Excursió pel Montsant i re-inauguració del Refugi Montsant d’Albarca

RE-INAGURACIÓ DEL REFUGI MONTSANT D'ALBARCA

Excursió pel Montsant i re-inauguració del Refugi Montsant d’Albarca

Info

 

La Junta del Centre Excursionista Tarragona, te com una de les seves responsabilitats mantenir i millorar un dels nostres serveis més preuats el Refugi Montsant d’Albarca.

Vàrem decidir emprar una bona partida pressupostaria per arreglar i mantenir tota la fusteria de les finestres i portes així com una bona pintada de les parets interiors, realitzat per una empresa a la que li agraïm la seva professionalitat.

Això ha estat fet durant aquest mes d’agost i volem oferir de nou el nostre refugi a les nostres sòcies i socis tot fent una bona excursió i com no un dinar de germanor ( 24 places), en el propi refugi a efectes de re-inauguració del mateix. El cost del dinar especial serà de: 14€.

Cal dir que seguirem mantenint una partida pressupostaria anual a la millora del refugi en molts dels seus aspectes,

DUES OPCIONS D’EXCURSIÓ:

Refugi Montsant d’Albarca – Roca Corbatera – Racó del Sastre – Ermita de la Mare de Deu de Montsant – Grau de la Mare de Déu – Albarca. 

  • Opció A= 2:15 h
  • 370 m de desnivell +.

Recorregut senzill que permet assolir el punt més alt de la Serra de Montsant, la Roca Corbatera, pujant pel Grau Gran, un antic camí de ferradura  que ofereix l’ascens més còmode des de la zona d’Albarca.

La Roca Corbatera, sostre comarcal del Priorat, te una alçada de 1.163 m. En dies clars hi ha una molt extensa i bonica vista, es una de les fites dels 100 Cims (FEEC) i vèrtex geodèsic a d’alt hi ha una pedra gravada dedicada a l’Artur Osona el pare de les guies de muntanya, col·locada durant la primavera de 1932 per totes les entitats excursionistes del Camp de Tarragona.

Baixarem a trobar pel racó del Sastre l’ermita de la Marea de Déu, la única situada a més de 1000 metres d’altura de tota la Serra de Montsant.

El retorn al Refugi Montsant d’Albarca el farem pel sender anomenat Grau de la Mare de Déu baixant a traves d’un bonic i dens bosc.

Roca Corbatera – pas del Gat – font del Manyano – Barranc de les Pletes – cruïlla barranc dels Pèlags – ermita de la Mare de Déu de Montsant


  • Opció B= 2:45 h
  • 475 m de desnivell +.

Fem el mateix recorregut de pujada a la Roca Corbatera després seguim el camí per la Serra Major en direcció Capçanes fins trobar una senyal que indica la Font de Manyano pel Pas del Gat, hem de baixar entrant al barranc i passant entre boixos de seguida es troba un petit cingle al poc temps estem davant del Pas del Gat, cal baixar i anar passant pel mig d’una estreta escletxa d’uns 6 metres de longitud.

Després arribarem a la Font de Manyano, hi ha dos troncs buidats per recollir l’aigua.

Barranc de les Pletes, Corral Cal Tomaset i arribarem a trobar el Barranc dels Pelags, passarem per la font de la Mare de Déu i des d’aquí un altra vegada enllacem amb el camí descrit en la primera opció i de nou al Refugi Montsant d’Albarca del Centre Excursionista Tarragona.

UN XIC D’HISTÒRIA


Ermita Mare de Déu de Montsant

L’ermita té els seus orígens en fundacions eremítiques al segle XII i pertany al terme parroquial d’Albarca. En temps medievals va comptar amb una important devoció per part de les poblacions de la rodalia: Albarca, Cornudella de Montsant, la Morera de Montsant i Ulldemolins, principalment. Antigament hi tenien lloc romiatges i aplecs en diversos moments de l’any. També es coneixen nombroses processons de pregàries en demanda de pluja o d’altres favors celestials.

Amb el pas del temps, el santuari va anar perdent importància. La causa d’aquest fet pot trobar-se en el paper del santuari com a instrument per refermar el domini del territori per part de la Cartoixa d’Escaladei, a la qual va pertànyer des del segle XV. Santa Maria de Montsant, que havia estat propietat del monestir cistercenc de Bonrepòs, va passar en aquest moment als cartoixans. Cap el 1450 es construeix un nou edifici, l’actual, prop del cingle que assenyala el límit del terme d’Escaladei –en l’actualitat, de la Morera de Montsant– amb el d’Ulldemolins.

Prop de l’ermita es poden observar encara les runes del que se suposa que fou la capella o eremitori. És en aquest moment quan apareix una imatge de la Mare de Déu que, segons la llegenda, va ser trobada per un bou.

Al segle XIX, amb la desamortització dels béns de la Cartoixa, el santuari va ser abandonat i esdevingué un corral de bestiar. La imatge de la Mare de Déu, gòtica, va ser baixada a la parròquia d’Albarca. L’any 1909 va ser recuperada per al culte com a ermita adscrita a la parròquia d’aquesta població. Aquesta imatge va ser destruïda el 1936.

Ermita de la Mare de Déu de Montsant, Montsant, Parc Natural,
La Morera de Montsant, Priorat, Tarragona

A l’ermita hi tenen lloc, tradicionalment, dues festes: una a la primavera i l’altra a l’estiu. Albarca compta amb una de les poques tradicions locals sobre Sant Jordi anteriors a l’actual diada del llibre i la rosa: una festa votada, anterior al segle XVIII, per demanar la protecció del Sant contra les picades dels escurçons i els escorpins. A començaments de segle XX, els joves d’Albarca hi pujaven tot disparant trets amb les seves escopetes en senyal de festa.

En l’actualitat s’hi diu missa el mateix dia 23 d’abril. L’aplec de la Mare de Déu té lloc el 17 d’agost, tercer dia de la festa major d’Albarca, dia en què també acudeixen al santuari gent de les poblacions veïnes com ara Cornudella, la Morera i Ulldemolins. S’hi fa missa, que acaba amb el cant dels goigs tradicionals a la Mare de Déu i tot seguit, hi ha un dinar de germanor.

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


Recomanem a totes i tots elos nostres socis que obtinguin la llicencia federativa de l’any en curs  o bé la llicencia temporal per un o dos dies (un dia 4€ i dos dies 5€) .

És obligatori la possessió de l’assegurança temporal o anual de la FEEC per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.

També és obligatori fer saber a secretaria la  intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o be trucant 977240250, dimarts o dijous de 19 fins 21h.


Els excursionistes que estiguin en possessió del carnet federatiu de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, DNI, codi del carnet federatiu, tipus de llicencia i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5€, per dia d’excursió.


Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres propostes i no son socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió del carnet federatiu, hauran de forma preceptiva, treure’s la llicencia-assegurança temporal de la FEEC i per tant haureu de passar per secretaria, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, DNI, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci promocional o temporal  de l’entitat i tramitar l’assegurança temporal de la FEEC, el cost en aquest cas, serà de 5€ quota un dia CET, es preceptiu sinó no es podria tramitar l’assegurança temporal de la FEEC, que també són 5€. Si son dos dies la quota temporal CET es de 7€ i l’assegurança temporal de la FEEC de dos dies, són 6€.

En tots els casos s’ha de notificar com molt tard el ultim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora a de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat.

Si no es possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte INAUGURACIO i el vostre nom complert, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank:  ES46 2100 0006 3402 0123 9318

O podeu fer servir l’opció d’inscriure’m que hi ha en aquesta mateixa pagina.

ON TROBAR-NOS
C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 19 – 21h.

Responsable de la sortida: Jordi Aluja, 660 894 138

 

Info
Categoria: ,
Lloc: Albarca (Cornudella de Montsant). Priorat
Data: 29/09/2019
Data fi: 29/09/2019
Hora sortida: 08:30 h
Lloc de sortida: Plaça Imperial Tarraco

Sense Comentaris

Respondre