Grau de l’Espinós, Cova de l’Ós, la Llibreria, Pont Natural, Torrent del Vidalbar, Cova del Soronelles i Grau de la Grallera

Parc Natural de la Serra de Montsant

Grau de l’Espinós, Cova de l’Ós, la Llibreria, Pont Natural, Torrent del Vidalbar, Cova del Soronelles i Grau de la Grallera

Info

Distancia: 15,52 km


Desnivell acumulat: 834 m


Alçada màxima: 1.110 m


Dificultat: Moderada


Temps: 7 hores 35 minuts a 8 hores.


El Rei i la Reina del Grau de l’Espinós

Comencem l’excursió a la Morera de Montsant, pujarem a la Serra Major pel Grau de l’Espinós. Arribem a un primer pal indicar que ens enviés a la Serra Major pel GR-171, en arribar a la Serra Major, seguirem el camí que baixa a trobar el Toll de l’Ou pel GR-171. Després una muntanya, ens trobem una sendera i li seguirem per l’esquerra, per a baixar pel barranc que ens portarà a la Cova de l’ús. També ho podrem fer pujant el grau de l’Espinos i passant per la vessant esquerra del comellar del Rosali i anar a troba el Pi del Pep i després davallar pel comellar de l’Os fins la Cova de l’Os. Dos camins diferents que dependrà de les condicions climàtiques d’aquell dia per agafar un  altre.

Just en la Cova, deixarem la sendera que segueix de front i que ens portaria al Toll d’Ou i baixem per una sendera a l’esquerra i seguint-lo, podrem contemplar un dels llocs més impressionants del Montsant. Baixem per una sendera marcada com a PR, des de la cova de l’ús, en arribar a una bifurcació seguirem per l’esquerra, seguint encara les marques del PR, però uns 5 minuts després deixarem el PR i baixarem per una sendera que baixa a la dreta, bastant pronunciat i sense cap marca, només un petit munt de pedres en el seu inici. I aquest és la sendera que ens portarà fins a la Llibreria i fins al Pont Natural.

Poc després aconseguim els primers tallats de roca i la sendera discorre per la seva base, moltes vegades sota balmes.

La Cova de l’Os

La sendera és espectacular per la base d’aquestes parets acinglerades. És la Llibreria del Montsant. Es diu així perquè vist des de davant les esquerdes verticals de les parets estan tan a prop unes d’altres que en conjunt semblen llibres posats en una Llibreria.
Grans parets de roca en tota la Llibreria. La sendera va baixant suaument cap al Pont Natural.
Després de gairebé una hora de baixada per la Llibreria, hem arribat al Pont Natural. Un gran forat en la base d’una enorme paret de roca, que separa el Barranc de Vidalbar i el dels Pelacs.

Travessem el Pont Natural i a continuació agafarem una sendera a l’esquerra que en uns 30 minuts ens portarà a la Font dels Canaletes. Des d’aquí pujarem pel Barranc de Vidalbar a la Serra Major.

Davant el nostre en l’altra paret del Barranc del Pelecs contemplem els Ventadors.
El recorregut és molt divertit, amb constants pujats i baixades sortejant tota mena de roques i intentant gaudir d’aquest espectacular lloc.

La sendera discorre pegat a la base dels tallats per un estret repeu, amb abundant vegetació, que a vegades impedeix contemplar el gran espectacle del Barranc del Pelecs.

El lloc és espectacular igual que tot l’entorn, en un dels paratges més impressionants del Montsant.
A la foto els Ventadors vists a través del Pont Natural.

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • Queda a criteri del propietari del vehicle la forma de compensació del desplaçament per realitzar l’activitat prevista i per tant aquest hauria d’explicar a totes i tots que pugin al seu vehicle com ho faran per compensar la despesa que representa fer servir un cotxe ‘x’ quilòmetres.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de l’assegurança temporal o anual de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.
 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. LLIBRERIA .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Responsable/Coordinador de la sortida: Ricard Fernandez i Jordi Aluja, 660894138.

Info
Categoria: ,
Lloc: Morera de Montsant (Priorat)
Data: 27/09/2020
Data fi: 27/09/2020
Hora sortida: 07:30 h
Lloc de sortida: Plaça Imperial Tarraco

Sense Comentaris

Respondre