Ballibierna (3.067 m) i Culebres (3.062 m)

PIC VALLIBIERNA I CULEBRES, CIRCULAR DES D’EMBASSAMENT LLAUSET, PUJADA PER REFUGI CAP DE LLAUSET I BAIXADA PER VALL DE LLAUSET

Ballibierna (3.067 m) i Culebres (3.062 m)

Info

La ruta s’inicia a l’embassament de Llauset i des d’allà pugem al refugi Cap de Llauset, on dormim, per continuar pujant al Pic Vallibierna (3.067 m) l’endemà i passant pel “Paso de Caballo”, arribarem a la Tuca de Culebras (3.062 m), després baixarem al punt d’inici per la vall de Llauset. Des del pàrquing hem de creuar un petit túnel i continuem paral·lels a l’embassament, per la cara nord, fins al final del mateix en què creuem una barranquera per petit pont metàl·lic. Poc després d’arribar a la cua de l’embassament de Llauset veiem ja un cartell indicador que ens desvia cap a la dreta (al Nord) per anar cap al refugi de Cap de Llauset.

 • Dificultat:                                        Alta
 • Temps total efectiu :                     6:20 h
 • Distància tota:                                12,5 km
 • Desnivell acumulat:                      900m
 • Altitud màxima:                             3.067m
 • Altitud mínima:                              2.200m
 • Punt de sortida / arribada:          Estany de Llauset
 • Població més propera :                 Aneto

Com arribar…

Des de la carretera N-230 Lleida-Vielha, a l’altura de la població de Senet de Barravés, agafem la carretera que puja fins a la petita població d’Aneto. Un cop a Aneto, continuem el camí tot seguint una carretera no gaire ben asfaltada durant uns aproximadament 14 km. Poc abans d’arribar a l’embassament de Llauset, trobem uns túnels que ens permeten arribar fins a un pàrquing habilitat per estacionar els vehicles. El primer túnel es bifurca en dos i nosaltres hem d’agafar el de l’esquerra. El següent cal seguir-lo fins al fons per arribar a la zona d’aparcament de l’embassament de Llauset


Descripció de la ruta

Iniciem una forta pujada, encara que curta i passem, primer pel petit refugi lliure de Botornàs i poc després passem per l’Ibón del mateix nom. Aquest refugi és un petit refugi lliure, apte per a unes 8 persones, encara que ara que tenim el proper refugi de Cap de Llauset ja no és tan necessari. Continuem pujant i ja en molt poc temps arribem al refugi Cap de Llauset on fem nit.

El segon dia, continuem la ruta des del refugi, en direcció nord, baixant primer uns metres fins a la llera del barranc, per després anar pujant per l’altra vessant i aviat veurem un cartell indicador que ens dirigeix a la Collada de Vallibierna en una direcció o al Pic Vallibierna, que és on nosaltres anem i canviarem a partir d’aquí la direcció de la ruta cap a l’oest.Anem ascendint passant pels ibons dels Basons o ibons de Coma Arnau que creuem per banda nord. La ruta va ascendint i veiem a la part inferior, sense passar per les seves proximitats l’ibón Chelat. De mica en mica arribem ja a les proximitats del Pic Vallibierna. Fem cim i si volem continuar al pic Culebras, tenim una carena, que és el famós “Paso de Caballo” d’uns 30 metres de longitud i amb caiguda als dos costats.

Entre el Pic de Vallhibierna i la Tuca de Culebras l’espectacular “Paso de Caballo”.

Aquest pas es creua normalment com indica el seu nom a cavall per la carena, o també passant per la part nord que està menys inclinada i agafant-nos a la part superior i buscant bons suports per als peus, anem en posició bavaresa.
Aquest pas és evitable creuant-lo per la zona sud on hi ha una petita faixeta i per la qual es passa sense massa complicació, per això cal destrepar uns 20 metres en arribar al pas del Cavall, per accedir sense dificultat a la faixeta.
Un cop creuat aquest pas, fem cim al Culebras i des d’allà anem a buscar el coll de Llauset, si bé la primera part d’aquest tram, té una baixada força inclinada, però no és complicada, és simplement una senda d’alta muntanya, encara que cal anar amb compte i donant la mà a la roca en alguns punts. Després ja el camí es fa més evident i fins i tot veiem diverses sendes que van cap al mateix lloc i arribant ja gairebé al coll de Llauset, el camí és pràcticament horitzontal i sense més problema.
Des d’aquest coll veiem ja l’embassament de Llauset on tenim el cotxe i simplement hem de baixar pel camí molt definit que baixa per tota la vall, arribant així fins als cotxes.


Toponímia

Conjumina les paraules Vall i Hiberna, del llatí Hibernés. Cal indicar que hibernar i invernar són dues coses diferents. La primera es refereix a l’estat de letargia que alguns mamífers utilitzen per a superar l’hivern, mentre que el segon és passar l’hivern en algun lloc. Per exemple, la marmota hiberna i els bestiars “inviernan” hivernen estabulats en el llogaret. A aquest últim concepte és al qual respon la paraula Hibernés. Les tropes romanes, inactives durant els mesos hivern, es mantenien en els seus hiberna (casernes d’hivern). Per tant, el topònim faria al·lusió al fons de la vall seria emprat com a lloc perquè els bestiars passessin els mesos més freds de l’any.

L’ortografia és summament variable, ja que es pot trobar amb totes les permutacions possibles de v i b: Vallivierna, Vallibierna, Ballivierna, Ballibierna. L’etimologia Vall + Hibernés ens inclina cap a la forma Vallhibierna, que és la forma acadèmica aragonesa, i Vallibierna, que és la catalana.

Altres denominacions són Roca Blanca/Roca Bllanca i Tuca de Colobres/Manca de Culebres que s’ha utilitzat, finalemente, per a designar l’abans cim occidental. Aquesta última denominació té el seu origen en els sinuosos plegaments que presenten els estrats de la muntanya i que s’assemblen el desplaçament de rèptils ofidis.


COST I DATA LIMIT (INSCRIPCIÓ)

Cada any fem algun tres mil, aquest toca aquesta parella Ballibierna (3.067m) i Culebres (3.062m), inclòs un pas delicat, amb el “Paso de Caballo“, però que farem amb tota la seguretat possible, ficant corda fitxa i assegurant-se a ella per evitar ensurts i alhora gaudir d’un emblemàtic pas dels Pirineus. Aquesta sortida la dirigirà i liderarà un guia professional al qual heu d’escoltar i seguir en tot moment. Ara toca xalar d’aquesta activitat on fruireu d’una vista espectacular de la carena de l’Aneto, Tempestats, Margalida, Russell fins Salenques, impressionant !!

 • La inscripció màxima serà de: 10 persones. Si som més agafarem un segon professional, però en aquest segon grup hauríem de ser unes 5 persones mínim i un màxim de 10.
 • Degut a que durant l’estiu els refugis  estan bastants saturats haurieu de: inscriures abans del 27 de maig.
 • Pagament per l’inscripció: 70 €. (Cal afegir o no, segons el cas, seguint l’apartat de normativa i recomanacions de cada sortida en aquest cas de dos dies, llegiu-lo.)     
 • Inclou el guiatge d’en Joan Roca, material específic pel pas i la mitja pensió en el Refugi.

 

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • Queda a criteri del propietari del vehicle la forma de compensació del desplaçament per realitzar l’activitat prevista i per tant aquest hauria d’explicar a totes i tots que pugin al seu vehicle com ho faran per compensar la despesa que representa fer servir un cotxe ‘x’ quilòmetres.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
 • Un dia, Nenes i nens de 0 a 5 anys: 0 €, de 6 a 11 anys: 3,5 €, de 12 fins 16€: 4 € a partir de 16 anys: 5 €

Assegurança Temporal FEEC

 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €. En les assegurances temporals: No hi ha preus per nens i nenes menors d’edad.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. VALLIBIERNA .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708

O MILLOR ENCARA, podeu fer servir l’opció d’INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina, A DALT A LA DRETA.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Voluntari Coordinador de l’Activitat: Joan Roca, Guia de Muntanya i soci CET. Coordinador CET: Jordi Aluja 660 894 138.

Info
Categoria:
Lloc: Benasque
Data: 16/07/2022
Data fi: 17/07/2022
Hora sortida: 07:30 h
Lloc de sortida: Pàrquing Zona Blava al costat de l'Estació D'autobusos

Sense Comentaris

Respondre