SANT MARTÍ DE CENTELLES – CASTELL DE LA POPA – SAUVA NEGRA

Castells medievals i una frondosa fageda a cavall de l’Osona i el Moianès.

SANT MARTÍ DE CENTELLES – CASTELL DE LA POPA – SAUVA NEGRA

Info

 

Si bé en l’actualitat són noms de lloc, Castellcir i Centelles eren dues famílies que van mantenir freqüents trifulques durant l’edat mitjana. El pas del temps ens ha deixat com a llegat els seus imponents castells.
Temps enrere estructures militars, els seus murs feréstecs s’han integrat en un paisatge amable que també ens ofereix la sorpresa d’una de les fagedes més meridionals de Catalunya, la Sauva Negra. Cal anar més de 100 km al sud per trobar-ne una altra, la Fageda del Retaule, al Massís dels Ports.
Aquesta bonica excursió combina història, paisatge i biodiversitat, en una mostra més de la riquesa patrimonial del nostre pais.

Una ruta circular preciosa que s’endinsa pels bonics paratges entre l’Osona i el Moianès, i que permet gaudir d’una jornada de muntanya amb una gran varietat de paisatges. Passarem per diferents tipus de camins, pistes, senders i corriols, que en algun moment ens posarem a prova per triar el més adequat per orientar-nos. També podrem veure excel·lents panoràmiques del Montseny i Montserrat, incloïen per descomptat el nostre objectiu, la visita a dos dels castells més impressionants de Catalunya, el de Castellcir o de la Popa i el de Centelles o Sant Martí.

Castell de Castellcir o de la Popa.- Aquest castell, està documentat des de l’any 1014, ja que a començaments del segle XI amb Gerard de Castellcir, apareix la dinastia dels Castellcir els quals posseeixen els drets del castell encara que paguen un tribut anual al monestir de l’Estany.

Durant el 1107 va pertànyer a Guillem Ramon d’Òdena, un dels membres del llinatge Òdena, que com tots els membres d’aquesta família va resultar extremament conflictiu. En 1294 Roger i Gelabert de Castellcir consten com a propietaris del castell, saga que desapareix durant l’any 1348 a causa de la mortal Pesta Negra encara que sobrevisqués Almanda, una de les filles.

Durant el 1363, Gilabert de Centelles, el rep de mans del rei i poc després passa als Bell-lloc. Vint anys més tard Ramon de Planella adquireix els drets i la seva possessió, alhora que també obté els drets dels castells de Mura i Granera.

Castell de Centelles.- Antic castell anomenat de Sant Esteve fins al s. XIII (prengué el nom de la vila de Centelles, l’actual Sant Martí de Centelles), actualment enrunat, a 855 m alt., en un turó acinglat (l’agulla de Sant Martí), damunt el pla de la Garga, dins el municipi de Sant Martí de Centelles (Osona).

És conegut també com a castell de Sant Martí. Fou el centre de la baronia de Centelles. És esmentat ja el 898. Una comunitat de preveres instal·lada a la seva església, dedicada a sant Esteve, esdevingué priorat canonical (Santa Maria de Centelles) a la fi al s. XIII, fundat pels senyors de Centelles; a partir de la fi al s. XIV anà decaient, fins a restar-ne solament el títol prioral. Les edificacions actuals corresponen en bona part al 1464, amb motiu de la projectada residència del rei-conestable Pere IV. El castell fou enderrocat per les forces de Felip V.

L’església de Sant Martí de Centelles. Presideix el llogarret la bella església parroquial documentada l’any 1031. L’edifici romànic original fou reconstruït en època barroca, entre el 1666 i el 1669. L’església de Sant Martí ja existia l’any 1031, centrava la “Villa Sentilias”, de la qual va prendre el nom i on senyorejava el llinatge feudal dels Centelles. Al seu costat hi ha la cripta funerària neogòtica dels comtes de Centelles, edificada entre els anys 1895-1897. Està situada al peu del castell de Sant Martí o dels Centelles, amb el qual estigué relacionada històricament.

Davant l’església hi ha la Creu de Sant Martí, datada del segle XVII. Una creu de ferro de planta grega subjectada en un dels seus extrems a un pilar de pedra. Aquest de 50 cm d’alt està format per tres blocs de pedra local, ben treballada i bisellada en els extrems. Tot i que els elements arquitectònics ornamentals són força escassos, cal destacar el treball del bloc de suport de la creu que imita la part superior d’un capitell.

 • Longitud:  15 km
 • Desnivell:  515 m
 • Horari:       6 – 6:30 h

 

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • Queda a criteri del propietari del vehicle la forma de compensació del desplaçament per realitzar l’activitat prevista i per tant aquest hauria d’explicar a totes i tots que pugin al seu vehicle com ho faran per compensar la despesa que representa fer servir un cotxe ‘x’ quilòmetres.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
 • Un dia, Nenes i nens de 0 a 5 anys: 0 €, de 6 a 11 anys: 3,5 €, de 12 fins 16€: 4 € a partir de 16 anys: 5 €

Assegurança Temporal FEEC

 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €. En les assegurances temporals: No hi ha preus per nens i nenes menors d’edad.

NORMES COMPORTAMENT

 • Quan un excursionista o un grup ve a una determinada activitat del CET, aquest es compromet a seguir en tot moment les indicacions del guia, sigui aquest voluntari de l’entitat o professional, que tindrà cura de garantir la seguretat del grup.
 • El CET es reserva el dret de cancel·lar o modificar qualsevol activitat publicada i amb inscripcions que per raons meteorològiques puguin comprometre la seguretat del grup o l’objectiu de la sortida. Així mateix, també es modificarà l’activitat si el nivell físic o tècnic del/s excursionista/es es mostra insuficient per a l’activitat programada.
 • En cas de mal comportament d’un/a excursionista, manca de respecte envers els companys o envers el medi natural, o d’un comportament que pugui afectar la seguretat de la resta del grup, el responsable de la sortida es reserva el dret d’expulsar aquesta/es persona/es sense possibilitat de reemborsament de l’import pagat si aquest existeix.
 • Les activitats del CET estan encaminades al foment de les bones pràctiques mediambientals. Els excursionistes acceptaran el seguiment d’aquestes pràctiques com a part de l’activitat contractada tot i no ser-ne el contingut principal.
 • Abans de començar qualsevol activitat, el client es compromet a informar el responsable de la sortida qualsevol problema de salut que pugui afectar el correcte desenvolupament de l’activitat.
 • D’acord amb el Decret 56/2003 que regula les activitats fisicoesportives en el medi natural, la participació de menors d’edat en aquestes activitats ha d’anar acompanyada d’un permís escrit d’autorització dels pares o tutors en el qual ha de constar la identificació de l’activitat la qual autoritzen, això serà per aquells menors de 16 a 18 anys, si són menors de setze anys aquest a d’estar acompanyat d’una persona major d’edat que estigui a càrrec d’ell/a durant l’excursió i que també signarà un document acceptant aquest fet.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. SAUVA .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Guia de l’activitat: Ricard Fernandez Molinet.    Coordinador Voluntari de l’Activitat: Jordi Aluja  660894138

Info
Categoria:
Lloc: Sant Martí de Centelles​​ d'Osona,
Data: 20/11/2020
Data fi: 20/11/2020
Lloc de sortida: Pàrquing Zona Blava al costat de l'Estació D'autobusos
Hora sortida: 7:00 h

Sense Comentaris

Respondre