VIA FERRADA DE MONTSANT (K3)

VIA FERRADA DE MONTSANT (K3)

Info

La via ferrada de Montsant va ser equipada pel GEAM de l’Associació Excursionista de Catalunya de Reus l’any 2002 i va ser rehabilitada l’any 2015 pel Parc Natural de Montsant amb la col·laboració d’una comissió de treball formada per l’Ajuntament de la Morera de Montsant, Bombers de la Generalitat de Catalunya, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), personal tècnic del Parc i el propietari de la finca.

Condicions de la realització :

La via ferrada els grups son límitats, mínim 3, màxim 6 persones. Més de 6 persones son dificils de conduir amb seguretat, doncs si es mantenen les distàncies correctes el grup s’estira molt. Si hagues més persones que volguesin fer la via ferrada podriem ampliar i fer 6 persones el dia 1 de febrer i 6 persones més el dia 2 de febrer.

El material técnic per realitzar la via ferrada, casc, arnes i disipador, els aportara el nostre guia, aixi com les assegurançes.

Si us plau feu la vostra inscripció el més aviat que pugueu per saber si podem emplenar els dos dies i per pagar la bestreta corresponen per part de la nostra entitat.

 • La RESERVA serà de 30€.
 • El cost del recorregut per la via ferrada, material i guiatge és de 45€ a les sòcies i socis de la nostra entitat que vulguin gaudir d’una via ferrada catalogada K3 i conèixer les tècniques per progressa amb seguretat per les mateixes, els abonarem 15€, per tant quedarà per 30€.
 • Els no socis se lis demanarà els 15€ al arribar a la Morera de Montsant o si ho prefereixen poden fer directament la transferència del total, per fer la reserva.
 • El dinar es opcional i s’ha de pagar directament als responsables del Refugi de la FEEC de la Morera de Montsant, 18€.

Trobada a les 9h al Refugi Morera de Montsant (FEEC), s’han de firmar les fitxes de seguretat  https://goo.gl/forms/1J5jF6vG1rlp5eLw2 que cal que empleneu cada participant per endavant el nostre guia ja tindra impresa quan arribem al refugi.  Si hi ha menors  l’han de portar impresa i signada pel tutor legal.

L’activitat dura unes 4/5 hores, depenent de l’agilitat del grup, o sigui a que a l’hora de dinar serem al refugi. Proposem fer el dinar al nou refugi de la FEEC a la Morera de Montsant, el preu del menú son 18€/persona, 2 plats a escollir, postre i vi. Als cafès ens convidara el nostre guia, Joan Olive: Tècnic Esportiu i Guia d’Escalada i guarda del refugi.

Joan Olivé, un gran escalador amb una llarga trajectòria en les diferents parets d’arreu, amb Oscar Cadiach en una edició del programa de Tarragona Radio “El Pont de Mahoma”.

Accés a la via

Arribats a la Morera de Montsant, ens dirigim a la part superior del poble, on trobem un senyal que ens indica el camí de Salfores (PR-C 14) a mà esquerra. A  1,2 km hi ha la indicació que ens conduirà a la via ferrada per un sender que es desvia cap a la dreta en direcció ascendent al cingle. Pugem seguint les marques de pintura vermella que ens guiaran a través dels arbusts i rocs. Passarem pel conegut com el Totxo de la Morera (on hi ha vies d’escalada esportiva) fins a arribar a l’inici de la via.

L’itinerari

L’itinerari és de nivell mitjà i per realitzar-lo no hem de fer servir el cable de vida per progressar sinó per anar assegurats. Comencem ascendint per una paret vertical d’uns 15 m amb esglaons; seguidament fem un tram de 4 m i trobem una cadena per desgrimpar uns 4 m més. Passem en horitzontal per uns blocs, ens dirigim cap a l’esquerra i trobem un altre tram de paret vertical d’uns 10 m que ens portarà al primer pont, d’uns 4 m, que fa d’unió amb l’agulla. Des d’aquest punt ja podem observar damunt nostre el segon pont, de 15 m. Pugem per l’agulla tot gaudint d’un paisatge privilegiat fins a arribar al pont, que passarem d’un en un. L’itinerari continua perdent verticalitat i a la part final el tram de 15 m de paret passa d’estar equipat d’esglaons a una cadena gruixuda que ens permetrà arribar dalt de la Serra Major.

Retorn a la Morera de Montsant

Hi ha diferents opcions per retornar al poble. Des del Parc Natural us proposem baixar pel grau de la Grallera. Per arribar-hi, prenem direcció nord-est i anem resseguint el cingle en direcció est. Des del camí, si mirem al sud tenim vistes aèries del Priorat i mirant al nord podem observar el paisatge interessant d’escassa vegetació de la Serra Major.

Continuant pel camí arribarem a una bifurcació. Podrem decidir o bé baixar pel sender que marxa amb força pendent avall per la nostra dreta o bé agafar direcció nord fins a arribar a la carena de la serra, i descendir quan trobem el senyal del grau de la Grallera. Un cop prenem el grau, anirem seguint-lo, passant vora les grans parets de la Serra Major. Durant el camí podrem observar les roques conegudes com el Rei i la Reina. A partir d’aquí, el camí de baixada ens deixa veure el poble de la Morera de Montsant.

El descens de la via ferrada està prohibit.

Normes d’ús i responsabilitat

 • La via ferrada de Montsant és un itinerari equipat amb elements de seguretat, revisats periòdicament.
 • Equip homologat mínim obligatori: casc, arnès i kit d’ancoratge amb dissipador per a vies ferrades.
 • No està permès el descens per aquesta via.
 • Cal anar sempre assegurats al cable de vida, no l’utilitzeu per progressar.
 • Mai no hi pot haver dues persones assegurades en un mateix segment del cable de vida.
 • En passar els ponts es farà d’un en un.
 • Els menors d’edat que participin en aquesta activitat ho faran sota la supervisió d’un adult.
Consells per gaudir de la via amb seguretat
 • Atenció amb la caiguda de pedres. Vigileu de no tirar-ne.
 • Tingueu en compte les possibilitats físiques dels usuaris.
 • Porteu l’equipament i material adequat: guants, roba còmoda i motxilla (aigua, telèfon mòbil, farmaciola, frontal… )
 • En cas d’accident truqueu al telèfon d’emergència 112 i mantingueu la calma.

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


En aquesta ocasió no es obligatori tenir la llicencia federativa d’aquest any de la FEEC ni l’assegurança temporal ja que en aquesta activitat queda inclòs la assegurança d’accidents i de responsabilitat civil.

També és obligatori fer saber a secretaria la  intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o be trucant 977240250, dimarts o dijous de 19 fins 21h.


Els excursionistes que no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, DNI, codi del carnet federatiu, tipus de llicencia i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5€, per dia de formació.


Si no es possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte VIAFERRADA i el vostre nom complert, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank:  ES46 2100 0006 3402 0123 9318

O podeu fer servir l’opció d’inscriure’m que hi ha en aquesta mateixa pagina.

ON TROBAR-NOS
C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 19 – 21h.

Responsable de la sortida:  Jordi Aluja 660 894 138

 

Info
Categoria: ,
Lloc: Morera de Montsant (Priorat)
Data: 01/02/2020
Data fi: 02/02/2020
Hora sortida: 07:45 h
Lloc de sortida: Plaça Imperial Tarraco

Sense Comentaris

Respondre