TOMB PEL RECINGLE DE COLLDEJOU

AMICS MUNTANYES DE PRATDIP. SERRA LLABERIA

TOMB PEL RECINGLE DE COLLDEJOU

Info

El proper dia 5 de juliol.  Aquesta sortida està organitzada i guiada pels Amics de les Muntanyes de Pratdip. També hi haurà la possibilitat de quedar-se a dinar al restaurant que hi ha a Santa Marina. El preu del dinar serà de 15,00€ el menú adult i 8,00€ el menú infantil i haureu de fer el pagament en el moment de la inscripció. Els Amics de Muntanya de Pratdip organitzen aquesta sortida amb el suport de l’Areny i la col·laboració de l’Oficina de Turisme de Pratdip.

Inscripció: És obligatòria i cal tramitar-la a C.E. l’Areny. Termini l’1 de juliol, places limitades. INSCRIPCIÓ

Advertència: En cas necessari els organitzadors podran modificar aspectes de la sortida.

Punts a tenir en compte: Els desplaçament es farà en cotxes particulars  fins el punt d’inici de la caminada, Collet dels Colivassos (Llaberia) hora de sortida a caminar es a les 08:00h del matí al collet dels Colivassos, cal agafar la pista que hi ha just abans del poble de Llaberia. És aconsellable anar amb cotxes alts i comptar uns 35’ des de  Pratdip.

Depenent de la gent inscrita i de la seva forma física es podran fer dos grups i diferents recorreguts. I fins i tot un altre grup de dificultat més baixa:


 • Grup A:    Tomb llarg: 7 km aproximadament ; 5 hores
  Collet dels Colivassos –  Coves de cal Vaqué –  Foradada – Miranda – Canal del Roc – Recingle de Colldejou – Portell del Bullidor – Punta de Fornells – Collet de Mont-redon – Mont-redon – Collet de Mont-redon – Les Saleres – Tossal de l’Espinal – Collet dels Colivassos.
  Dificultat del recorregut: mitja/alta
 • Grup B:    Tomb mitja. 6 km aproximadament ; 5 hores
  Collet dels Colivassos –  Coves de cal Vaqué –  Foradada – Miranda – Canal del Roc – Recingle de Colldejou – Portell del Bullidor – Punta de Fornells – Collet de Mont-redon – les saleres – Tossal de l’Espinal – Collet dels Colivassos.
  Dificultat del recorregut: mitja/alta
 • Grup C:  Tomb curt. Miranda i Punta de Fornells. Dificultat del recorregut: baixa

La Miranda: Amb 917 m és el punt cimal de la Serra de Llaberia. També se’l coneix com “Lo Molló” per una història ha reivindicar: la del Meridià Verd. Amb l’idea de definir una nova unitat de mesura “real i universal”, els matemàtics i astrònoms francesos Pierre Méchain i Jean Baptiste Delambre iniciaren les mesures del meridià de París a Dunkerke en el 1792, però en arribar a Barcelona en el 1798 es van veure obligats a entregar els resultats per definir “el metre” el 10 de desembre del 1799. Insatisfet, Méchain va tornar en el 1.803 per completar l’estudi fent triangulacions des de Barcelona a Mallorca. A Tarragona va rebre el suport d’Antoni Martí i Franquès i un dels punts utilitzats va ser la Miranda, concretament entre el 28 de setembre i el 3 d’octubre del mateix any , per això aixecaren una gran fita, motiu pel qual la gent de Colldejou van batejar el lloc com “Lo Molló”. En el port de Tarragona hi trobareu  una referència. Sobre el 1965 la Miranda va esdevenir punt de guaita d’incendis forestals d’ICONA. I per acabar aquesta breu ressenya, des de el 4 de setembre del 2008, acull un radar meteorològic del METEOCAT. Utilitza tecnologia punta i és controlat telemàticament. Bona part de l’energia que precisa (gasoil i plaques solars), s’utilitza per mantenir la temperatura interna estable. El radar forma part de la Xarxa Meteorològica de Catalunya i té un abast de més de 130 km de longitud horitzontal per quasi 1 km de vertical i proporciona fonamentalment dades sobre les precipitacions.

La Creu de l’Estavell i canal del Roc: Aquí recordem l’accident del divendres 4 d’agost del 1939, un dia de boira, quan el junker “Hans Wende”, provablement correu que s’acabava d’enlairar de Reus, volava tant baix que la seva ala dreta va topar amb el sortint rocallós de la canal, aquesta es desprengué caient canal avall i l’avió es precipità en aquest replà i s’incendià. Segons diuen testimonis com l’Enric Rofes – infant en aquell moment, EPD-, i que aquella mateixa tarda va visitar el lloc, l’aparell va fer una volta de campana i es va trencar en tres trossos. Els 7 ocupants moriren, sis cremats i un, el mecànic, sortí expedit per l’impacte i va morir pel traumatisme. Entre les víctimes hi havia el coronel Alexander Von Scheele, un dels creadors de la Legió Condor. El seu cos va ser repatriat i rebut a Berlín amb tots els honors militars per Heinrich Himmler, con representant del Führer. Un any després la vídua del coronel va venir aquí per posar una petita creu de ciment com memorial… i que, al fer el Mapa de Piolet en el 2003, batejàrem com “La Creu de l’Estavell”. Malauradament a inicis del 2017 va desaparèixer, i ara una colla d’amics l’hem substituït per una senzilla de ferro per poder seguir recordant el fet. De l’avió no en va quedar res, fins hi tot de les rodes es van fer aubarques.

La Creu de Llaberia: Antigament el lloc era conegut com “La Punta del Frare” perquè aquestes “agulles” eren “Els Frares”. Però quan un grup per gent de Llaberia, – entre els que havia l’Emili Boada, durant anys propietari del Museu del Bast fins a la seva clausura en que les peces es donaren a la “Fundació Masia de Castelló” -, van col·locar la creu el 21 de maig de 1961, el lloc passà a coneixes com La Creu de LLaberia.

Els poblats ibers de barrera: Josep Gironés, que ha estat el gran estudiós del tema, defensa que durant la revolta iber entre el 197-195 aC. contra l’ocupació romana, els guerres ibers es van parapetar a les parts altes i inexpugnables de les nostres muntanyes per resistir-se contra els invasors que havien trencat el pacte dels Escipions. Però el senat va enviar un contingent de dues legions comandades  per Cató que oferí: “o pau o aniquilació”, obligant-los a enderrocar els poblats de barrera de soca-rel… Són els malmesos murs que veiem.

Necessari: Roba adequada, Botes de muntanya, Protecció Solar, Aigua, Esmorzar….

Dinar de germanor: A la cuina d’en Carlos. Cal inscripció prèvia a C.E. l’Areny. INSCRIPCIÓ
El menú del dinar serà el següent:
Menú adult:  preu 15,00€
De primer:  Amanida de formatge
Se segon:   butifarra amb fesols
Postre, aigua, vi i cafè.

Menú infantil: preu 8,00€
De Primer:  Macarrons
De segon:   Llom amb patates.
Postre i aigua.

Per a solventar dubtes i canvis en el menú contactar amb:
Oficina Turisme Pratdip.. 977566388 de
9 a 14 hores de dimecres a diumenge

Com arribar: Des de Tarragona hi ha uns 40′ fins arribar a Pratdip i de Pratdip fins el Collet de Colivassos (Llaberia) hi han uns altres 35-40′.

Poblats ibers trobats a la carena de les muntanyes de Llaveria

En aquesta ocasió els organitzadors son Els Amics de les Muntanyes de Pratdip i el Centre Excursionista l’Areny, heu de fer la inscripció, si per qualsevol circunstancia tingueu qualsevol problema fiqueuse amb contacte amb Jordi Aluja, jalujab@tinet.cat, 660894138.

Animeu-se !!!  la feina que han fet els Amics de les Muntanyes de Pratdip es molt bo i gaudireu d’una jornada de muntanya molt especial, el nostre soci i Premi Isard Dr. Pere Iglesies, com sempre ha fet una feina i lideratge que val la pena gaudir.

I ara fins i tot farem d’arqueolegs en unes troballes d’avanpassatas ben llunyants !!!

L’INSCRIPCIÓ A AQUEST ESDEVENIMENT ESPORTIU L’HEU DE FER TANT SOLS EN EL INDICAT EN LA PART SUPERIOR D’AQUEST ESCRIT I ES FA A TRAVES DE L’ENTITAT EXCURSIONISTA CENTRE EXCURSIONISTA  L’ARENY, NO PER L’INSCRIPCIÓ QUE SURT SEMPRE PER DEFECTE DE LA NOSTRA ENTITAT, CENTRE EXCURSIONISTA TARRAGONA, DAVALL MATEIX D’AQUESTES LLETRES.   MOLTES GRACIES !!!.

 

Info
Categoria: ,
Lloc: PRATDIP
Data: 05/07/2020
Data fi: 05/07/2020
Hora sortida: 06:30 h
Lloc de sortida: Plaça Imperial Tarraco
Hora de començament: 08:00 h
Lloc de començament: Collet de Colivassos (Llaberia)

Sense Comentaris

Respondre