
Capçanes és el poble i municipi més meridional de la comarca del Priorat. Limita a l’oest amb els Guiamets, al nord i nord-est amb Marçà, tots dos del Priorat. A llevant, limita amb Colldejou, del Baix Camp, i al sud i ponent amb el gran terme de Tivissa, de la Ribera d’Ebre, del qual havia format part temps enrere. És el poble natal del famós soldat i guerriller antiborbònic Pere Joan Barceló, més conegut com a Carrasclet, que va participar activament en la Guerra de Successió i es va mantenir en la clandestinitat i en la resistència un cop acabada aquesta guerra, fins que es va exiliar a Viena, on va romandre fins a la seva mort, servint l’emperador Carles.
Capçanes s’ha convertit en la nova capital rupestre del país després de la troballa d’una concentració de pintures prehistòriques, entre els quals hi ha un mural únic de 27 figures que representen una matança o un sacrifici humà. L’escena forma part de la troballa de pintures rupestres més grans dels últims 35 anys.
Mireu el video de youtube de les pintures de Capçanes:
https://youtu.be/rkfcsPNOl98
Les pintures
El conjunt de pintures rupestres de Capçanes està format per una vintena de conjunts pictòrics, que representen més de 150 figures humanes, i d’animals, entre
els quals hi ha un gran toro de 54 centímetres, un dels més grans documentats fins avui. Una altra de les singularitats que s’han descobert i que atorguen un pes específic a la zona de Capçanes, són tres gravats al sostre que representen tres cérvols.
Els deu primers conjunts de pintures rupestres de Capçanes es van localitzar en abrics rocosos (protegits per una cornisa natural) el 2006 i es van documentar dos anys més tard. La geografia del Priorat -amb les serres del Montsant, Llaberia i les muntanyes de Prades; els rius Siurana i Montsant i els seus barrancs amb nombroses cavitats i abrics- reuneixen les condicions idònies perquè hi hagi conjunts rupestres.
Els experts cataloguen les pintures de Capçanes com un dels descobriments més importants de pintura prehistòrica naturalista a Catalunya i un document únic per a la investigació des d’una perspectiva antropològica, social i etnogràfica.
L’Ajuntament de Capçanes treballa conjuntament amb la secció d’Informació i Estudis del Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en les tasques d’adequació de l’espai de les visites i per la rebuda de visitants.
Una visita rigorosa, apassionant i lúdica, adequada per a tots els públics i que integra art, cultura, natura, paisatge i, segur, algunes sorpreses que no us espereu.
Cinc cèntims sobre les pintures de l’art llevantí:
L’art llevantí és un estil d’art rupestre de l’arc mediterrani de la península Ibèrica (10.000 aC). Es caracteritza per reproduir escenes naturalistes de caça, dansa i recol·lecció i té un contingut més narratiu que els altres dos estils de cronologia posterior, l’art macroesquemàtic i l’esquemàtic. És una manifestació artística d’àmplia distribució per la façana oriental de la península Ibèrica, des d’Osca i Lleida fins a Jaén i Almeria, en què les figures humanes i d’animals, aïllades o formant escenes, es converteixen en protagonistes principals, realitzades sovint amb traços precisos i ben perfilats, amb un farciment interior dels cossos, de vegades uniforme i en d’altres llistat.
Aquest estil és habitual en les pintures rupestres de la zona de la serra d’Aitana, a la província d’Alacant.
Les pintures de l’art rupestre llevantí, foren declarades per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat (1998).
Les valls de Capçanes acullen un tresor en forma de pintures rupestres, un referent per la seva singularitat i per la quantitat: representa la major concentració de pintures –en un radi de 2km– de tot el país.
OBSERVACIONS
La ruta per descobrir les pintures rupestres és en format excursió suau. Però es recomana anar ben calçat i portar aigua i barret si fa calor. Si voleu més informació tècnica de la ruta consulteu Wikiloc.
Sortirem de Tarragona a les 16:45h i tranquil·lament arribarem a Capçanes on pararem d’avant del Celler Cooperatiu de Capçanes a les 17:30 h començarà el circuit guiat i l’explicació son unes 18:00h, evidentment es tracta d’una sortida familiar, per tots els nivells. I amb un contingut didàctic molt, molt interesant.
També hem pensat per aquells que voleu gaudir d’aquelles terres en tots els sentits i poder quedar-se a sopar a Capçanes, si es aquesta la vostra intenció indiqueu-lo, el dinar es faria al Casal de Capçanes.

NORMATIVA I RECOMANACIONS:
La normativa i recomanacions habituals de les nostres sortides no apliquen en aquest cas, ja que es tracta d’una activitat guiada i l’assegurança en cas d’accident queda cobert amb el pagament de la quota.
Si no es possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte RUPESTRE i el vostre nom complert, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.
CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318
O podeu fer servir l’opció d’inscriure’m que hi ha en aquesta mateixa pagina.
ON TROBAR-NOS
C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com
Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 19 – 21h.
Responsable de la sortida: Juan Antonio Palacios. 630 812 314.
Sense Comentaris