonteta – Dòlmens de la Serra d’en Cals – Ermita de Fitor

Fonteta – Dòlmens de la Serra d’en Cals – Ermita de Fitor

Info

Fonteta – Dòlmens de la Serra d’en Cals – Ermita de Fitor – Fonteta

Ruta que comença a Fonteta i s’endinsa dins el cor de les Gavarres, passant per antics masos en ruïnes, masos habitats, passarem pel Mas Cals on hi ha un restaurant per poder esmorzar o dinar(www.mascalsdefitor.com) després arribarem l’emblemàtica ermita de Fitor, tot baixant passarem per diversos dòlmens que ens anirem trobant pel camí, són una petita mostra de tots els que hi ha per la zona i finalment tornarem al nucli de Fonteta on fan uns bons Recuits.

 • Distancia: 17 km.
 • Desnivell: 450 metres.
 • Temps aprox.: 6 hores.

Us trobeu davant del Pou de Glaç de Mas Cals. Una gran estructura poligonal excavada a la roca i rematada amb una volta de pedra, fet que ens indica que és un dels Pous de Glaç més antics de les Gavarres. Aquest pou, que ara veieu obert a banda i banda, i amb una entrada cap a l’oest, servia per fabricar gel i en el passat hauria estat tancat per conservar el fred.

En plena serra de les Gavarres, és un terme de poblament dispers del terme de Forallac (Baix Empordà), que s’ha acabat abandonant a causa de l’escassa rendibilitat de l’explotació del bosc. Es pot considerar el darrer contrafort de la serra quan es fon amb el pla i forma una península boscosa, lleugerament inclinada cap al nord, d’una alçada mitjana de 200 metres. Aquesta península boscosa sobre el pla va unida a la serralada principal per un istme que és el coll de la Ganga, per on discorre avui en dia la carretera comarcal de la Bisbal a Calonge, i que va ser ja en el seu temps un camí romà. Per la seva situació, Fitor ha estat una cruïlla de camins, que connectaven la zona de Girona amb la costa i el pla de l’Empordà. És important, per la seva singularitat arquitectònica, l’església de Santa Coloma de Fitor.

El 29 de gener de 948, el bisbe de Girona Gotmar consagrà l’església, que va ser dotada de terres i vinyes i dels delmes, les primícies i les oblacions de la vila de Fitor i dels poblets de Calbs, Quinciana, Castell, Canet i Vilanova.

El febrer de 1817 el rector de Fitor, mossèn Batlle, es va veure sorprès per tres homes que l’amenaçaven de mort si no els donava els diners. El mossèn sense ni un cèntim va ser martiritzat pels tres homes fins que el donaren per mort, i posteriorment saquejaren l’església.[3] El rector va viure quinze dies i va identificar un dels saquejadors, aquest declarà el nom dels seus companys. Un cop detinguts els tres homes, la justícia els va condemnar a ser esquarterats. Posteriorment, col·locaren el cap dels bandits dins de les tres gàbies de ferro que varen ser penjades prop de l’església. A l’entrada de l’església hi ha la làpida sepulcral del rector amb una inscripció que recorda aquesta història.

Dolmen del Llobinar, sepulcre de corredor de cambra i amb un passadís que actualment no es visible (Tarrús et al. 1990).

Dolmen dels Tres Caires, Es tracta d’una probable galeria catalana en U feta de lloses de pissarra. De túmul artificial amb tendència circular i restes visibles del peristàlit (conjunt de pedres situades al voltant del túmul per fer de mur de contenció o per a delimitar-ne el perímetre). La seva entrada és orientada al sud (180+/-5º). El monument visible amida interiorment 2.20m de llarg, per 0.80m d’ample, per 1m d’alçada màxima.

Dolmen de la serra d’en cals, es tracta d’una probable galeria catalana en U feta de lloses de pissarra. Del túmul artificial de tendència circular, terraplenat artificialment vers llevant amb blocs ajaguts, en queden restes visibles.

Dolmen del Tres Peus, el dolmen dels Tres Peus (Dolmen Gran o Dolmen de Fitor) és possiblement el més conegut d’aquesta part de les Gavarres degut a la seva grandària i bona conservació. Actualment el dolmen conserva la seva cambra formada per 6 lloses i la gran coberta in situ. Vora les lloses de migdia hi ha a terra restes de lloses possiblement de la cambra. Les dues lloses més properes al passadís – actualment no visible – que encara s’observen en posició vertical en la fotografia de Cazurro, són avui inclinades vers l’interior de la cambra, tocant-se una amb l’altra.

Forn de Calç de Fonteta, el Forn Gran de Fonteta és un antic forn de calç a Forallac, Baix Empordà. Des del 2004 va ser llistat bé cultural d’interès local. El forn conté la inscripció «1915», però no es pot descartar la possibilitat que la construcció sigui anterior i la data faci referència a una reparació, a un canvi de propietari o a una represa de l’activitat.

Tot això i molt més podrem gaudir fent aquest camí ple d’història, bellesa i natura.

Ricard Fernandez i Molinet

El Coordinador i responsable de la ruta, guia professional, formador i divulgador dels valors a la muntanya

Guia de Mitja Muntanya a l’empresa Guies de Muntanya i Escalada de Montserrat.
Llicenciat en Ciències Geològiques per la UB.
Formador del Curs de Postgrau Significats i Valors Espirituals de la Natura: Percepció, Comunicació, Gestió i Integració.
Guia de Boscos Terapèutics (Curs d’Especialització Fundació Universitat de Girona – Sèlvans)
Vint anys d’experiència en topografia i construcció industrial, però porto trenta-nou anys des que vaig començar a escalar i molts més en l’àmbit de la muntanya i l’excursionisme.
Especialitzat en tot allò que té a veure amb Montserrat: geologia, natura, història, simbolismes, espiritualitat, llegendes…
Autor del llibre “Que bonica és la muntanya”, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1989.
Expedició al Broad Peak -Karakorum-, 2013. Ascensions i trekkings als Andes, Patagònia, Àfrica, Himàlaia, Nova Zelanda…
M’agrada la divulgació de la cultura muntanyenca. He participat en programes de TV i ràdio sobre senderisme i faig xerrades sobre Montserrat i i els valors de la muntanya.

INSCRIPCIONS

 • La data màxima per inscriure’s és: Dijous 27 d’abril.
 • 15 places màxim.
 • Empleneu el formulari i envieu-lo. Per la RESERVA haureu d’abonar 18 € per persona.

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis coordinadors de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins a arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, bé sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com és un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és, per tant, molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • El Centre Excursionista Tarragona després de veure diversos estudis del cost d’un kilòmetre en cotxes de distintes tecnologies, cost de manteniment i impostos, agafem la feta per l’Agència Tributària que diu que el cost mitjà és de 0,20 € per kilòmetre, cost que RECOMANEM es pugui pagar al titular del vehicle.
 • Evidentment, és aquest, el titular del vehicle, qui dirà l’última paraula, del cost del viatge o simplement no fer pagar res, procurant informar, en pujar al cotxe i abans de començar el viatge al lloc de partida.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €. *
 • *En aquest cas especial de cinc dies serà de: 8 € als socis del CET.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.

Assegurança Temporal FEEC

 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i tres dies 7 €.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. FITOR.- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Coordinador Voluntari de l’Activitat: Jordi Aluja, 660 894 138. Guiatge professional i proposta per: Ricard Fernández Molinet.

 

Info
Categoria:
Lloc: La Bisbal de l'Emporda
Data: 13/05/2023
Data fi: 13/05/2023
Hora sortida: 6:30 h
Lloc de sortida: Pàrquing Zona Blava al costat de l'Estació D'autobusos

Sense Comentaris

Respondre