Caminada Roca Corbatera, Tast de Vins de la terra i Calçotada

Inauguració Refugi Montsant, reforma exterior i nous guardes

Caminada Roca Corbatera, Tast de Vins de la terra i Calçotada

Info

L’ITINERARI I RECORD DEL “POPI” LERÍN

Al Priorat els camins tenen gust de vi i oli. Els empedrats polits a força de ferradures i d’espardenyes, encar guarden el so de les mules, els renencs dels traginers, els salms dels cartoixans, les cançons de les mosses….  (1)


  • Distancia: 7km
  • Desnivel positivo: 450 m
  • Altitud máxima: 1.163 m
  • Altitud mínima: 718 m

Punta del Corb 995 m, amb la creu forjada per Leandre Lerín, del Grup Excursionista Muntanyenc en honor de Carles Pallach, on tenim ficada una placa en record de Josep Lerín “Popi”.

Sortim de davant del refugi d’Albarca, en direcció sud-oest, a 400 m trobarem els Hostalets, lloc on hi ha a banda i banda restes de construccions, a l’esquerra s’agafa el sender, és el camí de la Llisera i dels Cartoixans, no hi anem. Seguim a la dreta, seguint l’itinerari 11, en 50 m passem pel costat d’una bassa contra incendis, creuarem una barrera que impedeix el pas de vehicles i en 200 m passàrem pel costat de la Font d’Albarca (fa poc restaurada), al cap de 200 m hi ha una cruïlla de camins, agafem el de la dreta, és el que va a Santa Magdalena, el camí baixa, passa per un aflorament rocós, creua el barranc del Teix, i entrem en zona boscosa, abans de 300 m, a l’esquerra trobarem un sender indicat com “Grau de la Mare de Déu” és el sender que, en 1 km, i superant un desnivell de 300 m, i passant pel Grau de la Mare de Déu, ens deixarà davant mateix de l’Ermita de Santa Maria de Montsant, si el dia és clar, mireu al nord, es veuen tots els Pirineus. Aquí descansarem, menjarem una mica i ens hidratarem per després agafar el sender que baixa fins al Pla del Grau aquí girarem a la dreta per pujar, deixant el GR que va a l’ermita i el Portell del Peret, agafem el sender que puja pel bosc en direcció a la Roca Corbatera (1.163 m) punt més elevat de la Serra de Montsant, cim essencial del repte dels 100 Cims que proposa la FEEC, seguim el camí ben evident i indicat amb unes marques blau i groc, fins a arribar el cim a dalt hi ha un vèrtex geodèsic, un petit obelisc dedicat a Artur Osona i una belen, ara baixarem pel mateix camí fins a arribar de nou al Pla del Grau on trobem de nou el GR 171, l’agafem a la dreta baixem pel Grau Gran, seguint les marques de GR, i agafarem un caminet que ens portarà en pujada a la Punta del Corb (995) allà el Centre Excursionista Tarragona té molta història per admirar i reconèixer una creu forjada pel mestre del ferro Leandre Lerín i alhora anima del Muntanyenc i després del CET, que va fer en honor del seu company i soci Carles Pallach, que va morir poc després d’inaugurar el refugi que junt amb ell van ser inspiradors i ficar moltes hores de treball que van fer realitat el Refugi Montsant d’Albarca, allà tenim per més record i reconeixent la placa que el Centre va ficar honorant la memòria del nostre amic i mestre “Popi” Lerín al que recordarem aquest dia. Després tornarem al camí que ens portarà fins a Albarca tot seguint el GR. Arribarem als Hostalets, per on ja hi hem passat en començar la caminada i en 400 m serem de nou al Refugi Montsant d’Albarca.

EL VI I LA CATA


La suma d’un sòl, un clima, una orografia i el treball d’homes i dones que l’han elaborat seguint les tècniques d’una tradició mil·lenària amb l’ajut, avui, d’una tecnologia adaptada als requeriments de la qualitat, han donat un producte autèntic, exclusiu: el vi del Priorat.

La Cartoixa d’Scala Dei representa el bressol històric dels vins i la viticultura de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. Els monjos cartoixans van portar des de Provença, al segle XII, els coneixements i tècniques per desenvolupar una viticultura que va arrelar amb força i ha evolucionat al llarg dels segles. Els dominis de la Cartoixa van configurar l’anomenat Priorat històric, que avui coincideix amb la regió vitivinícola de la DOQ Priorat. Els Cartoixans d’Scala Dei van cultivar la vinya i van elaborar el vi a la Cartoixa, seguint una escola de treball i espiritualitat. Potser el del Priorat és un vi místic.  Més recentment, es va poder intervenir en un paisatge preservat, complex, ric i d’un formidable potencial. Va ser doncs a la fi dels anys 80 on es va iniciar l’obertura d’un nou cicle de prosperitat, que conjugava la saviesa, el paisatge i la tradició amb un nou esperit emprenedor que tènia en el punt de mira la recuperació de la qualitat i el prestigi com a premissa màxima.

El 5 de novembre de 2001 es publicava en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el reglament de la creació de la DO Montsant, amb 28 cellers adscrits, la meitat de les quals conformen avui dia la DO (60). En aquests vint anys, hem vist créixer el nostre patrimoni vitivinícola amb l’esforç col·lectiu de viticultors, viticultores i cellers, sempre mantenint-nos fidels a la nostra filosofia i manera de fer, i amb l’excel·lència com a bandera.

Al llarg d’aquestes dues dècades, hem aconseguit ser un referent en el panorama vitivinícola, tant nacional com internacional. Així, actualment és possible trobar els nostres vins en taules de més de 40 països, i les xifres no deixen de créixer. Com tampoc deixen de créixer els esforços que fem en pro de l’autoconeixement. Els estudis de zonificació, l’aposta per les nostres varietats històriques (garnatxes i carinyenes) així com per la sostenibilitat han estat claus al llarg dels últims anys, convertint-se en un segell més de la nostra identitat.

EL TAST I LA CONEIXENSA….

 

A mans d’ Aroma de vi (amb l’Enoleg Pol Aluja) , podrem gaudir d’un pas per la historia i el territori mitjançant 3 vins de gama alta, de les Denominacions D’origen Priorat i Montsant. Anima’t a descobrir-ho per  10 €  per persona.

INAUGURACIÓ DEL REFUGI I DINAR DE GERMANOR (CALÇOTADA)


Després farem dinar de germanor una calçotada  un dinar obert a tothom, per celebrar i inaugurar la reforma exterior del refugi i l’estrena dels nous responsables del Refugi, el Marc i l’Arcadi als que desitgem molta sort, que els doni moltes alegries la gestió del Refugi Montsant, estem segurs que amb l’empenta, les iniciatives 1000 que volen engegar i amb el nostre suport, volem que el Refugi Montsant d’Albarca esdevingui un referent en les nostres comarques, un referent excursionista, ecològic, divulgació i possibilitats de gaudir del que ens ofereix la Serra de Montsant, Siurana, Serra la Llena i les muntanyes de Prades. Per fer les vostres reserves quant vulgueu fer servir aquest  refugi@centreexcursionistatarragona.com  i als telefons i Whatsapp: 675 989 909 I 621 227 283.

La calçotada serà de 20 calçots amb la seva salsa, llonganissa, carn de xai, botifarra, taronja, beguda/vi (Cooperativa de Cornudella de Montsant) i alguna sorpresa dolça amb cava per 25 €.

Evidentment, cada persona que s’apunti a aquesta excursió i alhora festa amb tast inclosa poden fer allò que desitgin fer i només allò que desitgin, només l’excursió o l’excursió i el tast i no quedar-se a dinar o fer l’excursió no fer el tast i fer la calçotada, per tant, el cost total depèn de la vostra situació segons l’apartat de NORMATIVA I RECOMANACIONS i allò que vulgueu fer després, Tast dels vins d’alta gamma del Priorat i Montsant i/o Calçotada al nostre Refugi.

1.- Nota agafada del llibre  “a peu, pel Priorat del vi i el oli” de Rafel López-Monné i Toni Orensanz, editorial Arola Editors. ISBN: 978-84-15248-85-9.

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

TRANSPORT

  • Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
  • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
  • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
  • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
  • Queda a criteri del propietari del vehicle la forma de compensació del desplaçament per realitzar l’activitat prevista i per tant aquest hauria d’explicar a totes i tots que pugin al seu vehicle com ho faran per compensar la despesa que representa fer servir un cotxe ‘x’ quilòmetres.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

  • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
  • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

  • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
  • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

  • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

  • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
  • Un dia, Nenes i nens de 0 a 5 anys: 0 €, de 6 a 11 anys: 3,5 €, de 12 fins 16€: 4 € a partir de 16 anys: 5 €

Assegurança Temporal FEEC

  • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €. En les assegurances temporals: No hi ha preus per nens i nenes menors d’edad.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. REFUGIMONTSANT .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Voluntari Coordinador de l’Activitat: Jordi Aluja  660 894 138

Info
Categoria:
Lloc: Albarca (Cornudella de Montsant) Priorat
Data: 03/04/2022
Data fi: 03/04/2022
Lloc de sortida: Pàrquing Zona Blava al costat de l'Estació D'autobusos
Hora sortida: 7:30 h
Hora començament de la caminada Albarca: 9:00 h

Sense Comentaris

Respondre