EXCURSIÓ PER L’ARENY

Ermita Mare de Déu de la Roca-Cova Foradada,, les Escales del Diable, l'Areny, Roca del Migdia, Coll Roig, Cova del Potau

EXCURSIÓ PER L’ARENY

Info


Distancia: 13,5 km

Temps:  6:30 – 7h

Desnivell: 395 m

Dificultat: Moderada (Hi ha algun tram aeri però amb baranes, cables d’acer i cordes).

Areny des de Mont-roig, Mare de Déu de la Roca, Pont Natural, Coves Amagades, Rampes, Roca Foradada, Escales del Diable, Roca del Mig Dia, canals, passos equipats amb cables i cordes, Coll Roig, Cova del Potau i de nou a Mont-roig del Camp, tot un món per descobrir, és un circuit fàcil i divertit amb algun pas equipat.

Mare de Déu de la Roca

Un lloc espectacular i únic en la Costa Daurada, declarat Espai d’Interès Natural, on conflueixen en equilibri naturalesa, paisatge, fe, història i llegendes. Ideal per a fer una escapada en família, o com a punt des d’on descobrir rutes de senderisme i BTT.

294 m d’altitud i damunt una roca de pedra sorrenca mot erosionada de color vermellós, a ponent del nucli de Mont-roig, s’alcin els ermites de la Mare de Déu de la Roca i de Sant Ramon . Joan Miró deia del lloc: “L’ermita de la Mare de Deu de la Roca sempre ha estat d’un gran impacti per a mi. Aquell color roig envinagrat que donà nom al poble…”.

La singularitat de l’espai natural de la Mare de Déu de la Roca constitueix un enclavament peculiar al Camp de Tarragona, a causa dels relleus fantasiosos i al característic color vermell de les roques.

Capella de Sant Ramon

Per un passadís que passa pel «Fossar dels Monges» és puja per uns graons tallats a la mateixa roca, a la petita capella de Sant Ramon de Penyafort , rectangular, sense decoració, situada al cim d’una roca molt erosionada en la base, com si volgués desafiar els lleis de la gravetat. La capella de Sant Ramon ocupa el lloc que en origen ocupava el castell. És d’aparença cúbica i emblanquinada, per servir de guia als mariners.

La imatge del sant és diu que va ser trobada per pescadors de Cambrils. La capella està documentada donis del segle XVI, amb nombroses donacions que foren traslladades a la vila. Fou restaurada el 1902. El 1916 Joan Miró va pintar el quadre Mont-roig, Sant Ramon , que és la visió de la capella donis del darrer tram del camí vell que veu del poble.

Una mica d’història

El santuari marià de la Mare de Déu de la Roca , ermita ja esmentada en un testament de 1230, és una petita capella d’una sola nau, feta amb carreus i en part excavada a la roca, amb capelles laterals. Als peus del santuari s’aixeca un petit campanar cec. La capella presenta un cor alt i cambril a la capçalera amb una imatge de la Verge amb el Nen, de fusta ennegrida, de característiques del segle XVIII, i que la tradició diu que la imatge original, destruïda el 1936, havia estat trobada per un pastor sota una palmera. Al davant del santuari hi ha una petita plaça porticada. Al pòrtic de la placeta hi ha una llosa amb l’ inscripció B(EATA) M(ARIA) GIBERGA ME FECIT ANN(O)1591.

Muntanya de llegendes

Són diverses les llegendes vinculades a l’ermita de la Mare de Déu de la Roca. La més popular, és la que explica com va ser trobada la imatge d’aquesta verge. Segons compte la llegenda, un home que habitualment portava a pasturar el seu ramat al peu de la muntanya de la Roca va trobar a la muntanya una imatge tallada en fusta: era la de la Mare de Déu de la Roca. Tant és així, que al lloc on se la va trobar, se li va erigir una capella, que es coneix com el Peiró-esguerrat “espatllat”. Les restes del Peiró-esguerrat encara són visibles en el Camí Nou de l’ermita i actualment es pot trobar un senzill pessebre. Seguint amb la llegenda, la verge va desaparèixer del Peiró-esguerrat i es va anar cap al lloc on es troba actualment, que és on va ser trobada. Això va ser considerat un miracle i allí es va construir l’actual ermita.

Visitant el cambril de l’ermita es pot veure un fresc amb una representació d’aquest mític pastor.
No és l’única llegenda. En l’últim tram del Camí Vell, arribant a l’ermita, el camí fa una pujada sostinguda. Sobre la roca vermella s’observen unes taques allargades de color blanquinós. Compte la llegenda que són les marques de les peülles que el cavall d’un rei moro va deixar en la pedra abans de despanyar-se. Encara que avui ja no és visible, també l’espasa del rei va deixar marca en la roca en caure just en sortir del recinte de l’ermita, on avui hi ha unes escales. Aquest llegendari rei moro evoca l’època en què el territori estava sota l’ocupació musulmana, abans de la reconquesta.

Cova Foradada

Aquesta cova de grans dimensions i de formes capritxoses és un dels tresors que amaga l’espai protegit de la muntanya de la Roca. Tradicionalment, la Cova Foradada i altres llocs de la muntanya del Areny i de la Roca han estat l’espai triat el Dilluns de Pasqua per a anar a menjar aquest típic pastís que és “la mona”.

S’accedeix fàcilment i en pocs minuts seguint la senyalització de la zona d’aparcament de l’ermita.

Escales del Diable

Al voltant de l’Ermita de Mare de Déu de la Roca i més en concret a la muntanya de l’Areny (just al costat de l’ermita), ens trobem amb una sendera que pel nom bé que espanta: les Escales del Diable (Escalis del Diable).

Es tracta d’unes escales esculpides directament sobre la roca de l’Areny que parteix molt prop de la Cova Foradada i amb la qual podràs baixar (o pujar) des de la muntanya molt ràpidament. Òbviament el desnivell és molt alt però no obstant això, gràcies a les baranes de seguretat, el trajecte es fa molt amè i la veritat és que mola molt.

Així doncs, què no t’espanti el nom i atreveix-te a baixar per aquestes escales!.

Informació Restaurant

Ctra. de Colldejou, s/n 43300;  Mont-roig del Camp;  977 837 760;  ermitaroca@gmail.com

La especialitat del nostre menjador són les carns a la brasa , calçotades, la escudella, els peus de porc i el xató.

És tracta d’un restaurant familiar amb menjar típic català, molt aconsellable.

Tambe hi ha zona de picnic i esbarjo pels nens i grans !!!!

 

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • Queda a criteri del propietari del vehicle la forma de compensació del desplaçament per realitzar l’activitat prevista i per tant aquest hauria d’explicar a totes i tots que pugin al seu vehicle com ho faran per compensar la despesa que representa fer servir un cotxe ‘x’ quilòmetres.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
 • Un dia, Nenes i nens de 0 a 5 anys: 0 €, de 6 a 11 anys: 3,5 €, de 12 fins 16€: 4 € a partir de 16 anys: 5 €

Assegurança Temporal FEEC

 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €. En les assegurances temporals: No hi ha preus per nens i nenes menors d’edad.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. ARENY .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Coordinador Voluntari de l’Activitat: Lope Matarredona , 620 513 032.

Info
Categoria:
Lloc: Mont-roig (Baix Camp)
Data: 26/02/2023
Data fi: 26/02/2023
Hora sortida: 08:00 h
Lloc de sortida: Pàrquing Zona Blava al costat de l'Estació D'autobusos

Sense Comentaris

Respondre