Falset. Sant Gregori, Sant Cristòfol, Grau de les Torres, Morral, Pedra de Santa Candia, Camí Fondo

El Camí dels Maquis. PR C-53, GR-174

Falset. Sant Gregori, Sant Cristòfol, Grau de les Torres, Morral, Pedra de Santa Candia, Camí Fondo

Info

El Priorat esta solcat de vells camins rals, camins de ferradura i senders que ens ajuden a descobrir llocs sorprenents i encisadors. En aquest cas seguim part del PR C 53, ruta dels maquis que també coincideix part amb la ruta de les ermites de Falset.

Recorregut circular: Sant Gregori, Sant Cristòfol, Grau de les Torres, Torres d’Altafalla, Morral, Pedra de Santa Candia, Camí Fondo.

Distancia: 12,8 km.

Desnivell: 590 m.

Temps total aprox.: 7 – 7:30 h.

Sortirem de Falset pel carrer de la Font Vella, deixarem enrere el pavelló poliesportiu, travessaren la carretera T-710, agafarem el camí que hi ha a l’altre costat de la carretera, el seguirem fins que arribar al Barranc de la Vila, agafem el barranc cap a la dreta i en pocs metres ens trobem dos túnels (2 barrancs) que passen la carretera nacional per sota, el de l’esquerra és més llarg, però més còmode de travessar, ja que el de la dreta, al final té una bona capa de sediments que el fan incòmode, en sortir girem a la dreta i anem a buscar el camí, que agafem a l’esquerra direcció a la creu de terme, on seguirem recte fins a una corba a l’esquerra del camí, on comença un sender que tira recte, l’agafem i comencem a pujar fins que trobarem una indicació a l’esquerra que diu Sant Gregori, que agafarem baixant cap a les Raconades de Sant Gregori, al cap de poc arribarem a un sender empedrat que puja, a la dreta, cap a Sant Gregori, arribarem en l’ermita i després a la Creu de sant Gregori, on hi ha un balcó per guaitar i gaudir de la vista.

A partir d’aquí el sender es va enfilant amunt fins a un cartell, prop de Sant Cristòfol, on diu, Grau de les Torres (anirem a visitar l’ermita i la cova de Sant Cristòfol) tirarem cap al Grau de les Torres, primer el sender puja i al final arriba a una canal que pujarem per arribar a un camí formigonat, on hi ha una magnífica vista de Falset i voltants, hem d’agafar el camí de la dreta cap avall, però val la pena aturar-se i pujar a l’esquerra cap a les Torres d’Altafalla i visitar tots els seus racons i xalar de les vistes aèries que hi ha.

Seguint el camí de baixada seguirem a la dreta, direcció al Morral, fins a arribar a la carretera N-420, som al Coll del Guix, travessem la carretera, vigileu, és perillós, a l’altre costat hi ha un tram de l’antic traçat de la carretera que farem fins que a la primera corba a l’esquerra surt un camí a la dreta que agafarem i pujarem, el camí es va fent estret i es torna sender, pujarem fins a arribar al coll, uns metres abans trobarem un sender a l’esquerra que ens indica el Morral i Pla del Cucó, l’agafarem, pujarem fins al Pla del Cucó on primer trobarem un indicador a la dreta que ens porta a una caseta de pedra seca i un altre que ens portaria al mirador del Pla del Cucó, nosaltres seguirem sempre recta direcció al Morral, abans trobarem un indicador a mà dreta “Mirador de les Sentius” on hi ha una fantàstica vista del barranc de les Sentius, des de La Pròpia a Porrera, tornarem al sender i baixarem a un collet, on recte aniríem al Morral, a l’esquerra a la Font Fumalenca i a la dreta a la Pedra de Santa Candia, que és cap on heu d’anar, baixarem pel sender fins a trobar un camí, ja som a la Pedra de Santa Càndia, agafarem el camí cap a l’esquerra i saltarem el Coll dels Rosegalls, on deixem el bonic barranc de les Sentius, som al camí Vell de Reus, que anirem seguint fins a trobar una Creu de Terme, on tirarem recte agafant el Camí Fondo (camí Vell de Reus) ara som també al GR 174, en acabar el camí fondo trobarem un camí formigonat, Camí dels Masos, que agafarem a l’esquerra, creuarem el Barranc de la Fuïna, passarem pel costat de la Capelleta de Santa Càndia i arribarem a Falset, passant la carretera de Gratallops, al Portal dels Ferrers.

COVA DE SANT GREGORI. FALSET (PRIORAT)

Aquesta cavitat, així com d’altres properes, sembla que foren escollides per fer-hi estada els anacoretes i tot apunta que l’any 1369 s’instal·là el primer sota la balma de Sant Gregori. L’ermita surt documentada per primera vegada l’any 1496. Cap a 1780 hi va haver importants obres de remodelació; a finals del segle XIX, una enorme roca va caure accidentalment sobre l’edifici destruint la volta principal, que fou refeta l’any 1929. El 1982 es reconstruí l’escala d’accés i s’arranjà la plaça.

En el rocallís-mirador que hi ha al davant de l’ermita, presidit per una gran creu de ferro, hi ha diversos reguerots i bassiols per tal d’aprofitar l’aigua de la pluja que anava a parar a una cisterna , avui tapada. Davant de l’ermita hi ha dues roques verticals, anomenades el Gegant i la Geganta, on s’observen diversos forats i solcs destinats a sostenir una primitiva i rústega talaia.

Tots aquests elements ens evoquen un hàbitat, possiblement alt medieval, important i perllongat. L’ermita és dedicada a sant Gregori i també a sant Antoni, que de fet és qui la presideix. La seva imatge és la que es baixa per la festa de l’Encamisada de Falset, el 17 de gener, festa de Sant Antoni Abat.

COVA DE SANT CRISTÒFOL. FALSET (PRIORAT)

De Sant Gregori cal seguir el sender PRC-53 o sender de les ermites, molt ben senyalitzat, que en uns 25 minuts du cap a l’ermita de San Cristòfol, enderrocada fa més de dos-cents anys, enlairada sobre un turó; aquí un cartell ens indica que a uns 30 m hi ha la cova se Sant Cristòfol, on hi arribem per un corriol. Es tracta d’una cova d’uns 12 metres de llargada per 2,5 de fondària, amb la boca orientada a l’oest, arranjada amb uns graons per a poder accedir a la sala inferior. En alguns punts llueix mostres de formacions litogèniques.

Hi ha una imatge del sant amb algunes ofrenes florals, la qual cosa ens indica  que aquest possible eremitori, probablement antecessor de l’ermita, gaudeix encara avui d’una certa devoció popular.

 

Extret del llibre “Itineraris per les esglésies i els eremitoris rupestres de Catalunya” de Gener Aymamí. Rafael Dalmau, editor. Barcelona.

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • Queda a criteri del propietari del vehicle la forma de compensació del desplaçament per realitzar l’activitat prevista i per tant aquest hauria d’explicar a totes i tots que pugin al seu vehicle com ho faran per compensar la despesa que representa fer servir un cotxe ‘x’ quilòmetres.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
 • Un dia, Nenes i nens de 0 a 5 anys: 0 €, de 6 a 11 anys: 3,5 €, de 12 fins 16€: 4 € a partir de 16 anys: 5 €

Assegurança Temporal FEEC

 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €. En les assegurances temporals: No hi ha preus per nens i nenes menors d’edad.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. FALSET .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Coordinador Voluntari de l’Activitat: Lope Matarredona, 620513032.

 

Info
Categoria:
Lloc: Falset (Priorat)
Data: 29/05/2022
Data fi: 29/05/2022
Hora sortida: 07:00 h
Lloc de sortida: Pàrquing Zona Blava al costat de l'Estació D'autobusos

Sense Comentaris

Respondre