Ports de Beseit: Paüls-Punta de l’Aigua-Tossal d’Engrilló

Ports de Beseit: Paüls-Punta de l’Aigua-Tossal d’Engrilló

Info

Paüls és una de les portes d’entrada al Parc Natural dels Ports. Això és la causa que el terme sigui especialment muntanyós i accidentat per contraforts, cornises i barrancs, amb abundants fonts i sortidors. Els arbres centenaris, les formes del riu erosionant les roques i la fageda més meridional d’Europa, reminiscència d´un passat més plujós, fan que les excursions pel municipi siguin tot un espectacle. El poble està situat sobre un turó, als peus del castell. Els carrers són escalonats, estrets i amb costes a causa del desnivell del terreny. Fins fa uns anys, l’agricultura era la font principal d’ingressos dels habitants, però avui en dia són molt poques les famílies que viuen només del camp.

El massís dels Ports, situat entre Catalunya, València i Aragó, és un massís calcari, de relleu escarpat i abrupte que ha estat humanitzat des de temps prehistòrics. El Parc Natural dels Ports, declarat el 2001, comprèn 35.050 hectàrees de la part catalana d’aquestes muntanyes. Tot i la intensa humanització, es presenta avui com un espai natural feréstec i ple de vida salvatge.

Des del punt de vista faunístic, un dels elements més distintius del Parc és la població de cabra salvatge (Capra pyrenaica subsp. hispanica), que als Ports està regulada cinegèticament per la Reserva Nacional de Caça. Entre els mamífers més destacats hi ha la llúdriga (Lutra lutra), el gat fer (Felis silvestris) i el grup dels ratpenats, que amb unes 20 espècies constitueix una de les comunitats més riques de la península Ibèrica.

Molts ocells troben en els Ports les condicions d’hàbitat o de refugi idònies per viure i nidificar. Hi destaquen els grans rapinyaires sedentaris, com el voltor (Gyps fulvus), l’àliga daurada (Aquila chrysaetos), l’àliga perdiguera (Aquila fasciata), l’astor (Accipiter gentilis), el falcó pelegrí (Falco peregrinus), el duc (Bubo bubo), etc. i nidificants estivals, com l’àliga marcenca (Circaetus gallicus), l’àliga calçada (Hieraaetus pennatus), l’aufrany (Neophron percnopterus) etc.

ACCÉS

Des de Tarragona tenim dos camins per arribar un passa per Falset i Mora d’Ebre (N-420) o per la costa fins Hospitalet de l’Infant (AP-7 o A-7) i allà girarem a seguir la carretera que ens portarà fins Tivissa (C-44) després en cada  cas agafem la C-12 fins Xerta.

Des de Tortosa per la C-12 direcció Xerta, on agafareu la TV-3541, que en 15 minuts us portarà a Paüls. La ruta comença al cementiri, a la part més alta del poble.

ITINERARI

Paüls – Lo Tormassal – font del Montsagre de Paüls – Bassa del Coll Roig – teix d’Engrilló – Tossal d’Engrilló – font del Montsagre d’Horta – Coll d’Atans – Coll de la Gilaberta – Portell de la Gilaberta – Punta de l’Aigua – Vacarissal – Coll de l’Avenc – font Cova del Llop – Mas de Llassa – corrals de Povill – Paüls.

 • Temps:6-7h.
 • Desnivell: 910 m.
 • Distancia: 14 km.
 • Altitut maxima: 1092 m.
 • Altitud minima: 357 m.

DESCRIPCIÓ RECORREGUT

Des del poble de Paüls sortim en direcció al Roquer del Morellà, pujarem al vacarissal i des d’aquí ens enfilarem a la Punta de l’Aigua (1091 m). Si el dia acompanya, podríem veure unes magnífiques vistes cap a l’Ebre o cap a les Roques d’en Benet, serà un bon moment per poder esmorzar.
Baixarem al coll de la Gilaberta i d’aquí enfilarem direcció al Montsagre (per aquesta zona és probable veure alguna Cabra dels Ports). Travessem l’altiplà del Montsagre amb impressionants boscos de Pinasses i pugem al Tossal d’Engrilló (1072 m) on tindrem bones vistes de la zona d’Horta de Sant Joan i Terra alta. Baixem fins a la bassa de la Refoia i en dirigim cap a la font del Montsagre de Paüls des d’on en poc temps tornarem al Poble d’on hem sortit.

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • Queda a criteri del propietari del vehicle la forma de compensació del desplaçament per realitzar l’activitat prevista i per tant aquest hauria d’explicar a totes i tots que pugin al seu vehicle com ho faran per compensar la despesa que representa fer servir un cotxe ‘x’ quilòmetres.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
 • Un dia, Nenes i nens de 0 a 5 anys: 0 €, de 6 a 11 anys: 3,5 €, de 12 fins 16€: 4 € a partir de 16 anys: 5 €

Assegurança Temporal FEEC

 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €. En les assegurances temporals: No hi ha preus per nens i nenes menors d’edad.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. PAULS .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Voluntari Coordinador de l’Activitat: Joan Rofes – (Jordi Aluja  660 894 138)

Info
Categoria:
Lloc: Paüls (Baix Ebre)
Data: 24/04/2022
Data fi: 24/04/2022
Hora sortida: 07:00 h
Lloc de sortida: Pàrquing Zona Blava al costat de l'Estació D'autobusos

Sense Comentaris

Respondre