Meandres del Gaià. Vilabella

Vilabella, Riu Gaià,  Cova dels Vergerars,  les Solanes, Corral de les Solanes,  Molí Rònec i els Set Ponts.

Meandres del Gaià. Vilabella

Info

 • Distancia:                       6,40 km
 • Desnivell acumulat:  210 m
 • Altitud màxima:          222 m
 • Altitud mínima:           153 m
 • Temps total:                  3,10 hores aprox. (sense comptar aturades)

El recorregut: Vilabella, Riu Gaià,  Cova dels Vergerars,  les Solanes, Corral de les Solanes,  Molí Rònec i els Set Ponts.

És una sortida matinal circular i apta per a tothom, encara que recomanen portar pals de caminar per si algú els necessita per a baixar a les Solanes, on el camí està una mica desfet.  Anirem per mig de bosc que ha ocupat antics camps de conreu  i per la part alta de les parets que envolten, en aquesta zona, el riu Gaià apropant-nos al riu i travessant-lo fins a 4 vegades.

Sortirem de Vilabella pel GR-172.1, el primer tram el farem en cotxe per una pista asfaltada. A mig camí ens aturarem un moment al mirador del Gaià per a fer una ullada des de d’alt, al recorregut del riu i les muntanyes properes. Davant tenim el mas de la Polla Rossa, ja al terme de Salomó; cap al nord podem veure el poble de Montferri i el santuari de Montserrat i més al nord el cim de Montagut. Seguirem en cotxe fins el pou d’aigua potable de Vilabella, molt a prop del riu Gaià,  on els deixarem en una explanada de terra.

Davallarem una mica fins al nivell del riu travessant-lo per una palanca,  iniciarem una pujada i a la dreta veurem els Set Ponts, l’espectacular obra d’enginyeria del pont de la via del tren feta per a salvar el riu, un pont de set arcs en dos nivells.

Seguirem pujant fins superar lleugerament el nivell de la via del tren que ens queda a la dreta. Deixem el GR, que ens portaria a Salomó, hi ha un cartell del mateix tipus que el que hi ha al pou d’aigua potable del punt de partida  que correspon a la “Ronda verda del Baix Gaià”.  Davallem lleugerament i passem la via del tren. Ens trobem per primera vegada una senyalització carabassa de la canalització soterrada de combustible, que de tant en tant anirem trobant. Ara ens mantindrem més o menys en la corba de nivell dels 200 m. Seguim rectes per un camí pel bosc, guanyant alçada a poc a poc. Trobarem una travessa de tren que ens indica el punt de pujada, curta, però intensa per anar a la cova dels Vergerars. Arribem a la paret i abans d’anar a la cova girarem a la dreta per veure una balma molt propera. Tornem en darrera i per senderons poc marcats arribarem a la cova dels Vergerars. En aquestes parets hi ha vies d’escalada. Es pot accedir a l’interior de la cova si porteu frontals. Baixem amb cura  fins retornar al camí.

Continuem pel camí, uns deu minuts després,  el deixem i girem a la dreta, pujant  per un camí una mica desfet per les motos. Anem seguint un tram que puja de forma suau, entre arbres que han colonitzat antics camps de cultius i dels que encara es veuen les restes del marges. Ens trobem una gran caseta de pedra seca, molt ben conservada i a la que s’hi pot  estar dret al seu interior, fins i tot té una escala en la seva part posterior per a fer tasques de manteniment en la coberta.

Poc després ens trobem de nou els pals carabasses de senyalització de la canalització de combustible. Iniciem la davallada a les Solanes, aquí ens trobem amb una tram de camí molt curt, però amb forta baixada i pot ser a algú li anirà bé l’ús de bastons. Les Solanes, estem a una cota al voltant dels 150 m just als meandres del riu Gaià. És un espai més o menys planer, en què el riu es troba vorejat de parets. Poc a poc ens anem apropant al riu, que s’insinua, però no es veu perquè el tapa la vegetació.

Iniciem la pujada fins trobar el camí pel que veníem, el seguim uns pocs metres i girem a l’esquerra, cap al Corral de les Solanes, on trobem les restes del  que en el seu moment era un corral tancat amb parets d’uns tres metres d’alçada i porta. Al seu interior hi havia un pati descobert i es veuen restes d’una coberta que devia protegir el ramat en els dies d’hivern. A més molt a prop devia haver un punt d’aigua, ja que encara avui es veu una zona humida, a on podíem beure els animals.  Seguin per dins dels bosc; a la llunyania es veu Vilabella i de tant en tant mirant cap a baix, en algun moment, poden veure algun tram del riu.

Davallem fins el Molí Rònec,  al costat del riu. Hi ha una palanca molt ben feta per travessar el riu, ens aproparem per a fer una ullada i passar si volem, però després tornem  enrere.  I des del molí ens anem apropant de nou al riu, passarem per una altra palanca. Seguirem al costat del riu fins travessar-lo de nou, aquesta vegada a gual,   passarem per sota del pont del ferrocarril que hem vist a l’iniciar la caminada i arribarem als cotxes.

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • Queda a criteri del propietari del vehicle la forma de compensació del desplaçament per realitzar l’activitat prevista i per tant aquest hauria d’explicar a totes i tots que pugin al seu vehicle com ho faran per compensar la despesa que representa fer servir un cotxe ‘x’ quilòmetres.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
 • Un dia, Nenes i nens de 0 a 5 anys: 0 €, de 6 a 11 anys: 3,5 €, de 12 fins 16€: 4 € a partir de 16 anys: 5 €

Assegurança Temporal FEEC

 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €. En les assegurances temporals: No hi ha preus per nens i nenes menors d’edad.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. GAIA .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Voluntari Coordinador de l’Activitat: Assumpció Niubó i Pedro E G Brito:  672 42 88 60

Info
Categoria:
Lloc: Vilabella
Data: 13/03/2022
Data fi: 13/03/2022
Hora sortida: 08:30 h
Lloc de sortida: Pàrquing Zona Blava al costat de l'Estació D'autobusos

Sense Comentaris

Respondre