La Fonteta-GR171.3-Sta. Magdalena Pinell de Brai-Cota 705-Coll Torner

La Fonteta-GR171.3-Sta. Magdalena Pinell de Brai-Cota 705-Coll Torner

Info

 

foto 1

foto 2

foto 3

 

 

 

 

 

 

Comença la sortida a l’àrea recreativa de la Fonteta. Magnífica zona de pícnic en el Barranc de Gandesa als peus de la Serra de Pàndols, al terme municipal de Gandesa. Pista asfaltada de molt fàcil accés, està a l’inici de la carretera que porta a la Fontcalda.

Tindrem unes vistes impressionants dels volandins (foto 1), agulla de bot, muntanya de Santa Bàrbara. Després agafarem la senda del Coll d’Ancanar, on trobarem la cova de Cames-llargues (foto 2). Foto 2: Magnífica vista dels Algars en primer terme, i de terres Tortosines la que hi ha des de dins de la cova de Cames-llargues. Cova molt espaiosa, situada al senderó que s’enfila del Coll d’Ancanar, (carretera de la Fontcalda) cap a dalt de Pàndols. Conserva la paret que servia per guardar el ramat en temps passats. També va servir per altres usos durant la guerra Civil. No confondre en la Cova dels Algars, situada uns 300m més cap endins senderó amunt.

D’aquí tindrem també una bona panoràmica (foto 6) fins a arribar a la cota 705 (foto 3). Foto 3: La Batalla de l’Ebre arrencà el 25 de juliol de 1938, i durant els 115 dies següents marcà la història del nostre país. Des de 1989, l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41 celebra, cada 25 de juliol, un homenatge als morts durant la Batalla de l’Ebre al Monument a la Pau, situat a la cota 705 de la serra de Pàndols.

Després baixarem una senda fins a arribar a l’ermita de Santa Magdalena patrona de Pinell de Brai (foto 4).

Continuarem per un camí rocós amb vistes panoràmiques de la serra de cavalls, mola d’irto, punta de l’àliga i carabassa. (P3310129 cavalls i P3310128 mola d’Irto) fins a arribar a Vall Closa (foto 5). Foto 5: El Pinell de Brai i les serres de Pàndols i Cavalls es van convertir en una zona de serveis de rereguarda per a les tropes republicanes durant la Batalla de l’Ebre, que va tenir lloc a la zona entre el 25 de juliol i el 16 de novembre de 1938, preludi de la derrota de la República a la Guerra de 1936-1939. Refugis, txaboles i trinxeres, a més d’un monòlit erigit pels brigadistes internacionals durant la batalla, solquen aquest itinerari per les vessants de la serra de Pàndols i la seva vall Closa. Dalt la serra s’ofereix, a més, dos esplèndids miradors dels entorns.

Ens quedem a l’entrada de la Vall Closa de Verano, a la part de Pàndols, on ja s’entreveuen forats excavats als talussos de terra on els soldats amagats podien defensar l’entrada de la vall. Un gran cartell explicatiu ens assenyala també un corriol que surt per la dreta i ens porta a visitar les restes de la caseta de Verano, i s’enfila cap als cingles de dalt per visitar la cova de comandament de la Brigada Lincoln. Sembla que fent referència al president nord-americà, ja que els soldats i el comandament eren americans. Des de la cova es té una visió estratègica del barranc que remunta cap a Gandesa, i que separa les serres de Cavalls, enfront, i Pàndols.

Continuem per una senda fins a arribar a l’àrea recreativa de la Fonteta.

 • Distancia: 13 km.
 • Desnivell positiu: 420 m.
 • Desnivell negatiu: 425 m.
 • Temps emprat a 3,2 km/h: 3 h i 25 m.
 • Temps total amb parades: 4:35 – 5 h.

Si voleu saber més coses d’aquestes contrades i serres, cliqueu damunt d’aquestes fotos:

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • Queda a criteri del propietari del vehicle la forma de compensació del desplaçament per realitzar l’activitat prevista i per tant aquest hauria d’explicar a totes i tots que pugin al seu vehicle com ho faran per compensar la despesa que representa fer servir un cotxe ‘x’ quilòmetres.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
 • Un dia, Nenes i nens de 0 a 5 anys: 0 €, de 6 a 11 anys: 3,5 €, de 12 fins 16€: 4 € a partir de 16 anys: 5 €

Assegurança Temporal FEEC

 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €. En les assegurances temporals: No hi ha preus per nens i nenes menors d’edad.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. GANDESA .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Coordinador Voluntari de l’Activitat: Oscar Gomez Arrufat, 675847448 .

 

Info
Categoria:
Lloc: Gandesa (Terra Alta)
Data: 09/10/2022
Data fi: 09/10/2022
Hora sortida: 07:00 h
Lloc de sortida: Pàrquing Zona Blava al costat de l'Estació D'autobusos

Sense Comentaris

Respondre