LA SÈQUIA DE MANRESA

LA SÈQUIA DE MANRESA

Info

Recórrer la Séquia és rememorar 700 anys de la història de la comarca del Bages

Aigua, paisatge i història 

Què és la Sèquia de Manresa?

Any 1333. Lo mal any primer, que anomenaren les cròniques. Una forta sequera afecta tant Manresa com tota Catalunya. El riu Cardener no proporciona prou aigua a una població que superava els tres mil habitants, bàsicament dedicats a l’agricultura.
L’any 1339, els consellers de Manresa demanen al rei Pere III el Cerimoniós la construcció d’un canal de rec que assegurés la continuïtat de les collites. Aquell mateix any comença la seva construcció, que s’allargarà quaranta-quatre anys.
La Sèquia de Manresa és un clar exemple d’allò que s’anomena Paisatge Cultural, un medi natural altament humanitzat però perfectament integrat en l’entorn, amb espais de gran bellesa.
En ple funcionament avui en dia, subministra aigua a 600 hectàrees de regadiu i a 115.00 persones des de la seva captació a Balsareny.

La Séquia ens transporta, des de l’actual configuració del seu paisatge de vinya i zones de regadiu, fins a més de 3.000 anys enrere per mitjà d’un dels poblats ibèrics més importants de Catalunya (el Cogulló, Sallent). Passa al peu d’un castell medieval (Balsareny) i un conjunt d’esglésies i masies que ens recorden com aquest territori d’interior va viure l’època feudal i el propi naixement de Catalunya.

Alhora, la Séquia és una obra cabdal de l’enginyeria medieval, construïda pel mestre d’obres Guillem Catà i amb un desnivell de només 10 metres al llarg dels seus 26 quilòmetres. Al llarg del recorregut, podreu conèixer altres obres hidràuliques, com la Resclosa dels Manresans, els aqüeductes o les mines.

A mitjans del segle XIV, el pla de Bages va canviar per sempre. El pas de la Séquia en va transformar els conreus, el paisatge, la vida de les persones, alhora que va permetre un creixement que Manresa no hauria pogut assumir sense aquesta aigua. Al llarg del seu trajecte, la Séquia travessa per boscos, camps de regadiu, aiguamolls, boscos de ribera, alzinars i rouredes d’alt interès paisatgístic.

La construcció de la Séquia està envoltada d’una forta càrrega de pertinença manresana, per mitjà de la llegenda sobre la Misteriosa Llum, que va permetre la finalització d’unes obres paralitzades per la disputa amb el bisbe de Vic. Manresa celebra una festa en honor a aquest simbolisme, el 21 de febrer de cada any. Al voltant de la celebració s’organitza la Fira de l’Aixada, de temàtica medieval, de caràcter molt familiar i amb un important fons divulgatiu.

Us proposem recórrer aquest trajecte, tot passant per Balsareny, amb el seu castell medieval i la resclosa dels Manresans, Sallent, amb el seu col·lossal runam del Cogulló de més de trenta milions de tones de residus de la mina de sal, Sampedor i Sant Fruitós de Bages. Arribarem al Parc de l’Agulla de Manresa, on des de 1974 s’aplega l’aigua de la Sèquia en un llac de 200.000 m3 de capacitat.

 • Temps  aprox.:   6 hores
 • Distancia:   24 km
 • Desnivell:   30 m

 

 • INCRIPCIÓ A LA SORTIDA: 35€ (Inclou autocar i guiatge)

Animeu-vos a conèixer territori, paisatge i història, si som més de 20 persones, agafarem un autocar, ja que es tracta d’un recorregut lineal, heu d’apuntar-se el més aviat que ho tingueu clar i així gaudirem de la facilitat d’un autocar i de la tranquil·litat de menjar i beure sense la responsabilitat de conduir.

ÀNIMS VENIU A GAUDIR D’AQUEST CAMÍ BEN DIFERENT!!      Planol del camí-Cliqueu aquí

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • Queda a criteri del propietari del vehicle la forma de compensació del desplaçament per realitzar l’activitat prevista i per tant aquest hauria d’explicar a totes i tots que pugin al seu vehicle com ho faran per compensar la despesa que representa fer servir un cotxe ‘x’ quilòmetres.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
 • Un dia, Nenes i nens de 0 a 5 anys: 0 €, de 6 a 11 anys: 3,5 €, de 12 fins 16€: 4 € a partir de 16 anys: 5 €

Assegurança Temporal FEEC

 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €. En les assegurances temporals: No hi ha preus per nens i nenes menors d’edad.

NORMES COMPORTAMENT

 • Quan un excursionista o un grup ve a una determinada activitat del CET, aquest es compromet a seguir en tot moment les indicacions del guia, sigui aquest voluntari de l’entitat o professional, que tindrà cura de garantir la seguretat del grup.
 • El CET es reserva el dret de cancel·lar o modificar qualsevol activitat publicada i amb inscripcions que per raons meteorològiques puguin comprometre la seguretat del grup o l’objectiu de la sortida. Així mateix, també es modificarà l’activitat si el nivell físic o tècnic del/s excursionista/es es mostra insuficient per a l’activitat programada.
 • En cas de mal comportament d’un/a excursionista, manca de respecte envers els companys o envers el medi natural, o d’un comportament que pugui afectar la seguretat de la resta del grup, el responsable de la sortida es reserva el dret d’expulsar aquesta/es persona/es sense possibilitat de reemborsament de l’import pagat si aquest existeix.
 • Les activitats del CET estan encaminades al foment de les bones pràctiques mediambientals. Els excursionistes acceptaran el seguiment d’aquestes pràctiques com a part de l’activitat contractada tot i no ser-ne el contingut principal.
 • Abans de començar qualsevol activitat, el client es compromet a informar el responsable de la sortida qualsevol problema de salut que pugui afectar el correcte desenvolupament de l’activitat.
 • D’acord amb el Decret 56/2003 que regula les activitats fisicoesportives en el medi natural, la participació de menors d’edat en aquestes activitats ha d’anar acompanyada d’un permís escrit d’autorització dels pares o tutors en el qual ha de constar la identificació de l’activitat la qual autoritzen, això serà per aquells menors de 16 a 18 anys, si són menors de setze anys aquest a d’estar acompanyat d’una persona major d’edat que estigui a càrrec d’ell/a durant l’excursió i que també signarà un document acceptant aquest fet.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. SEQUIA .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Guia de l’activitat: Ricard Fernandez Molinet.    Coordinador Voluntari de l’Activitat: Jordi Aluja  660894138

 

Info
Categoria:
Lloc: Balsareny - Manresa (Bages)
Data: 10/12/2022
Data fi: 10/12/2022
Lloc de sortida: Plaça Imperial Tarraco (Quiosc) [Autocar]
Lloc de sortida: 07:00 h

Sense Comentaris

Respondre