L’Ametlla de Mar a l’Ampolla

Camí de Ronda (GR-92)

L’Ametlla de Mar a l’Ampolla

Info

INSCRIURE´M

NOTA: Portar el doble d´aigua.     

Encara que l’excursió la podem fer arribant a l’Ametlla de Mar amb cotxe la prioritat serà fer-la amb un tren de Tarragona fins Ametlla de Mar i tornar amb tren des de l’Ampolla a Tarragona i coordinar (sincronitzar) l’arribada a l’hora que arribaran amb cotxe, ja que anirem d’estació a estació de tren.

Recorregut del GR 92 entre les estacions de tren de l’Ametlla de Mar i l’Ampolla. El camí, bastant net de vegetació, cerca sempre anar el més a prop possible de la riba sense complicar-se en el seu traçat. Es recorren platges, boscos, camins i penya-segats. Evitar els dies de fort onatge, fort vent o molta calor, encara que en més d’una cala podrem donar-nos un bany per a refrescar-nos. Portar abundant aigua fora de l’hivern, ja que no hi ha fonts pel camí i els pocs quiosquets que hi ha només estan oberts a l’estiu.

Els camins de Ronda

Els camins de Ronda eren utilitzats, antigament, per pescadors. El motiu originari de la creació d’aquests era comunicar les diverses poblacions de pescadors i de costa. Amb la guerra passaren a ocupar una altra funció ja que no només comunicaven diversos municipis sinó que també es feien servir com a xarxa per controlar l’estraperlo d’aliments. Actualment, aquests camins s’han convertit en espais de passeig i esbarjo.

La Cala, punt de partida

L’Ametlla de Mar és sinònim de l’essència mediterrània. Ningú desvincula la població amb el mar. Així com la seva història tampoc n’és exempta. A banda, aquest municipi es coneix, també, com La Cala ja que al llarg de la seva costa se n’hi troben de diverses; amb sorra fina, de pedres, amb aigües cristal·lines…

L’origen d’aquesta població es deu al punt estratègic de costa al qual s’ubica i a la conseqüent funció que ocupà fins al segle XIX com a defensa dels atacs de pirates amb la construcció de torres de defensa. Cap a l’any 1775 es repoblà aquest espai conegut com la Cala de l’Ametlla amb pescadors vinguts de València. Avui dia, l’Ametlla de Mar encara conserva l’esperit de poble de pescadors que el caracteritzà.

Les cales tocants de l’Ametlla

Des de la platja de l’Alguer i vorejant el port pesquer seguirem el camí cap a la Cala Pepo, accedint-hi per unes escales que es troben a la llotja nova i properes a l’espigó del club nàutic. A la Cala Pepo, que és de petites dimensions i, encara, de caràcter semiurbana, es baixa fins tocar al mar i al cap d’uns mestres es pugen, novament, unes escales per resseguir el penya-segat i reprendre el camí de Ronda que ens conduirà fins la següent cala i platja, la Cala Bon Caponet i la platja del Bon Capó. La Cala Bon Caponet és idònia per relaxar-se i gaudir de la tranquil·litat que desprèn, la qual es troba envoltada d’una zona d’arbredes. Aquesta ocupa cinquanta metres de llarg i es troba separada de la platja del Bon Capó per un barranc transitable. Des de la platja del Bon Capó es continua direcció al Port de l’Estany Gras. Per arribar-hi cal seguir el camí de ronda que transcorre per una antiga drassana.

L’antic port natural

Port de l'Estany Gras a l'Ametlla de marLa platja del Port de l’Estany Gras es troba després de passar voltejant el port de l’estany i accedint pel camí de les cales. Aquesta platja era l’antic port natural on els pescadors hi deixaven les seves barques fins que s’edificà el nou port més proper al nucli de l’Ametlla. Al costat septentrional  del port natural encara s’hi troba un petit far. Aquesta platja presenta una longitud de dos-cents metres. La seva particularitat ecològica ve definida per la desembocadura del Torrent de l’estany que neix a la muntanya de Tivissa. Des d’aquesta platja es continua fins al Port Olivet, una altra platja localitzada al nord del cap de Santes Creus. En aquesta es troba un búnquer d’artilleria pertanyent a la Guerra Civil en fase de rehabilitació. Per arribar fins la platja de Santes Creus travessarem tota la platja fins trobar, un altre cop, el camí de ronda. La platja del Port Olivet es troba a la part nord del Cap de Santes Creus. Mentre que al sud es troba la cala de Santes Creus. Ambdós espais formen part de l’Espai d’interès Natural (PEIN) del Cap de Santes Creus. La cala de Santes Creus, de roca i còdols, acull un elevat interès ecològic. Aquesta es troba allunyada del nucli urbà i té una llargada de 130 metres i finalitza amb un petit estany. A través d’aquesta s’arriba fins a la Cala de la Llenya. Aquesta cala petitona es troba envoltada de pinedes i atzavares i es propera al Club nàutic Sant Jordi d’Alfama i el Port Esportiu de l’Ametlla de Mar.

L’últim tram

Cala de l'Estany Podrit, entre l'Ametlla de Mar i l'AmpollaL’itinerari segueix deixant a la dreta la urbanització “El Hidalgo” i reprenent el camí de Ronda recorrent un barranc i passant propers a les restes d’unes trinxeres fins arribar a la cala de l’Estany Podrit. Aquesta cala es caracteritza per ser de sorra fina i roques i presenta un aspecte verge. Les seves aigües destaquen entre els pescadors per la seva atractivitat ja que hi és habitual la pesca de crancs, ja siguin de l’espècie ermitans com els verds. La ruta es reprèn fins a la punta de l’Àliga seguint, com és habitual, el camí de ronda per arribar a la platja de l’Àliga però abans trepitjant la Roca de l’Illot. La Roca de l’Illot és una petita península bellíssima. A través de les escales que es troben al nord d’aquesta s’accedeix fins a la platja de l’Àliga, la qual és el nostre desenllaç. La platja de l’Àliga es troba fronterera entre l’Ametlla de Mar i el Perelló, . En aquesta es troba la torre que porta el nom de la Punta de l’Àliga i que es construí l’any 1598 com a edificació de guaita. Actualment es troba convertida en mirador. Per això, fer una ullada des d’aquesta pot ser una manera significativa de veure part d’aquests 16 quilòmetres de recorregut. Si reprenem el camí per la costa, travessarem pel terme municipal de el Perelló i passarem per la Cala Moros, la Platja de Santa Llúcia, la Platja del Morro de Gos i la Cala Buena, fins arribar al Barranc de Perales, on haurem de pujar i baixar unes escales per salvar el desnivell. Tot seguit ens endinsarem a la Platja de Cap Roig, ja dins del terme municipal de l’Ampolla, i travessarem la Cala Maria i la Cala Baconé, fins arribar al centre de la vila de l’Ampolla, on podrem passejar pel tram final del Carrer Ronda del mar.

  • Distancia: 16 km.
  • Desnivell: 415 m.
  • Temps: 05:30 -06:00 hores.
REUNIÓ ABANS DE LA SORTIDA
Es farà una reunió al local social de l’entitat per coordinar la sortida, com aniran els excursionistes fins a l’Ampolla i com farem per coordinar-se amb les dues estacions de tren, etc. És important assistir-a la reunió.

El GR-92

Aquest itinerari proposat forma part d’un tram del sender de gran recorregut, el GR-92, que és conegut com el sender del Mediterrani. GR 92 (des de Porbou a Ulldecona)Aquest sender travessa tota Catalunya, de nord a sud, per la costa enllaçant la població de Portbou amb Ulldecona. A més, és una part del sender europeu E-10 i té la seva continuïtat per França i la Comunitat Valenciana.

En el tram de l’Ametlla de Mar, el Perelló i l’Ampolla el sender coincideix amb els camins de ronda que transcorren, entre cales, platges, penya-segats i petits nuclis urbans. Tanmateix, això és comú en diversos trams del sender ja que els camins de ronda eren usuals a les costes.

Com anècdota d’aquest sender cal remuntar-nos a la creació d’aquest i a l’origen del seu nom. Aquest sender porta com a nom el número 92 en motiu i en commemoració de les olimpíades de l’any 1992 ja que, en principi, li corresponia un altre número.

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis coordinadors de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

  • Teniu que llegir be cada sortida, es molt important per poder valorar la dificultat física i/o tècnica de la mateixa i avaluar les pròpies forces i coneixements, alhora d’apuntar-se per no patir massa un mateix, ni fer patir o qüestions de pitjor caràcter que ningú volem que puguin passar, i molt menys als voluntaris o professionals responsables de la sortida d’entitat.
  • S’ha de complimentar tot el que es demana en la inscripció indicant si porteu cotxe, si teniu inconvenient o no en portar excursionistes en el vostre vehicle i molt especialment si teniu la llicencia federativa o no, si no la teniu es tramitarà la llicencia temporal per un o dos dies, els màxims dies d’una única activitat d’entitat son de 5, si son de mes dies no es poden treure. I només seria possible amb la llicencia anual. Per tant heu de mirar be els costos de cada cosa per fer el pagament que pertoqui que s’adjuntarà a la inscripció.
  • La inscripció ha de ser anterior a les 18 h del dijous anterior a la sortida. Si aquesta es una sortida normal d’un matí o tan sols d’un dia.
  • Si l’activitat es especial, itineraris o ascensions que necessitin la pernoctació en refugis o rutes (trekkings) de diversos dies o activitats que realitzen altres entitats privades (guies, empreses de turisme actiu, etc.) llavors s’indicarà un dia màxim d’inscripció, que hem de complir, sinó es complica molt l’organització de l’esdeveniment o fins i tot es deixaria de fer, per falta de lloc o pèrdua de la prereserva.
  • Totes i tots els participants d’una sortida de l’entitat han d’estar en possessió de la llicència federativa d’acord amb l’activitat que es faci (els diferents tipus A, B, C o D) o les llicencies temporals que durant aquest any la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya degut a la asseguradora Heletia ha limitat a 5 cops i si és per competicions o formació a tan sols en tres ocasions.

TRANSPORT

  • Els trajectes fins a arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, bé sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com és un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
  • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és, per tant, molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
  • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
  • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
  • El Centre Excursionista Tarragona després de veure diversos estudis del cost d’un kilòmetre en cotxes de distintes tecnologies, cost de manteniment i impostos, agafem la feta per l’Agència Tributària que diu que el cost mitjà és de 0,20 € per kilòmetre, cost que RECOMANEM es pugui pagar al titular del vehicle.
  • Evidentment, és aquest, el titular del vehicle, qui dirà l’última paraula, del cost del viatge o simplement no fer pagar res, procurant informar, en pujar al cotxe i abans de començar el viatge al lloc de partida.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

  • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
  • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

  • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
  • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €. *
  • *En aquest cas especial de cinc dies serà de: 8 € als socis del CET.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

  • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

  • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.

Assegurança Temporal FEEC

  • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i tres dies 7 €.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. CAMÍ DE RONDA.- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Coordinador Voluntari de l’Activitat: Jordi Parisi, 609906379.

Info
Categoria:
Lloc: L'Ametlla de Mar (Baix Ebre)
Data: 10/09/2023
Data fi: 10/09/2023
Hora sortida: 08:30 h
Lloc de Sortida: l'Estació de tren de Tarragona

Sense Comentaris

Respondre