JONCOSA DEL MONTMELL AL PUIG DE LA TALAIA

DE LA JONCOSA DEL MONTMELL AL PUIG DE LA TALAIA i RETORN PEL CAMÍ DE CAN MAGÍ VIDAL i LA CARRERADA DE LA TORROSSOLLA.  

JONCOSA DEL MONTMELL AL PUIG DE LA TALAIA

Info

 • DIFICULTAT: Cal tenir precaució en algun petit pas a tocar de l’ermita romànica.
 • DESNIVELL: 398 m
 • DISTANCIA: 10,60 km
 • DURADA: Unes 4:30 aproximadament comptant aturades.

NOTES: Cal portat esmorzar i aigua (no trobarem cap font). Calçat adequat

Aquesta excursió és, probablement la més clàssica i coneguda del Baix Penedès en culminar el puig més alt de la comarca (861m). És també la més estratègica de la serralada del Montmell.

Tant la seva ascensió com la tornada es poden fer des de diferent punt. Avui la farem amb sortida a la Joncosa, passant per l’àrea forestal i tornant pel camí de Can Magí Vidal, on podem veure el monumental Pi de les tres soques i tornada per la Carrerada de la Torrossolla.

 

DESCRIPCIÓ DE L’ITINERARI

Iniciarem l’excursió a la pista poliesportiva de la Joncosa del Montmell (439m). Anirem en direcció al poble i just abans d’arribar al camp de futbol trobarem una pista a mà dreta, la seguim tot passant pel camí amb vinyes a banda i banda. El camí continua entre pins , coneguts com a «pins del Gravat», fins arribar a la pista forestal que s’utilitza per anar en vehicle a l’àrea forestal del Montmell.

00h:20min – Girem a la dreta seguint la pista en direcció a l’esmentada àrea forestal fins a trobar a l’esquerra un marge de pedra seca on hi un aixopluc integrat dins el mateix, passat el qual agafarem un corriol també entre pins, que en farà de drecera fins a retrobar de nou la pista. Aquí veurem un senyal on s’indica la direcció de l’àrea forestal. La seguim.

00h:45min – Àrea forestal (602 m). Anirem cap a l’església nova (s. XVI), sobre la qual veurem un nou camí tancat amb una cadena. El seguim fins a trobar un senyal que ens indica el camí i el temps que ens resta dins arribar a la Talaia. Aquest camí és va estrenyent fins arribar a l’ermita romànica.

01h:05min – Ermita romànica de Sant Miquel (s. XII). 706m. Hi trobem un únic corriol, on caldrà anar amb precaució al passar l’estret camí que ens portarà fins a la creu. És just sortint de l’ermita. Trobarem una petita tartera on hi ha un  petit pas on caldrà posar atenció amb les pedres. Continuem, tot pujant, fins arribar a la creu.

 01h:30min – La Creu i restes del Castell del Montmell. La Creu és de formigó i de grans dimensions. Va ser construïda als anys seixanta del s. XX per la dèria d’un particular que volia que fos un punt de referència tan de nit com de dia, de tal manera que des de casa seva hi va portar electricitat i encenia totes les nits la vintena de bombetes que hi ca col·locar al voltant de la creu. De fet, anteriorment n’havia construït una prop del castell, però el vent la va fer caure i va decidir que en faria una altra de més gran i en un punt més elevat. Continuem pel camí que cresteja, tot admirant la fantàstica panoràmica d’ambdós costats de la serra: conreus, pobles, masies, serres, el mar… fins on abasta la vista.

01h:40min – Talaia del Montmell. Puig més alt de tot el Penedès (861m). Des d’aquí podreu admirà tot el Baix Penedès, part de l’Alt Penedès, l’Alt Camp, el Tarragonès, el Baix Camp, el cap de Salou, Montserrat, el Montseny i fins i tot, en dies clars el Pirineu. Just a tocar de la bandera i el Pessebre i a mà esquerra trobarem els senyals de Can Magí Vidal. Seguim un corriol en baixada.

02h:10min – Trobem un gran i monumental pi. És el Pi de les Tres Soques. Seguim baixant fins a trobar una ampla pista. És la Carrerada de Torrossolla. La seguim a l’esquerra. Passarem paral·lels, però a un nivell inferior a la cresta que abans hem caminat per arribar a les restes del Castell i a la Creu.

02h:55min – Arribem a l’Àrea forestal. Anem a trobar la pista que hem caminat a l’inici de l’excursió. La seguim en baixada fins a trobar el camí, a l’esquerra, entre vinyes.

03h:30min – Arribem a la Joncosa on hem iniciat l’excursió.

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • Queda a criteri del propietari del vehicle la forma de compensació del desplaçament per realitzar l’activitat prevista i per tant aquest hauria d’explicar a totes i tots que pugin al seu vehicle com ho faran per compensar la despesa que representa fer servir un cotxe ‘x’ quilòmetres.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
 • Un dia, Nenes i nens de 0 a 5 anys: 0 €, de 6 a 11 anys: 3,5 €, de 12 fins 16€: 4 € a partir de 16 anys: 5 €

Assegurança Temporal FEEC

 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €. En les assegurances temporals: No hi ha preus per nens i nenes menors d’edad.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. MONTMELL .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Voluntari Coordinador de l’Activitat: Josep Rovira 696 058 817

Info
Categoria:
Lloc: La Joncosa del Montmell (Baix Penedès)
Data: 13/02/2022
Data fi: 13/02/2022
Hora sortida: 08:00 h
Lloc de sortida: Pàrquing Zona Blava al costat de l'Estació D'autobusos

Sense Comentaris

Respondre