Travessa Caminant d’Ulldemolins – Morera de Montsant pel GR 65-5 i GR 171

Caminada Ermita de Santa Magdalena, Pi de la Carabasseta, Toll de l'Ou, Grau de l'Agnet.

Travessa Caminant d’Ulldemolins – Morera de Montsant pel GR 65-5 i GR 171

Info

Ermita de Santa Magdalena

Aquesta vegada proposem a tots els que vulgueu acompanyar-nos i dedicat a la nostra entitat esportiva amiga els BIKE GHOST RIDERS, gaudir d’una travessa (a peu) molt interessant que recórrer la Serra de Montsant de Nord a Sud. Permet contemplar els diferents contrastos de vegetació i paisatge entre la zona més obaga d’Ulldemolins i la zona més solana i encinglerada de la Morera. Gaudirem també del Toll de l’Ou, situat al cor del massís, enmig del Barranc dels Pèlags

Voltans de l’Ermita de Santa Magdalena

El Montsant és tot un símbol pel Priorat i les comarques tarragonines. No es tracta de la muntanya més alta ni tampoc és la més extensa, tanmateix, la força de la seva orografia és inqüestionable. És tracta d’un massís compacte, amb la major part del seu perímetre emmurallat per cingleres i roquissars de conglomerats oligocènics.

La relació espiritual que els homes han mantingut amb el Montsant durant segles li ha atorgat una condició molt especial. La fundació de la primera cartoixa de tota la península Ibèrica Scala Dei i la intensa tradició eremítica, que ha perdurat fins a l’actualitat, són una bona prova del profund valor simbòlic de la muntanya. L’any 2002 va ser declarat Parc Natural per la Generalitat de Catalunya.

fer una travessa lineal, es tracta d’arribar amb autocar a Ulldemolins agafar el GR 65-5 que surt d’Ulldemolins en direcció a les ermites i arribar a l’Ermita de Santa Magdalena:

A la part obaga de la serra de Montsant s’erigeix l’ermita de Santa Magdalena. Donades les seves grans dimensions, és coneguda com “La Catedral de Montsant”.

Pi de la Carabasseta, GR 171

L’ermita, esta a uns 700 m d’altura, va ser fundada per fra Llorenç Julià. L’edifici es construí al 1579 seguint un projecte de Jaume Amigó, però entre 1587 i 1599 la capella va ser abandonada i quedà força malmesa. En recuperar el culte, ja al segle XVII, s’enriquí amb sumptuosos retaules els quals desaparegueren al 1936.

Es tracta d’un temple de planta basilical rectangular, de nau única, amb capelles laterals que queden inscrites en el perímetre de l’edifici. En conjunt hi ha sis capelles, un cor, tribunes i una cripta excavada a la roca. A l’interior de la cripta es conserven les pintures murals de Josep Juncosa, de 1662.

Exteriorment, destaca un campanar d’espadanya de dimensions molt reduïdes i la porta d’accés, d’un estil clarament renaixentista Dins aquesta estructura queda inscrita una obertura en forma d’arc de mig punt, lloc per on s’accedeix a l’interior de l’edifici.

Als voltants s’ha habilitat una zona d’esbarjo amb gronxadors i tobogans on els nens gaudiran de ple, i els grans preparant la barbacoa o gaudint d’un dinar de caragols o carn a la brasa preparat per Loreto, qui regenta el bar obert de Setmana Santa fins mitjans de novembre. L’àrea de lleure de l’ermita de Santa Magdalena disposa a més de taules i barbacoes, WC, fonts i una zona d’acampada amb ombra i bones vistes. Si passeu la nit, podreu utilitzar la zona de serveis amb dutxes, piques per rentar plats i roba. També hi ha una petita sala per fer activitats on buscar aixopluc en cas de pluja.

Seguirem ara ja pujant el Grau del Pi de la Carabasseta i arribarem al Pi de la Carabasseta, aquest pi contenia lligat al seu cos una carabassa plena d’aigua per apaivaga la set d’aquells que pujaven fins aquí d’alt.

Toll de l’Ou

Grau de l’Agnet

Ara baixarem fins arribar al mateix cor de la Serra de Montsant el Toll de l’Ou un lloc que si hi ha sort, gaudirem de l’aigua i com aquesta juga amb les roques dels Pèlags formant tolls i cascades d’una elegància pròpia d’aquesta tel·lúrica serra.

Després tornem a pujar tot seguint el GR 171 passant per la Cova de l’Os, Comellar de l’Os, una petita vall que va pujant fins arribar a la Serra Major, des d’aquí ja podem veure la Roca Falconera i els camins fins varis Graus com el de Barrots i Carrasclet o el de l’Espinos, nosaltres anirem a trobar la Roca Falconera, amb una vista magnifica de la vessant sud i els cingles de la zona de la Morera de Montsant, ara davallarem pel Grau d’Agnes un grau en el que hem de tenir un xic de cura de no ensopegar o caure ja que te una petita part que te una pendent pronunciada, però alhora es el pas oficial del GR 171 i toca gaudir del mateix.

Arribem al Pla del Torró ja veiem les teulades del poble de la Morera de Montsant i en pocs passos ja arribem al poble de la vessant sud.

  • 12 km, de distancia.
  • 4 h, aprox de marxa.
  • 820 m., desnivell.

Ens agradaria fer un dinar de germanor a l’acabar aquesta travessa per recuperar forces com cal i compartir experiències de la caminada, del paisatge i de les amigues i amics que ens atrevirem a gaudir d’aquesta experiència , ja informarem del lloc i dels preus.

US ESPEREM ¡¡¡¡  SI US PLAU COMUNIQUEU EL MÉS AVIAT POSSIBLE EL VOSTRE INTERES EN PARTICIPAR, PER PODER ORGANITZAR-NOS

Anirem fins Ulldemolins i tornarem des de La Morera de Montsant amb AUTOCAR, pel que es necessari que indiqueu el més aviat possible el vostre interès a gaudir d’aquesta caminada.

Depenen de la quantitat d’excursionistes que estiguin interessats en fer aquesta travessa, dependrà també el preu del autocar, ja ho indicarem¡¡¡.

 

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


Les sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona, encara que la nostra recomanació és que obtinguin el carnet federatiu anual o bé el temporal per un dia o més, no és obligatori per poder participar en les iniciatives organitzades per la nostra entitat.
Sí és obligatori fer saber a secretaria la  intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través del nostre correu electrònic o personant-se al nostre local (Secretaria) o be trucant.


Cal dir que hauran sortides o activitats, s’indicarà en cada ocasió, que per la seves característiques i naturalesa especials puguin ocasionar accidents de caire més greu on es demanarà a tothom (inclosos els nostres socis) que vulguin participar i de forma inexcusable la possessió de la llicencia federativa de l’any en curs.


Els excursionistes que estiguin en possessió del carnet federatiu de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, DNI, codi del carnet federatiu, tipus de llicencia i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5€, per dia d’excursió.

Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres propostes i no son socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió del carnet federatiu, hauran de forma preceptiva, treure’s la llicencia-assegurança temporal de la FEEC (Agrupació) i per tant haureu de passar per secretaria, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, DNI, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci promocional o temporal  de l’entitat i tramitar l’assegurança temporal de la FEEC, el cost en aquest cas, serà de 5€ quota un dia CET, es preceptiu sinó no es podria tramitar l’assegurança temporal de la FEEC, que també són 5€.

En tots els casos s’ha de notificar abans del dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora a de tenir les dades de l’excursionista abans de realitzar l’activitat.

Si no es possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte TRAVESSA i el vostre nom complert, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank:  ES46 2100 0006 3402 0123 9318

O podeu fer servir l’opció d’inscriure’m que hi ha en aquesta mateixa pagina.

ON TROBAR-NOS
C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 19 – 21h.

Responsable de la sortida: Jordi Aluja  660894138

 

Info
Categoria:
Lloc: Ulldemolins (Priorat)
Data: 10/03/2019
Data fi: 10/03/2019
Hora sortida: 08:00 h
Lloc de sortida: Plaça Imperial Tarraco

Sense Comentaris

Respondre