Cova de l’Espluga de Francoli I MUSEU

SOLIDARITAT AMB L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ AFECTADA GREUMENT PELS AIGUATS

Cova de l’Espluga de Francoli I MUSEU

Info

Aquesta Sortida queda ANUL·LADA degut a la Pandèmia Generada pel Covid-19 i l’estat d’Alarma decretat pel Govern de l’Estat.

 

Les exploracions espeleològiques realitzades a partir del 1956, data en què fou redescoberta pels mitjans científics, fins a l’any 1990, han ultrapassat els 3.590 metres de galeries i han recorregut bona part d’un riu subterrani que sorgeix a l’exterior per la font Major. Això fa que aquesta cova assoleixi l’estàndard internacional de gran cavitat i que, per les seves dimensions, sigui una de les coves més llargues del món, formades en conglomerats.

Tot i que va ser utilitzada fins a l’època romana, a partir de llavors, la cova de la Font Major va ser ignorada. L’any 1853 fou descoberta accidentalment quan un veí del carrer de Sant Antoni, al centre de municipi, va obrir un pou a casa seva, i es va trobar amb la gran galeria. Llavors, una improvisada expedició remuntà el riu fins on els precaris mitjans i la gosadia els hi permeté. L’expedició descobrí també les grans galeries seques de l’actual entrada, llavors tapada pels sediments dipositats durant segles.

No seria fins al 28 d’agost de 1956 quan membres del Club Excursionista Pirenaic baixaren altre cop pel mateix pou (pou de la Biela) i recorregueren bona part de les galeries fins a un primer sifó que no pogueren flanquejar. Un any després s’obria l’entrada actual. Durant la dècada del 1980 la cova és explorada per l’Equip de Recerques Espeleològiques del Centre Excursionista de Catalunya en el marc d’un estudi promogut pel Servei Geològic de Catalunya. En iniciar els treballs la cova té un recorregut de 882 m, l’any 1985, després de superar un sifò inundat, passa a 2583 m i, l’any 1990 ja arriba als 3590 m, en unir els estrets conductes de la font Major al sistema general de galeries. L’any 1991, a la revista Espeleòleg de l’ERE del CEC es publicava la topografia completa de gran precisió i passava així a ser una de les coves de més recorregut en conglomerats. Després de diversos estudis sobre l’interès científic, cultural i turístic, auspiciats pel mecenes espluguí Lluís Carulla, l’any 1992 s’inicià la reforma per convertir-la en l’actual cova museu, inaugurada el 1994 sota un projecte del Centre d’Estudis Locals amb l’historiador Antoni Carreras i Casanovas al capdavant, i l’impuls de l’Ajuntament de l’Espluga. La cova està situada dins el nucli urbà, té un fàcil accés per a gent de totes les edats i és visitada per 50.000 persones a l’any.

Durant el 2010 es va signar un conveni amb la Societat d’Investigacions Espeleològiques de Tarragona per investigar a l’interior de la cova de la Font Major, el SIET l’entitat de la que ja ens considerem agermanats.

RUTA D’AVENTURA ESPEOLOGICA

Per als agosarats, les Coves de l’Espluga ofereixen una visita més enllà del Museu. Remuntar el riu subterrani per les galeries més insòlites i sorprenents d’aquesta cavitat.

Equipats amb un vestit de neoprè, casc i llum, els visitants, acompanyats sempre per dos guies espeòlegs, s’introdueixen per la part més genuïna de la cova fins arribar a la gran Sala de la Biela.

Durant el trajecte els visitants coneixeran la formació geològica  d’aquesta cavitat subterrània, els pous que van permetre el seu descobriment, el circuit de l’aigua i la trajectòria del riu, el procés de filtratge i escolament de l’aigua, les diàclasis, i la Galeria de Llac, lloc de rituals ibers.

Preu:

 • 42€ per persona.
 • 35€ per persona, si anem un col·lectiu com nosaltres i d’entre 11 a 15 persones.
 • Entra tot el material (neoprè + casc + llum..), les assegurances i el guiatge.

 

Característiques de la Cova

 • Recorregut: 900 metres
 • Durada: de 3 a 4 hores (2 hores dins la Cova).
 • Profunditat màxima de l’aigua: 1,5 m. No es necessari submergir-se en cap moment del recorregut.
 • Temperatura de l’aigua: 12ºC.

Pero tambe volem que sigui una sortida familiar:


Sortida familiar i oberta a totes i tots, per tant alhora que els més agosarats estaran descobrint l’interior de la Cova de la Font Major, la resta de persones que vulguin venir a l’Espluga de Francolí gaudiran de la visita guiada.

El 1994 es va inaugurar un museu -únic en el món- ubicat sota les roques de la cova, actualment emparat en el complex museístic coves de l’Espluga. La visita esdevé un complet endinsament en la vida i costums de l’humà primitiu, de la formació de la terra, del coneixement de les eines, dels oficis i de l’evolució de l’entorn en què vivim. Hi ha una restitució paleoambiental i un muntatge audiovisual, que inclou fotografies, gràfics i explicacions

Presentació de la visita

Les coves de l’Espluga us obriran les portes del passat prehistòric de la nostra humanitat i us animem a visitar les diferents comunitats humanes que van conviure en aquest mateix indret fa milers d’anys.

Sereu espectadors i alhora protagonistes de les seves activitats, dels seus sentiments, de la seva vida i de la nostra evolució com a humans, des del paleolític fins el món iber.

Una arqueòloga virtual i un guia us acompanyaran durant tot el trajecte, on la cova es presentarà en el seu estat més natural i real.

Horaris i preus individuals

Obert diumenge de: 10,30 a 13,30h. I de 16,00 a 18,00h.

 • Caps de setmana i festius visites a: 11,00–12,30h-13,15h-16,30h-17,30h.
 • Les visites són sempre guiades. La durada és de 75 minuts. Recorregut de 500 metres, sense cap desnivell.
 • Entrada individual: Adults: 7,40€. Infants (9 a 14 anys): 5,10€.
 • Entrada reduïda (família nombrosa, monoparental i discapacitats degudament acreditats): Adults: 5,20€. Infants (9 a 14 anys): 3,90€.
 • Gratuits: menors de 9 anys.

Serveis

 •  Les Coves són accessibles per als cotxes de criatures i per persones que vagin amb cadira de rodes.
 • Les visites són totes guiades i en català. Hi ha un servei gratuït d’audioguies en castellà, anglès, francès i rus.
 • Durant la visita hi ha un servei de fotografia digital.
 • Servei de canviadors de nadons.
 • Botiga de productes relacionats amb les coves i maquines d’autovenda.
 • Zona d’aparcament públic i gratuït.
 • Àrea de lleure amb parc infantil i zona de picnic.

Consells Pràctics

 1.  La temperatura de les Coves és la mateixa durant tot l’any: la entre 14 i 17 graus.
 2. No es permet fer fotografies ni gravar imatges durant la visita.
 3. No es permet l’entrada a les Coves als animals de companyia, llevat dels gossos pigall.

Després de gaudir de l’aventura i de la visita guiada per aquells que encara volen seguir gaudint de la Conca de Barbera i de l’Espluga de Francolí dinarem en un Restaurant, encara per definir i el que vulgui encara te per la tarda opcions culturals i gastronòmiques com el Museu del Món Rural o el Celler Modernista-Museu del Vi o simplement passejar i comprar carquinyols.

RESERVES per la SORTIDA del CET


 • Reserva, ha d’esta feta abans del 30 de març !!!
 • Per realitzar la reserva: 35€ si voleu fer el recorregut espeleològic.
 • Per realitzar la reserva de la visita guiada : 7€ adults i 5€ infants (9 a 14 anys).

 

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


En aquesta ocasió no es obligatori tenir la llicencia federativa d’aquest any de la FEEC ni l’assegurança temporal ja que en aquesta activitat queda inclòs la assegurança d’accidents i de responsabilitat civil, al pagar l’activitat.

És obligatori fer saber a secretaria la  intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o be trucant 977240250, dimarts o dijous de 19 fins 21h.


Els excursionistes que no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, DNI, codi del carnet federatiu, tipus de llicencia i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5€, per dia d’activitat.


Si no es possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte COVAMAJOR i el vostre nom complert, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank:  ES46 2100 0006 3402 0123 9318

O podeu fer servir l’opció d’inscriure’m que hi ha en aquesta mateixa pagina.

ON TROBAR-NOS
C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 19 – 21h.

Responsable de la sortida:  Carme Cazorla 679698590

 

Info
Categoria: ,
Lloc: Espluga de Francolí
Data: 17/05/2020
Data fi: 17/05/2020
Hora sortida: 09:00 h
Lloc de sortida: Plaça Imperial Tarraco

Sense Comentaris

Respondre