Tivissa-Sant Blai-Coll del Ventall-Cova del Pi i del Ramat-La Tossa-Coll de la Llena

Tivissa-Sant Blai-Coll del Ventall-Cova del Pi i del Ramat-La Tossa-Coll de la Llena

Info

 • Dificultat tècnica moderada.

  Ermita de Sant de Blai, Tivissa (Rivera d’Ebre).

 • Dificultat física moderada/alta.
 • 16,41 km
 • 772 m desnivell positiu i negatiu.
 • 237 m lloc més baix del recorregut.
 • 718 m lloc més alt del recorregut.
 • Temps aprox.: 7 a 8 hores.

És una ruta que té molts atractius:

 • Unes coves amb pintures rupestres.
 • Fòssils del juràssic a la vista.
 • Uns elements geològics molt interessants.
 • L’Ermita de Sant Blai i el seu entorn.
 • Unes vistes geològiques magnífiques.
 • Un paisatge amb arbres fruiters (ametllers, presseguers…).

Una bona part de camí és per pista, però hi ha trams de corriols realment bonics.

Vista des de La Tossa, 718 m. 100 CIMS de la FEEC

L’ itinerari es el seguent: sortim de Tivissa passem per l’intersecció Monegret despres per la de l’Atmetlla de Mar arribem a la Font de Sant Blai (L’any 316, quan el conduïen a la presó, una mare el va aturar plorant perquè el seu fill s’havia clavat una espina a la gola i no respirava. El presoner era un molt bon metge, i va aconseguir guarir el nen, però poc després ell va ser martiritzat i decapitat. Des de llavors, es considera l’advocat i protector d’aquestes malalties. Una frase típica coneguda per tots els tivissans és: Sant Blai gloriós, cureu-me la tos) i a l’Ermita de Sant Blai arribem a la Creu de Sant Blai i als restes del Castell dels Moros – Coll del Ventall (En aquest punt hi ha l’opció d’anar per la dreta i carenejar. Tot pujant per arribar a aquest coll veureu un munt de fòssils del juràssic.) – Intersecció GR-7 – Mas de Rojals – Intersecció Rasquera – Cova del Pi (Molt malmeses, en aquests moments cal intuir més que veure. Sembla ser que representa un ritual per donar gràcies).- Forn de Calç – Cova del Ramat – Cova del Cingle – Intersecció Coll de la Conca – Intersecció Coves de Vilella – Intersecció Sabina de Polesso – Barranc dels Fogassos – Les Rieres – Intersecció Barranc Missamoroi – Les obagues – Intersecció Mas de Verdura – Intersecció Coll de Montnegret – Ruïnes Mas de Sant Blai – Forn de Pa – la Tossa, 718 m – Intersecció Drecera de Benet – Coll de la Llena – Coves de la Llena – Inici Camí de la Llena – Tivissa.

Bressol dels senders GR, la primera marca de tota la península ibèrica

El 2 de març de 1975, a l’entorn de l’Ermita de Sant Blai, s’hi va pintar la primera marca dels senders de gran recorregut de tota la península ibèrica, un fet que ja forma part de la història de l’excursionisme català. en direcció a Rasquera, el president del Comitè, Joan Cullell, i el delegat provincial de Tarragona, Enric Aguadé.

A Tarragona ja feia bastants anys que se celebrava el Dia del Camí de Muntanya, organitzat el 1964 pel doctor Joan Domènech Miró, i per l’octubre del 1975 quedà llesta la senyalització del GR 7 des de Pontils fins a Fredes, ja dins el País Valencià. El mes de novembre de 1975 aparegué la primera Topo-Guia, en ciclostil, d’aquest sector. A mitjan 1977 es va concloure la senyalització de tot el GR 7 i del dia 3 al 10 de setembre de 1977 es va inaugurar oficialment el sender, des de Reus fins a Andorra, a càrrec d’un grup de 26 excursionistes.

Les primeres petjades del territori

Les pintures rupestres del barranc de Vilella, estan situades a 7 km de la població de Tivissa. A el fons de barranc, es troba una gran esplanada on hi ha la font de Vilella, segurament el lloc que es va convertir en el nucli dels primers habitants del territori (neolític).

En aquesta zona hi ha tres coves que contenen pintures rupestres: la cova del Ramat, la cova del Pi i la cova del Cingle.

En una altra zona hi ha la cova del Taller, situada al vessant SE de la Serra de la Mar.

Totes aquestes pintures han estat declarades Bé Cultural d’Interès Nacional – Zona Arqueològica (BCIN) i Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Aquestes coves romanen TANCADES A AL PÚBLIC per reforçar a la seva conservació.

Cova del Ramat

Cova del Ramat

Situada a el marge dret del barranc de Vilella, davant de la font de Vilella, a uns 20 m. d’Altura. El fris representa un ramat en moviment compost per 11 figures: 10 caprins, 9 d’ells amb banyes encorbats de grans dimensions i un altre que sembla correspondre a un animal jove, i restes de pigment. L’estil és clarament naturalista presentant, però, diferents graus d’estilització. El color de totes les pictografies és predominantment castany amb diferents tonalitats vermelloses

Cova del Pi

Cova del Pi

Situat al marge esquerra del barranc de Vilella, a la part més baixa, davant de la Cova del Ramat. El panell de pintures té 22 pictogrames: figures humanes, alguna amb les extremitats flexionades en posició de ballar, agrupacions de taques i punts, traços, restes de pigment i motius indeterminats, així com un possible quadrúpede. Totes les figures són de color vermell i de tradició esquemàtica.

Cova del Cingle

Situat al marge esquerra del barranc de Vilella, prop de la font, a uns 60 m. d’Altura. L’únic pictograma documentat és un arquer d’estil naturalista estilitzat de color vermell-castany. La figura, incompleta, està orientada a la dreta.

Cova del Taller

Situada en una petita cavitat orientada a sud i oberta en un front calcari d’estructura piramidal situat al vessant SE de la Serra de la Mar. Per les restes existents es pot calcular que el sostre contenia un mínim de 12 imatges, de les quals només 3 són identificables: un gran cérvol (el més gran documentat a Catalunya), les restes d’una cérvola i fragments d’una possible figura humana, possiblement un arquer. L’estil de les 3 figures identificables sembla pertànyer als estils clàssics.

Llegiu aquesta pàgina https://centreexcursionistatarragona.com/coronavirus-sars-cov-2-la-tardo-i-lhivern-2020-2021/ part dels protocols de la Covid-19.

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • Queda a criteri del propietari del vehicle la forma de compensació del desplaçament per realitzar l’activitat prevista i per tant aquest hauria d’explicar a totes i tots que pugin al seu vehicle com ho faran per compensar la despesa que representa fer servir un cotxe ‘x’ quilòmetres.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de l’assegurança temporal o anual de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.
 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. BLAI .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Responsable de la sortida: Lope Matarredona, 620 513 032.

Info
Categoria: ,
Lloc: Tivissa (Ribera d'Ebre)
Data: 11/10/2020
Data fi: 11/10/2020
Hora sortida: 08:00 h
Lloc de sortida: Plaça Imperial Tarraco

Sense Comentaris

Respondre