Itinerari micològic pel bosc de Castellfollit

Itinerari micològic pel bosc de Castellfollit

Info

Sortida familiar. Descobreix els bolets pintats ens els arbres i l’excepcionalitat dels boscos de Castellfollit. Itinerari núm. 4

Aquest itinerari comença a l’àrea de lleure de la casa forestal de Castellfollit, per arribar-hi cal seguir la carretera de Poblet a Prades i al punt 6.5km cal agafar la pista de l’esquerra.

Al llarg del recorregut trobarem diversos bolets pintats als arbres que només es poden veure si us col·loqueu en una visual concreta. El Bosc de Poblet conté una gran diversitat micològica (més de 700 espècies), pel que entre tots cal que preservem aquest valuós patrimoni.

Aquest itinerari transcorre per boscos de pinassa, pi roig, roure martinenc i alzina, acompanyats de moltes altres espècies: serveres, til·lers, avellaners, boix grèvol i aurons… En destaca la maduresa d’alguns exemplars, així com la presència de fusta morta, tant en peu com a terra. També hi trobarem zones gestionades per tal que el bosc millori en qualitat.

Sortida: Casa forestal de Castellfollit.

Terme municipal: Vimbodí i Poblet.

Tipus de recorregut: Circular.

Permet optar per un recorregut llarg o un de curt. Ambdós itineraris permeten veure tots els bolets pintats.

Itinerari llarg: Adequat per a amants de l’excursionisme que vulguin coronar la vall de Castellfollit i gaudir de la diversitat d’ambients forestals que ofereix aquest itinerari.

Durada: 3h30’

Distància: 6,5 km

Desnivell: 391 m

Dificultat: mitjana

L’itinerari comença a l’àrea de lleure de la casa forestal de Castellfollit on hi ha un aparcament, taules i una zona de jocs infantils. S’hi accedeix des de la carretera T-700 (Poblet-Prades). Al punt quilomètric 6,5 hi ha un trencant que entra a la vall de Castellfollit (just on hi ha una creu de terme). Per arribar a la casa forestal de Castellfollit, cal seguir la pista principal asfaltada durant 3 km. De camí a la casa forestal hi ha el Centre d’Interpretació del Paratge Natural de Poblet i un punt d’informació obert segons temporada. Casa forestal de Castellfollit La casa forestal de Castellfollit, d’estil modernista, va ser construïda a començaments del segle XX perquè en fessin ús els enginyers i treballadors que van executar els treballs de restauració del Bosc de Poblet, el qual està inclòs al catàleg d’utilitat pública. Recorregut Des de la casa forestal de Castellfollit, cal seguir la pista forestal (Castellfollit-el Tillar), tot creuant la cadena que prohibeix la circulació motoritzada. El camí transcorre cobert per una filera de til·lers; apareix a mà dreta un sender senyalitzat que cal enfilar. El primer tram de sender puja força dret. Cal creuar una pineda centenària de pinassa i pi roig que forma part de l’inventari de boscos singulars de Catalunya. Continuant pel sender, ben aviat s’arriba als primers arbres amb un bolet pintat, el peu de rata (1). En un desviament a l’esquerra del sender principal, hi ha el segon bolet pintat, la farinera borda (2), un bolet mortal. Totes les pintures han estat realitzades pel Sr. Genís Colell. Tornant al sender principal, aviat es travessa el pla dels Esbarzerals i es creua un camí de desembosc per llavors reprendre el sender senyalitzat.

El sender continua pla, davalla una mica i lentament tornarà a agafar pendent fins a arribar de nou al camí forestal. Una vegada a la pista forestal principal, cal seguir cap a la dreta. Per sobre del camí hi ha el fredolic (3). Una mica més enllà de la pista forestal, hi ha pintat l’ou de reig (4), un dels bolets amb més alt valor culinari.

Arribats en aquest punt, cal decidir si es vol continuar per completar l’itinerari o bé iniciar el camí de retorn per la pista forestal per on veníem (itinerari curt). La pista forestal ens durà fins al punt de sortida: la casa forestal de Castellfollit. Si es vol completar l’itinerari, cal deixar la pista principal i seguir pel sender que passa per davant de l’ou de reig, travessant entre els pilons de fusta que impedeixen el pas a la circulació motoritzada. El sender s’enfila pel vessant, on podem gaudir de la vegetació típica de l’alzinar muntanyenc, les rouredes i les pinedes. El sender puja fins arribar a la Caseta dels Civils, una construcció de pedra seca enrunada. Antigament, era un punt estratègic de vigilància del bosc. De seguida el camí s’eixampla i s’evidencia un canvi en el material geològic. S’avança ara per sobre pissarres negres que es varen formar a l’Era paleozoica juntament amb les roques granítiques que predominen a la resta del recorregut i en general a la vall de Castellfollit. Després de caminar una estona, s’arriba al capdamunt del recorregut. Arribats al tallafoc, cal seguir cap a l’esquerra fins a un senyal que indica que som al coll d’en Perroi, on cal seguir la direcció de retorn a Castellfollit.

De baixada, es passa a prop del racó dels Avellaners, un lloc ombrívol per gaudir de la diversitat d’espècies arbòries que s’hi poden veure: roure martinenc, aurons, moixeres, avellaners, boix grèvol i algun teix. Passat aquest tram, el sender es transforma en un camí ample, una antiga pista de desembosc, i més endavant l’alzinar de muntanya esdevé una admirable pineda de pi roig. En aquest bosc, es pot observar una numeració en els troncs dels pins, ja que en aquesta zona es duu a terme un projecte forestal demostratiu. Tot seguit, cal travessar el plana del Misser i continuar fins a arribar a un encreuament de la pista forestal, el qual agafarem a la dreta. Tot baixant pel camí principal, a uns 500 m a la dreta, trobem uns arbres amb un apagallums pintat (5) i, més endavant, un pinetell (6). De retorn a la casa forestal de Castellfollit, cal seguir baixant per la pista forestal tot travessant diverses barrancades.

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


Recomanem a totes i tots elos nostres socis que obtinguin la llicencia federativa de l’any en curs  o bé la llicencia temporal per un o dos dies (un dia 4€ i dos dies 5€) .

És obligatori la possessió de l’assegurança temporal o anual de la FEEC per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.

També és obligatori fer saber a secretaria la  intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o be trucant 977240250, dimarts o dijous de 19 fins 21h.


Els excursionistes que estiguin en possessió del carnet federatiu de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, DNI, codi del carnet federatiu, tipus de llicencia i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5€, per dia d’excursió.


Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres propostes i no son socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió del carnet federatiu, hauran de forma preceptiva, treure’s la llicencia-assegurança temporal de la FEEC i per tant haureu de passar per secretaria, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, DNI, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci promocional o temporal  de l’entitat i tramitar l’assegurança temporal de la FEEC, el cost en aquest cas, serà de 5€ quota un dia CET, es preceptiu sinó no es podria tramitar l’assegurança temporal de la FEEC, que també són 5€. Si son dos dies la quota temporal CET es de 7€ i l’assegurança temporal de la FEEC de dos dies, són 6€.

En tots els casos s’ha de notificar com molt tard el ultim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora a de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat.

Si no es possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte MICOLOGIC i el vostre nom complert, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank:  ES46 2100 0006 3402 0123 9318

O podeu fer servir l’opció d’inscriure’m que hi ha en aquesta mateixa pagina.

ON TROBAR-NOS
C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 19 – 21h.

Responsable de la sortida: Jordi Parisi 609906379

 

Info
Categoria: ,
Lloc: Poblet (Castellfollit)
Data: 09/02/2020
Data fi: 09/02/2020
Hora sortida: 09:00 h
Lloc de sortida: Plaça Imperial Tarraco

Sense Comentaris

Respondre