Tossal de la Baltasana, 1.201 m

Tossal de la Baltasana, 1.201 m

Info

El Tossal de la Baltasana, de 1.201 m, és el sostre de les Muntanyes de Prades. Hi accedim pel barranc del Tillar, situat al seu vessant nord. Seguim un recorregut conegut pel seu interès botànic i paisatgístic que transcorre per boscos frondosos d’alzinar, Al llarg de l’itinerari, es pot observar la important comunitat de teix (Taxus bacatta) del barranc del Tillar, la roureda de roure reboll (Quercus pyrenaica), única a tot Catalunya, pinedes de pi rajolet (Pinus sylvestris) d’edat avançada, i antigues repoblacions als Plans de Pagès.

Tossal de la Baltasana

Recorregut:
Comencem la sortida a l’àrea de lleure de Font de la Teula que es troba a la carretera que va de Poblet a Prades.
Des d’aquesta àrea seguim per la pista forestal que va pel costat del barranc del Tillar fins que descobrim un corriol que baixa cap al barranc (rarament hi passa aigua en aquest punt del barranc) i el travessa per tot seguit endinsar-se al bosc. Seguim el corriol que una mica més endavant torna a travessar el barranc (en un punt on normalment no hi passa aigua) i el continuem seguint pel bosc fins que arribem a la casa forestal del Tillar (edifici d’estil modernista però senzill). Després seguim una pista forestal fins que travessa el barranc del Tillar (en un punt asfaltat). Un cop travessat el barranc agafem un corriol que puja a través d’un bonic bosc on podem observar, entre altres espècies arbòries, diversos exemplars de teix; fins a arribar al coll del Bosc. Un cop en aquest coll seguim un tram de la pista forestal que va cap a Prades fins que trobem un corriol que puja per un bosc de pins. Seguim aquest corriol que ens porta fins al cim del Tossal de la Baltasana. Des d’aquest cim podem gaudir d’unes bones vistes de les muntanyes de Prades i del Montsant. Agafem la pista forestal que davalla del Tossal fins a enllaçar amb una pista forestal que va cap a la dreta en una zona plana, al cap d’uns metres agafem una altra pista forestal que també va cap a la dreta. Al cap d’uns centenars de metres agafem un corriol que ens porta en pocs minuts a les coves d’en Pere. Es tracta d’unes curioses coves i balmes en les roques de la muntanya de la Moleta que van ser utilitzades com corrals de bestiar. Seguint un petit corriol tornem a la pista que havíem deixat abans, però més endavant. Seguim aquesta pista fins que trobem un corriol que enllaça aquesta pista amb la qual correspon al GR 171. Seguim aquest corriol fins a la meitat del seu recorregut on girem a la dreta per agafar un altre corriol que en porta a la roca del Gríngol. Es tracta d’una roca de curiosa forma i als voltants de la qual podem observar algun vestigi d’antics poblaments humans. Tot seguit tornem a l’altre corriol per acabar-lo de seguir fins a arribar a la pista forestal corresponent al GR 171 que seguim cap a l’esquerra. Uns metres més endavant ens desviem a la dreta per agafar un corriol que davalla per boscos i alguna tartera de pedra petita fins arribar al punt on havíem agafat el corriol que pujava al coll del Bosc. Un cop arribats a aquest punt tornem a l’àrea de Lleure de Font de la Teula pel mateix camí.

 • Distancia: 12 km (aprox)
 • Desnivell: 550 m (aprox)
 • Durada: 5 h (aprox)

Hora d’inici de l’excursió a l’àrea de lleure de Font de la Teula: 9h

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • Queda a criteri del propietari del vehicle la forma de compensació del desplaçament per realitzar l’activitat prevista i per tant aquest hauria d’explicar a totes i tots que pugin al seu vehicle com ho faran per compensar la despesa que representa fer servir un cotxe ‘x’ quilòmetres.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
 • Un dia, Nenes i nens de 0 a 5 anys: 0 €, de 6 a 11 anys: 3,5 €, de 12 fins 16€: 4 € a partir de 16 anys: 5 €

Assegurança Temporal FEEC

 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €. En les assegurances temporals: No hi ha preus per nens i nenes menors d’edad.

NORMES COMPORTAMENT

 • Quan un excursionista o un grup ve a una determinada activitat del CET, aquest es compromet a seguir en tot moment les indicacions del guia, sigui aquest voluntari de l’entitat o professional, que tindrà cura de garantir la seguretat del grup.
 • El CET es reserva el dret de cancel·lar o modificar qualsevol activitat publicada i amb inscripcions que per raons meteorològiques puguin comprometre la seguretat del grup o l’objectiu de la sortida. Així mateix, també es modificarà l’activitat si el nivell físic o tècnic del/s excursionista/es es mostra insuficient per a l’activitat programada.
 • En cas de mal comportament d’un/a excursionista, manca de respecte envers els companys o envers el medi natural, o d’un comportament que pugui afectar la seguretat de la resta del grup, el responsable de la sortida es reserva el dret d’expulsar aquesta/es persona/es sense possibilitat de reemborsament de l’import pagat si aquest existeix.
 • Les activitats del CET estan encaminades al foment de les bones pràctiques mediambientals. Els excursionistes acceptaran el seguiment d’aquestes pràctiques com a part de l’activitat contractada tot i no ser-ne el contingut principal.
 • Abans de començar qualsevol activitat, el client es compromet a informar el responsable de la sortida qualsevol problema de salut que pugui afectar el correcte desenvolupament de l’activitat.
 • D’acord amb el Decret 56/2003 que regula les activitats fisicoesportives en el medi natural, la participació de menors d’edat en aquestes activitats ha d’anar acompanyada d’un permís escrit d’autorització dels pares o tutors en el qual ha de constar la identificació de l’activitat la qual autoritzen, això serà per aquells menors de 16 a 18 anys, si són menors de setze anys aquest a d’estar acompanyat d’una persona major d’edat que estigui a càrrec d’ell/a durant l’excursió i que també signarà un document acceptant aquest fet.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. BALTASANA .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Coordinador Voluntari de l’Activitat: Ramon Canela, 676821660.

Info
Categoria:
Lloc: Poblet
Data: 02/10/2022
Data fi: 02/10/2022
Hora sortida: 08:00 h
Lloc de sortida: Pàrquing Zona Blava al costat de l'Estació D'autobusos

Sense Comentaris

Respondre