MOLA DE COLLDEJOU, MIRANDA I CAVALL BERNAT DE LLABERIA

MOLA DE COLLDEJOU, MIRANDA I CAVALL BERNAT DE LLABERIA

Info

100 Cims FEEC, Mola de Colldejou i Cavall Bernat de Llaberia

La Mola de Colldejou com és coneguda per tothom, és un dels cims més emblemàtics del Camp de Tarragona. L’ascensió a aquesta gran massa de roca calcària que és la Mola, situada a la Serra de Llaberia, és obligada per tots aquells que vulguin conèixer a peu les nostres contrades.

La Mola de Colldejou, un tossal de 922 metres d’alçada, tindrem varies vistes d’aquesta muntanya a la qual s’hi pot ascendir per mitja dotzena d’itineraris, uns de molt senzills i altres de més complicats, tot dependrà de la fortalesa i la destresa dels pugeu.  Paral·lelament, des de la Mola o a través dels camins que la rodegen es pot enllaçar amb multitud d’itineraris circulars per la Serra de Llaberia o pels pobles de la Baronia d’Escornalbou. La Mola no te l’acabes mai, s’hi ha de tornar tot sovint perquè sempre ofereix multitud de sorpreses.

Cal prendre roba d’abric en determinades èpoques de l’any perquè a dalt de tot hi bufa el vent i hi acostuma a fer fred a l’hivern i fresqueta fins i tot a l’estiu. També cal vigilar en algunes èpoques de l’any amb l’aparició de ‘la peluda’ una boira espessa i circular que envolta la base de la Mola i que ens pot arribar a desorientar.

 • Distància: 12 km
 • Desnivell positiu: 995 m
 • Dificultat tècnica: Mitjana (Difícil – si feu la pujada i baixada del Cavall Bernat- tram que no és necessari fer per acabar la ruta)
 • Durada: 8:00h (amb parades)
 • Punt d’inici: Pàrquing públic de Colldejou (situat a l’est del casc urbà)
 • Hora d’inici de la sortida a Colldejou: 8:45 h
 • Hora de trobada a Tarragona: 8:00 h
 • Menjar a portar: Esmorzar (coses per picar) i dinar. També beguda suficient.
 • Cartografia: Ed. Piolet Llaberia (1: 25000)

Circular que ens permet pujar a la Mola de Colldejou i carenejar bona part de la Serra de Llaberia enfilant-nos per un itinerari ran de cingles, bones talaies i camins ben indicats. Ens caldrà grimpar en alguns punts però es superen fàcilment.

Excepte l’accés al Cavall Bernat, que podem esquivar. D’aquí la qualificació de difícil. Per la resta la qualificaríem de dificultat moderada. Accés Arribem a Colldejou des de l’A7 per la T323 fins a Mont-roig i des d’aquí per la T322. Colldejou (415 m) Des de la carretera pugem a la part alta del poble (N) a buscar el GR 7 que prenem a mà dreta (rètols indicadors, camí de Colldejou a la Torre de Fontaubella).

Passat el Collet de la Xuta l’abandonem enfilant-nos per un corriol ben fressat a mà esquerra, senyalitzat per una fita (NW). Quan atenyem una pista anem a la dreta passant pel costat d’un dipòsit contra incendis (NW). Més enllà fa un sobtat revol a mà esquerra i una marrada que estalviem fent drecera (W), en pujada. Arribem a una bifurcació (Coll de Freginals), anem a la dreta uns 40 metres i abandonem la pista per prendre, a mà esquerra, el camí de la Cova de la Mola (NW) no entrarem. Tram amb fort pendent abans de sortir a una lleixa (N). Portell de la Cova (793 m) Cruïlla de camins. Seguim el GR 7.3 i el prenem a mà esquerra. Deixem el camí pel que hem pujat que, també per l’esquerra, s’adreça a la cova. Desprès enfilem, la pedregosa Canal del Batllet (SW). Mola de Colldejou (922 m) Com indica el seu nom és un gran tossal planer, voltat de parets abruptes. Coronat pel “Castell” una fortificació carlina amb doble fossat, sembla que dedicada a punt d’observació. També hi ha un parell de bústies de registre.

Deixem el GR per prendre el camí del Portell de la Mora. Marxem vers el SW passant per sobre del Racó dels Caragols on podem observar-hi algun exemplar de teix. Després de desgrimpar (fàcil) el Salt del Llop, virem al S per continuar baixant. Per la dreta retrobem el GR i continuem recte.

Coll del Guix (630 m) Per la dreta (W) el camí de Llaberia. Per l’esquerra (E) el de Colldejou. Vers el S el que baixa a la Font del Bullidor. Cap d’ells. Marxem vers el SW (indicació en fusta a “la Miranda”) per un corriol que aviat s’enfila fortíssim, sense concessions. És la Drecera d’en Ramon, que solament dóna un respir quan s’ajau per revoltar un contrafort als peus de la Miranda. La gran esfera del radar meteorològic delata el cim al que acabem d’arribar després de superar una canaleta on ens cal fer una curta i fàcil grimpada.

La Miranda (918 m) Coronada per l’edifici del radar i un vèrtex geodèsic. Fa honor al seu nom: és una bona talaia, força millor que la veïna Mola on perdem part de la panoràmica pel seu gran planell cimer.

Canal del Roc (849 m) Un profund esvoranc de la cinglera permet baixar al camí del Recingle (senyals blaus) que deixem a l’esquerra, per enfilar-nos (SE) a la Creu.

La Creu (909 m) O Punta dels Frares. Coronada per una gran creu metàl·lica. Al costat mateix, però poc visible des del cim, hi ha l’agulla del Bitllot del Frare. En canvi podem veure amb tot detall el Cavall Bernat. Continuem vers el S.

Portell de Madrocs (827 m) O de la Canal del Bullidor. Bifurcació indicada. Podem optar per baixar al proper Portell de l’Heura (en direcció al collet de Collivassos), al coll de Mont-redon. Anem en direcció al Cavall Bernat, pel camí més proper al cingle (SE).

Portell de la Roca Mitjanera (795 m) Bifurcació indicada. Continuem baixant en direcció al Cavall Bernat, travessem la tartera i enfilem una canal que, pel cantó ponentí, separa l’agulla principal de la resta de la mola. És dreta i descomposta fins a un collet. Un pas curt i aeri (III) ens obliga a emprar les mans per accedir a la lleixa superior. Podem evitar-lo cercant curosament el millor pas a les parets de la dreta, abans del collet. Un altre pas de grimpada més fàcil (II+) que el primer, ens deixa al planell del cim.

Cavall Bernat (840 m) Coronat per una creu de ferro. Retornem sobre els nostres passos baixant per la canal fins a la base. Tenim dues opcions: Tornar al Portell de la Roca Mitjanera o marxar en sentit contrari (E), resseguir en pujada una lleixa al peu de la cinglera meridional del Cavall fins a la Roca dels Esperits i davallar fins al Collet de la Terra Blanca on cal prendre PR-C 96, a mà esquerra. Optarem per la primera opció i, un cop al Portell baixem en direcció a la Font del Bullidor.

Font del Bullidor (563 m) Abastem la pista entre la carretera de Colldejou i el Coll del Guix. La seguim fent dreceres i bona estona en paral·lel, per camí ben fressat, fins que ens n’anem separant. Voregem pel marge unes feixes de conreu fins la carretera.

T322 (388 m) La creuem. Indicador del PR-C 96. Per un camí paral·lel mig perdut, tornem al punt de sortida.

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • El Centre Excursionista Tarragona després de veure diversos estudis del cost d’un kilòmetre en cotxes de distintes tecnologies, cost de manteniment i impostos, agafem la feta per l’Agència Tributària que diu que el cost mitjà és de 0,20 € per kilòmetre, cost que RECOMANEM es pugui pagar al titular del vehicle. Evidentment, és aquest, el titular del vehicle, qui dirà l’última paraula, del cost del viatge o simplement no fer pagar res, procurant informar, en pujar al cotxe i abans de començar el viatge al lloc de partida.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
 • Un dia, Nenes i nens de 0 a 5 anys 0 €, de 6 a 11 anys 3,5 €. de 12 fins 16€ 4 € a partir de 16 anys 5 €

Assegurança Temporal FEEC

 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €. En les assegurances temporals: No hi ha preus per nens i nenes menors d’edad.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. CAVALLBERNAT .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Voluntari Coordinador de l’Activitat: Ramon Canela 676821 660 o el telèfon mòbil del Centre Excursionista Tarragona: 679 83 35 07.

Info
Categoria:
Lloc: Colldejou, Baix Camp
Data: 02/04/2023
Data fi: 02/04/2023
Lloc de sortida: Pàrquing Zona Blava al costat de l'Estació D'autobusos
Hora:: 08:00 h

Sense Comentaris

Respondre