Vilella Baixa-La Figuera-Cabacés-Vilella Baixa

Xarxa de camins del Priorat

Vilella Baixa-La Figuera-Cabacés-Vilella Baixa

Info

Distancia: 16 km.


Desnivell: 897 m.


Temps estimat: De 7 a 8 hores, aprox.


Nivell: Moderat-Alt, itinerari exigent per a bons caminadors.


Recomanació: Cal portar menjar i beguda, esmorzarem i dinarem pel camí


Magnífica ruta pel Montsant més autèntic, que transcorre pels camins ancestrals que comunicaven aquests pobles. Camins empedrats amb marges bellament facturats, que gaudeixen de panoràmiques precioses del Montsant i de l’entorn prioratí. La ruta és llarga i acumula força desnivell, però és del tot imprescindible per entendre el Priorat i els seus homes.
Val la pena de fer una bona visita al poble de La Vilella Baixa (coneguda com el Manhatan del Priorat).

Descripció de l’itinerari


La Figuera, onels Centre excursionista Tarragona, te el refugi Leandre Lerin.

Pont de Cavaloca

Cabacés, on cada any es fa la fira de l’oli

La pujada de La Vilella Baixa a La Figuera és un recorregut d’1 h 45 min, 4 km i 360 m de desnivell aproximadament. Fins a La Figuera, l’itinerari segueix bona part del vell camí ral que ha unit tradicionalment aquests dos pobles. Està senyalitzat amb les marques grogues de la xarxa de camins del Priorat. Es parteix al costat del pont Gran de La Vilella Baixa sobre el riu Montsant. Sense creuar-ho, es remunta la riba del riu per sota les cases de la Vilella. El camí se separa després del riu i sense arribar la carretera, la segueix un tram per sota. Després baixa a travessar el riu enfront del mas (masia) de la Plantadeta. Des d’aquí s’enfila muntanya a dalt per a anar a buscar el grau, i després acaba de pujar fins a La Figuera.
El tram de La Figuera a Cabacés coincideix amb l’itinerari del GR 171, de marques blanques i vermelles. És un recorregut d’1 h 30 min aproximadament, 7 km i 310 m de desnivell. Se surt de La Figuera seguint la carretera i de seguida es troba el camí encimentat que baixa a la font i els safareigs. Es continua pel camí de Sant Pau i ràpidament es tira a la dreta i es continua pel vell camí del Grauet de les Obagues per a baixar a travessar el riu Montsant enfront de l’antic molí del Moliner. Se segueix per la pista i se supera un petit serral, es baixa a creuar el barranc i després la carretera. Passada la masia dels xiprers es troba el vell camí de ferradura que puja per la cresta i ressegueix després la falda de la serra fins a arribar a Cabacés.

El camí de retorn a La Vilella Baixa es troba poc abans d’arribar al poble, en un desviament a la dreta. L’itinerari segueix l’antic camí ral i està senyalitzat amb marques grogues. És un recorregut de 1 h 45 min, 5,2 km i 320 m de desnivell. Abans de trobar l’antic camí de ferradura es deixen enrere dos encreuaments senyalitzats. Es tira primer a la dreta i després a l’esquerra. Es continua pujant direcció al coll de Cantacorbs i després de superar el serral s’entra en el racó de les Pedregoses on crida l’atenció l’impressionant treball de pedra seca. El barranc es travessa pel sorprenent pont de Cavaloca i es continua vorejant el peu de la serra fins a La Vilella Baixa.

El baró de Cabacés sempre ha estat ben servit d’oli i vi.


Després de la conquesta cristiana d’aquestes terres, els tres pobles que uneix aquest itinerari varen quedar sota la dominació del baró que no era altre que el poderós Bisbe de Tortosa.
Aquest títol va estar vigent, fins temps molt propers. Fou el bisbe Ricard Maria Carles el primer que va renunciar a aquest títol. Però el que no sabem si encara li arriben els excel·lents productes de la seva antiga baronia.

Llegiu aquesta pàgina https://centreexcursionistatarragona.com/coronavirus-sars-cov-2-la-tardo-i-lhivern-2020-2021/ part dels protocols de la Covid-19.

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • Queda a criteri del propietari del vehicle la forma de compensació del desplaçament per realitzar l’activitat prevista i per tant aquest hauria d’explicar a totes i tots que pugin al seu vehicle com ho faran per compensar la despesa que representa fer servir un cotxe ‘x’ quilòmetres.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de l’assegurança temporal o anual de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.
 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. CAVALOCA .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Voluntari Coordinador de la Sortida: Josep Rovira, 696 058 817.

Info
Categoria: ,
Lloc: Vilella Baixa (Priorat)
Data: 30/05/2021
Data fi: 30/05/2021
Hora sortida: 07:00 h
Lloc de sortida: Plaça Imperial Tarraco

Sense Comentaris

Respondre