Balneari de Cardó-Font del teix-Cova Lluminosa-Creu de Santos.

Balneari de Cardó, Refugi del Teix, Font del teix, Cova Lluminosa- -Cova Llòbrega, Xàquera o Creu de Santos, Ermita de la Columna, Balneari de Cardó.

Balneari de Cardó-Font del teix-Cova Lluminosa-Creu de Santos.

Info

Xàquera o Creu de Santos (942 m) (Baix Ebre/Ribera d’Ebre), cim essencial del projecte dels 100 Cims.

Aquest cim és el sostre comarcal de la Ribera d’Ebre i el punt culminant de la Serra de Cardó. Presenta un fort precipici a la banda N, mirant avall cap al balneari. La seva panoràmica és enorme a totes bandes. S’abasten les comarques de la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, el Montsià, el Priorat i part de la Terra Alta; les serres de Montsant, Tivissa, Cavalls, Pàndols, Montsià, els Ports, el Tormo i, naturalment Cardó i Boix; les poblacions de Tortosa, Tivenys, Roquetes, Xerta, Aldover, Jesús i Maria, Paüls, el Pinell de Brai; el riu Ebre, en els seus darrers 50 km, el Delta i el Mediterrani. A dalt del cim que és allargassat i molt rocós trobem el vèrtex geodèsic, la creu, la placa de sostre comarcal, la bústia amb el llibre de registre i un pessebre metàl·lic. També, per sota el cim, hi ha una caseta-refugi forestal i, tot resseguint la carena cap a la dreta, una altra creu més gran, a uns 100 m.

Per què dos noms? El punt culminant de la serra de Cardó és conegut habitualment com la Creu de Santos o erròniament Xàquera. El primer topònim té l’origen en la instal·lació d’una gran creu de fusta al cim, ara desapareguda, per part dels frares de Cardó. El nom de Xàquera correspon en realitat al topònim de la fondalada al nord de Santos, on hi ha el povet homònim. Pel que sembla, aquest nom va ser triat pels enginyers del Servicio Geográfico Nacional per identificar el vèrtex geodèsic de Santos. Cap document antic ni cap dels pobladors de la zona ha denominat mai “Xàquera” el punt culminant de Cardó.

Distancia total: 14,6 km
Temps total ruta: 6 h aprox.:
Desnivell acumulat: 868 m+/-
Cota màxima: 950 m.
Cota mínima: 491 m.

Com arribar: Tarragona-Rasquera i Balneari de Cardó: 57 min (73,5 km) (La ruta més ràpida, el tràfic habitual) Per A-7, C-44 i C-12 fins T-302.


Anirem per l’AP-7 fins al Miami platja, anirem a buscar la C-44, fins a trobar la C-12, direcció Tortosa, a 19 quilòmetres de bona carretera arribarem a Rasquera on anirem a agafar en la part alta del poble la TV-3021 direccions al Balneari de Cardó o com posa el cartell, Cardó on arribarem per estreta però bona carretera després de 9 quilòmetres al Balneari de Cardó avui en estat ruïnós.

La ruta la comencem a l’antic convent de Sant Hilari de Cardó o desert de Cardó, fundat el 1605 per frares carmelites, que durant la guerra carlista els frares van haver d’abandonar el lloc i refugiar-se als pobles propers (Tivenys, Rasquera i Benifallet). Aquest Abandó va ser definitiu, ja que va coincidir amb el decret de desamortització del ministre Mendizábal en 1836. Una part de Cardó va ser subhastada en 1844. L’abandó i l’espoli van dispersar les pertinences dels monjos: tapissos, llibres, quadres i objectes de valor van passar a propietat privada. La majoria dels llibres de la biblioteca, que Segons sembla, disposava d’una gran quantitat de volums, van ser cremats.

El 1883 Salvador Cabestany va restaurar els edificis i els va convertir en un modern balneari. El 1884 ja eren patents moltes d’aquestes reformes. Aquest mateix any es va construir la capella actual damunt d’una vella dependència del monestir. El 1885 es va obrir un camí entre Tivenys i el Monestir i en 1887 es va ampliar i es va convertir en carretera que va enllaçar Cardó amb Tortosa. En 1886 va adquirir la propietat de José Montclús amb el que Salvador Cabestany va quedar com a únic propietari de la vall. El 1887 les aigües de Cardó van ser declarades d’utilitat pública.

Durant la Guerra Civil el balneari va ser seu dels Brigades Internacionals i en 1938 es va establir en ell un hospital d’urgència de l’exèrcit republicà coincidint amb la Batalla de l’Ebre. L’any 1940 el senyor Ninyes i Gueis obre novament el balneari invertint un gran capital. El nou propietari va iniciar una sèrie de reformes sent les més importants la construcció del nou i gran menjador i la construcció de la plaça dels lledoners.

Balneari de Cardó

Amb la construcció del nou menjador, l’antic menjador de primera va passar a convertir-se en una gran cuina. El menjador de segona, amb llarga taula comuna a tots els comensals, estava on avui està el de servei, i sota les seves lloses aquesta l’ossera que, contigu al seu cementiri, tenien els frares carmelites.
El balneari disposa d’enllumenat elèctric, pista de tenis, piscina, sala de cinema i sala de ball fins a l’any 1967 que el conjunt d’edificis queda abandonat.

El 1974 la finca va ser adquirida per Enric Nomen Borràs, el qual va engegar una planta envasadora d’aigua de les Fonts del Borboll. El 1981 va ser adquirida per Nestlé, S.A. i l’any 1987 va passar a les mans d’Abengoa, S.A., per acabar en 1989 sent adquirida per Llet Pascual que va iniciar una transformació del complex industrial. El 2007 cessava l’activitat embotellado

Començarem seguint les indicacions de l’ermitori de la Vall de Cardó, passant per la primera de les ermites que constituïen el complex monàstic, la de Santa Teresa, on farem una petita anada-tornada. Per tota la Vall de Cardó, podem trobar les restes de les 14 ermites que envoltaven l’antic convent, totes elles en major o menor estat ruïnós i algunes en procés de restauració.

Cova Lluminosa

A l’alçada d’una caseta i una pista de baixada on descobrim una cadena, per aquí tornarem de tornada, agafem el petit sender tapat que surt a l’esquerra just a tocar de la caseta i poc temps després passarem per sota de l’ermita de Sant Simeó o de la Columna. Passarem per una primera font, la de les avellanes, com totes les altres que descobrirem, tret de dues, totes seques, i al cap de poc arribarem a la Cova de Sant Josep on pujarem per continuar passant per l’ermita i la font del mateix nom. Una altra font, la del prior i continuant arribem a l’ermita de Sant Roc i la seva font.

Les ermites són fàcilment localitzables a cop d’ull perquè totes elles es trobaven envoltades de xiprers, algun d’ells com veurem víctimes dels incendis. La propera i panoràmica ermita que veurem serà la de Santa Agnès, potser la més exposada i visible de tota la ruta. Un curt de tram de forta pujada ens portarà cap a la sorprenent Cova Lluminosa, que passarem i des de la qual farem una anada-tornada per visitar la propera i espectacular Roca Foradada, de considerable alçada.

Roca Foradada, de considerable alçada.

Tornats a la Cova Lluminosa baixarem on es descobreix el punt conegut com el Coll Pelat on agafarem un camí que baixa i que es portarà cap al Portell de Cosp. Fins ara hem transitat per territori benifalletenc, però com veurem poc abans d’arribar al portell, on aconseguirem alguna fita fronterera de separació municipal, a partir d’allà i durant uns tres kilòmetres estarem en territori del terme municipal de Rasquera. Deixem enrere el Portell de Cosp i ens endinsem baixant, hi ha algun tram amb cordes d’ajuda tot i que el camí no presenta cap dificultat remarcable, en l’espectacular Teixeda de Cosp, considerat el bosc més antic de Catalunya i una de les teixedes més espectacular d’Europa. La teixeda consta d’uns 270 teixos censats, alguns dels quals volten els mil anys.

Creu de Santos (o Tossal de Santos) 941 m, punt més alt de la serra de Cardó i de la comarca.

Arribarem al refugi lliure del Teix, lloc ideal per fer una pausa i des d’on tenim magnífiques vistes del terme municipal de Rasquera i de les muntanyes de Tivissa. Passat el refugi trobem el bonic indret de la Font del Teix, on es troba l’espectacular teix conegut com a El Teix Pare, d’un considerable diàmetre i alçada. Començarem a pujar altre cop fins a passar per la bonica Cova Llòbrega i més endavant pel Portell del Bou i el mirador de l’Escaleta, en un tram que se segueix intuïtivament, ja que el camí es perd en algunes parts. Passat el mirador de l’Escaleta, on fem una petita anada-tornada i des d’on ja podrem veure les creus de la Creu de Santos que seran el nostre següent objectiu, pugem fins a la carena. Anirem baixant fins a arribar al Portell de Cardó i arribat al lloc conegut com La Tisora, començarem la pujada cap a la Creu de Santos. Arribat al senyal que ens indica la baixada cap al Coll de Murtero, farem l’anada-tornada fins a assolir la panoràmica cima que ens permetrà albirar una gran quantitat de territori.

L’ermita de Sant Simeó o de la Columna

Tornats al senyal comencem a baixar en direcció al Coll de Murtero al que no arribarem. De baixada passarem per la Font de l’Olivera i continuarem la baixada pel camí que surt al darrere a l’esquerra. Només cal seguir l’evident i bonic sender que baixa fins que obtenim la pista, on anirem cap a la dreta en direcció altra cop al Balneari de Cardó. Seguint la pista, a l’esquerra, trobarem amagada l’ermita de Sant Joan, i molt poc després la deixarem per agafar un corriol que puja a la dreta i que s’enfila cap a la Font de l’Argelagar, de curiosa construcció. El camí ens porta cap a altra ermita panoràmica, la de Sant Onofre, començarem a baixar en acabat fins a creuar una petita riera seca i sortir a una pista cruïlla on descobrim un senyal que ens indica la direcció a seguir per pujar cap a l’ermita de Sant Simeó o de la Columna, segurament la més curiosa de totes les visitades. L’ermita està sota treballs de restauració i es poden apreciar grafits, algun d’ells centenaris, a la malmesa volta del que sembla va ser l’altar de l’ermita. Fent l’anada tornada, continuarem per concloure la volta passant per la Font de la Columna i acabant sortint a la cadena al costat de la caseta per on vam agafar el corriol a l’inici de la ruta. Des d’allà només cal seguir la pista d’anada per arribar al punt de sortida

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

TRANSPORT

  • Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
  • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
  • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
  • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
  • Queda a criteri del propietari del vehicle la forma de compensació del desplaçament per realitzar l’activitat prevista i per tant aquest hauria d’explicar a totes i tots que pugin al seu vehicle com ho faran per compensar la despesa que representa fer servir un cotxe ‘x’ quilòmetres.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

  • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
  • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

  • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
  • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

  • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

  • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
  • Un dia, Nenes i nens de 0 a 5 anys: 0 €, de 6 a 11 anys: 3,5 €, de 12 fins 16€: 4 € a partir de 16 anys: 5 €

Assegurança Temporal FEEC

  • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €. En les assegurances temporals: No hi ha preus per nens i nenes menors d’edad.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. CARDO .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Voluntari Coordinador de l’Activitat: Jordi Parisi   609 90 63 79

Info
Categoria:
Lloc: Rasquera (Ribera d'Ebre)
Data: 08/05/2022
Data fi: 08/05/2022
Hora sortida: 07:00 h
Lloc de sortida: Pàrquing Zona Blava al costat de l'Estació D'autobusos

Sense Comentaris

Respondre