La Senda de Camille

PARQUE NATURAL DE LOS VALLES OCCIDENTALES · PARC NATIONAL DES PYRÉNÉES · PIRINEO ARAGONÉS · VALLÉE D'ASPE·

La Senda de Camille

Info

UNA TRAVESSIA PELS MILLORS PARATGES DEL PARC NATURAL VALLS OCCIDENTALS I EL PARC NATIONAL DES PYRÉNÉES

Seguint els passos de Camille, l’últim os autòcton i que tenia en aquesta zona el seu hàbitat natural, descobriràs una part única de la serralada pirinenca.Cal triar el punt d’inici, el sentit de la marxa, la possible ascensió a qualsevol dels bells pics com Petrechema, Castillo d’Acher, Bisaurín o Acué i visitar paratges com els ibones d’Estanés i Arlet, Vall dels Sarrios, Bosc dels Fajos, la Gola de l’Asp o el circ de Lescun. En definitiva, gaudir de la riquesa natural d’aquestes valls.

La Senda de Camille és una travessia amb una mitjana de sis hores de marxa per etapa, la qual cosa requereix bona condició física, un mínim nivell tècnic i capacitat d’orientació (interpretació de mapes, maneig de brúixola…)

CAMILLE, L’OS
L’ÚLTIM OS PIRINENC

Camille és l’últim os pirinenc que va viure en la serralada. Des de 2010 es dóna per mort, perquè van deixar de trobar-se els seus rastres. Tenia ja una edat avançada, més de vint-i-cinc anys, i va passar gairebé tota la seva vida entre la vall francesa del Bearn, la vall navarresa de Roncal i les valls d’Ansó i Echo a Aragó. Per ell, aquesta travessia porta el seu nom.

TRIA EL PUNT D’INICI QUE MÉS ET CONVINGUI I EL SENTIT DE LA MARXA.

Encara que el Centre Excursionista Tarragona a optat per fer aquesta travessa del Pirineu Occidental amb un guiatge professional i altament qualificat i per tant es ell qui optara per la millor opció per realitzar aquesta travessa i si cal modificarla, escurçar-la o aturar-la segons contingencies de tot tipus, segons el seu criteri de professionalitat, coneixements i llarga experiencia en el guiatge arreu de les muntanyes del mon. Com sera el Sr. Ricard Fernandez Molinet: excursionisme@gdm.cat 

De totes maneres no esta de més informar-vos del funcionament d’aquesta travessa “La Senda de Camille”.

El refugi d’INICI i FINAL seran el mateix, aquell on aparquis el cotxe, encara que no hi hagi pernocta.
A més, en el refugi de sortida rebràs la targeta per a segellar i deixar constància del teu pas pels refugis, una guia descriptiva de les etapes amb el mapa d’Alpina a escala 1.25.000 i un sac llençol. També, se’t lliurarà una samarreta tècnica ALTUS exclusiva de La Senda de Camille, que no es comercialitza en botigues, quan acabis la travessia.

Els guardes et poden preparar una bossa de pícnic per a la marxa (no inclosa en la inscripció). Si la necessites, hauràs d’encarregar-la a la teva arribada.

 • La travessia s’acaba sempre en el refugi d’inici.
 • Estàs caminant en un entorn natural protegit. Has de respectar el reglament dels Parcs.
 • El Parc Nacional dels Pirineus francès NO PERMET EL PAS DE GOSSOS SOLTS, NI LLIGATS.

EQUIPAMENT RECOMANAT
Botes de trekking, pantalons de muntanya, samarreta tèrmica, impermeable, folre polar, capell i guants fins, ulleres de sol, crema solar, motxilla, frontal, cantimplora i bastons.  No necessites sac de dormir: com els refugis tenen mantes, amb el sac llençol que us lliurem a la sortida és suficient.

Si tens dubtes sobre el contingut de la motxilla, consulta al responsable de la travessa el Sr. Ricard Fernandez Molinet:  excursionisme@gdm.cat 

CONDICIONS FÍSIQUES I TÈCNIQUES

La ruta discorre per senderes transitades. Hi ha trams que coincideixen amb el GR-11 i amb l’Haute Route Pyrénénne (HRP). No hi ha passos tècnics, però en zones altes pots trobar geleres, terreny pedregós o petits desgrimpades.

L’esforç que es necessita és sostingut. Les etapes són llargues i els desnivells importants. Cal estar en bona forma i estar acostumat a caminar per muntanya.

La travessia no té marques específiques. Trobaràs els senyals propis del “Parc Natural de Los Valls Occidentals” (senyalització verda) o del “Parc Nacional Francès” (senyalització groga), que indiquen alguns dels punts a través dels quals caminem en cada etapa o al qual ens dirigim. També fites de pedra i antigues marques vermelles i blanques de GR.

MOTXILLA I EQUIP

Convé que la motxilla no pesi més de 10 kg.

L’equipament imprescindible és: bota de muntanya, pantalons de muntanya, samarreta tèrmica, folre polar, impermeable, capell, guants, protecció solar (crema factor alt, gorra i ulleres de sol), frontal i bastons. No necessites sac de dormir; com els refugis tenen mantes, amb el sac llençol que us lliurem a l’inici és suficient.

 

SOMPORT<>AYOUS   27 de juny de 2023

ITINERARI: Somport al Refugi de Ayous.

 • Temps: 4-4:30 hores
 • Distància: 9,4 km
 • Desnivell positiu: 625 m
 • Desnivell negatiu: 300 m

AYOUS <>ETSAUT  28 de juny de 2023

ITINERARI:  – Etsaut.

 • Temps: 4-5 hores.
 • Distància: 14,5 km
 • Desnivell positiu: 320 m
 • Desnivell negatiu: 1.690 m.

ETSAUT > < LESCUN   29 de juny de 2023

Aquest any 2023 Arlet continuarà tancat per obres algunes setmanes, així que segons les dates de la teva travessia, variarem el recorregut en aquesta etapa.

ITINERARI: Etsaut – Borce – Plateau d’Udapet de Bas – Col de Barranq – Plateau de Lhers – Lescun.

 • Temps: 7 hores.
 • Distància: 15 km
 • Desnivell positiu: 1.056 m
 • Desnivell negatiu: 814 m

Deixarem Etsaut creuant per sota les antigues vies del tren, per damunt (sobre una passarel·la) la carretera nacional i, vagarejant, el poble medieval de Borce. Iniciem un fort ascens, però amb alguns trams suaus que permeten el descans. El camí, ben senyalitzat, discorre gairebé sempre entre boscos, la qual cosa ens permetrà apreciar encara més les vistes des de les zones obertes com el Plateau d’Udapet de Bas i el de Lhers. Arribarem a Lescun entre fajos, descobrint a poc a poc el magnífic circ de Lescun.

LESCUN > < LINZA   30 de juny de 2023

ITINERARI: Lescun – Mazouza – Ansabère – Col de Petrechema – Foyas de l’Enginyer – Linza.

 • Temps: 7 hores.
 • Distància: 16,6 km
 • Desnivell positiu: 1.290 m
 • Desnivell negatiu: 790 m.

L’etapa arrenca per pista asfaltada, però la impressionant vista del Circ de Lescun, amb les moles rocoses dels Billaires, Mesa dels Tres Reis i Petrechema ens delectaran el camí.

En el pla d’Ansabère podem aprofitar l’última ocasió de comprar formatge francès. A partir d’allí, la pujada fins a les Agulles ens exigirà més esforç. Entrem de nou a Aragó i descendim cap a Linza entre fajos centenaris.

LINZA > < SELVA DE OZA    1 de juliol de 2023

ITINERARI: Linza – Pas del Cavall – Plana de Diego – Foyas de Gamueta – Pas de Anzotiello – Guarrinza – Selva de Oza.

 • Temps: 6 h
 • Distància: 15,3 km
 • Desnivell positiu: 800 m
 • Desnivell negatiu: 1050 m

Enfront del refugi de Linza prendrem el camí per a aconseguir el Pas del Cavall i seguir cap a Anzotiello, Emmallo Gorreta i els Quimboas, entre altres, que semblen una muralla infranquejable.

El descens cap a Guarrinza ens permetrà veure vestigis prehistòrics. I a la Selva de Oza podrem gaudir d’una cervesa sota l’hi hagi monumental de la cantina.

SELVA DE OZA > < GABARDITO   2 de juliol de 2023

(PER CASTILLO DE ACHER)

ITINERARI: Selva de Oza – Refugi de Acher – Achar dels Homes

– Foya de Secús – Taxeras – Gabardito.

 • Temps: 7.30 h
 • Distància: 15,3 km
 • Desnivell positiu: 1300 m
 • Desnivell negatiu: 1040 m

Ens endinsarem en el frondós bosc de Oza per a acostar-nos a les faldilles del Castell de Acher, la muntanya més emblemàtica de la Vall de Echo. Passarem també per un dels racons menys coneguts i més sorprenents de la zona, Secús i Taxeras.

GABARDITO > < LIZARA   3 de juliol de 2023

ITINERARI: Refugi de Gabardito – Salt la Vella – Plandániz -Collado de Foratón –

(Bisaurín) – Lizara.

 • Temps: 3-4 hores (6 hores si pugem al Bisaurín).
 • Distància: 9,6 km
 • Desnivell positiu: 693 m
 • Desnivell negatiu: 536 m. Gairebé 700 m més si pugem el Bisaurín

Aquesta seria l’etapa més curta si no pugem al Bisaurín, ja que d’un refugi a un altre es pot arribar en menys de 4 hores. Però la pujada al Bisaurín, que és un dels pics més alts de la zona i un clàssic de l’esquí de travessia a l’hivern, encara que dura, pot ser espectacular.

Una altra opció és recórrer la Serra de Gabás en comptes de caminar per les pastures dels ports de Déu et Salvi, Plandániz i Foratón.

LIZARA<>SOMPORT   4 de juliol de 2023

ITINERARIO: Refugio de Lizara – Paúl de Bernera – Valle de los Sarrios – Ibón d’Estanés – Bosque de las Hayas – Somport.

Tiempo: 6-7 horas
Distancia: 17,4 km
Desnivel positivo: 1070 m
Desnivel negativo: 980 m

Esta es una de las etapas más bonitas, ya que tanto el Valle de los Sarrios como el ibón d’Estanés llegan a sobrecoger.

Tampoco es demasiado dura, pero sí larga. Se empieza con una ascesión de unas 2 horas, para luego llanear por la Paúl de Bernera y el Valle de los Sarrios, bajar al ibón y cruzar el Bosque de las Hayas hacia el puerto de Somport. En la antigua frontera se encuentra el Albergue Aysa.

 • Està previst dormir a l’alberg de Somport per descansar i baixar a Tarragona l’endemà amb tranquil·litat. 5 de juliol de 2023.

ELS REFUGIS

REFUGIS I ALBERGS A LES VALLS OCCIDENTALS D’ARAGÓ I A LA VALL D’ASPE FRANCÉS.

Per a reposar forces i descansar, les estades es faran en el refugi de Linza (Ansó), càmping Selva d’Oza (Echo), refugi de Gabardito (Echo), refugi de Lízara (Aragüés del Port), Alberg Aysa (Somport-Candanchú), refugi d’Ayous i alberg o hotel en Lescun (Vall d’Aspe).

Ricard Fernández i Molinet

El Coordinador i responsable de la ruta, guia professional, formador i divulgador dels valors a la muntanya

Guia de Mitja Muntanya a l’empresa Guies de Muntanya i Escalada de Montserrat.
Llicenciat en Ciències Geològiques per la UB.
Formador del Curs de Postgrau Significats i Valors Espirituals de la Natura: Percepció, Comunicació, Gestió i Integració.
Guia de Boscos Terapèutics (Curs d’Especialització Fundació Universitat de Girona – Sèlvans)
Vint anys d’experiència en topografia i construcció industrial, però porto trenta-nou anys des que vaig començar a escalar i molts més en l’àmbit de la muntanya i l’excursionisme.
Especialitzat en tot allò que té a veure amb Montserrat: geologia, natura, història, simbolismes, espiritualitat, llegendes…
Autor del llibre “Que bonica és la muntanya”, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1989.
Expedició al Broad Peak -Karakorum-, 2013. Ascensions i trekkings als Andes, Patagònia, Àfrica, Himàlaia, Nova Zelanda…
M’agrada la divulgació de la cultura muntanyenca. He participat en programes de TV i ràdio sobre senderisme i faig xerrades sobre Montserrat i i els valors de la muntanya.

INSCRIPCIONS I CONDICONS DE PARTICIPACIÓ

 • La Senda de Camille: 27 de juny al 05 de juliol.
 • La data màxima per inscriure’s és: Dijous 25 de maig, si pot ser abans molt millor penseu que sempre hi ha participants d’arreu que ho volen fer i no queden places de refugi o alberg.
 • 10 places màxim.
 • Empleneu el formulari i envieu-lo. Abonant una PRE-RESERVA  de 250 € per persona. CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318.
 • El preu final us ho comunicarem una vegada estigui tot reservat i degudament organitzat.
 • Hi haurà una reunió prèvia que es realitzarà el dijous 8 de juny al local social del Centre Excursionista Tarragona.
 • Si hagues qualsevol inconvenient per part de l’organització en realitzar aquesta activitat es tornaran les pre-reserves.

ASSEGURANCES I COBERTURES

El Centre Excursionista Tarragona us recomanem que us federeu i amb més raó realitzant aquesta iniciativa excursionista així podreu gaudi de la llicència federativa de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya els seus avantatges i cobertures, aixi com dels acords amb les federacions de tot el Pirineu https://centreexcursionistatarragona.com/descompte-als-refugis-darago-navarra-pais-basc-i-asturies-a-partir-de-l1-de-gener-del-2023/ (Aragonesa, Navarresa, la d’Euskadi i la de Asturies).

Hem de rectificar el que ficàvem anteriorment en aquest mateix lloc dient que es podia treure una llicència temporal, la veritat és que aquest any tot ha canviat, perquè s’ha hagut de canviar de companyia asseguradora, ja que l’anterior ens pujava en un 25% els preus anteriors i Helvetia és la que només ha pujat un 7 – 8%, però amb unes condicions i no es pot assegurar més de 5 dies en les activitats d’entitats. Sentim comunicar-vos, per tant, aquesta notícia i només podem participar en aquesta activitat amb la llicència anual per exemple el tipus A: 54,30 €.

ANIMEU-VOS A GAUDIR D’UNA AVENTURA I UNA ZONA DEL PIRINEU UN XIC DESCONEGUDA, PERÒ AMB SORPRESES CONSTANTS DE GRAN BELLESA, NATURA SALVATGE I UN PAISATGE DOLOMÍTIC.

 

Info
Categoria:
Lloc: Echo (Jacetania - Aragó)
Data: 27/06/2023
Data fi: 05/07/2023

Sense Comentaris

Respondre