PRESA-SANT FRANCISCO-SERRA VALENCIANS

PRESA-SANT FRANCISCO-SERRA VALENCIANS

Info

            POSPOSAT FINS NOVA DATA !!

La Serra dels Valencians és una serra situada al municipi de Riba-roja d’Ebre a la comarca de la Ribera d’Ebre, amb una elevació màxima de 391 metres.

La presa de Riba-roja d’Ebre es troba a uns 6 km del centre del poble. Podem deixar els vehicles al voltant d’aquesta zona i, després de visitar-la, comencem la caminada. Agafem el camí de Pinyeres i pugem cap a la Garita o Torre de Senyals. Al seu voltant hi ha restes de trinxeres de la Batalla de l’Ebre.

 • Distancia: 14,83 km
 • Desnivell: 466 m
 • Alçada màxima: 463 m
 • Temps:  5:30 h aprox.
INSCRIURE´M

 

Després ens dirigirem cap a la Sendera dels Valencians, d’uns 4 km, fins a arribar al Mirador de la Ribera. No oblideu la càmera de fotos, ja que les vistes panoràmiques durant tota la caminada són impressionants.

CENTRAL HIDROELÈCTRICA:
La presa de Riba-roja d’Ebre, amb uns seixanta metres d’altura i l’embassament, amb una capacitat de 210 hectòmetres cúbics i una superfície de 2.152 hectàrees, s’estén fins a Mequinenza, ja en territori aragonès.

L’empresa ENHER va ser l’encarregada de construir aquest pantà i la seva central hidroelèctrica, entre 1958 i 1967, deixant sota les seves aigües el poble aragonès de Fayón, del qual encara sobresurt l’antic campanar. L’entorn posseeix una bellesa espectacular, gairebé verge, amb serres com les de Berrús i la Fatarella, valls, barrancs i entrades fluvials, a més d’una variada vegetació.

LA GARITA DE PINYERES:
És una torre, probablement del segle XIX, situada estratègicament en un turó a la Serra dels Valencians, prop de la riba dreta del riu, al sud de la central hidroelèctrica, a la partida de Pinyeres, entre Berrús i Santa Madrona. Va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

És una torre de planta quadrangular realitzada amb pedres de diferents mides lligades, amb morter i disposades en filades irregulars. Les cantonades estan tallades al biaix, reforçades amb carreus de diferent mida. En els murs millor conservats encara es conserva alguna espitllera.

També se li diu garita, gal·licisme arrelat d’antic en el català amb el significat de refugi o, encara més precís, refugi de sentinella. Amb aquest nom es coneixien algunes de les torres de telegrafia òptica de la línia de l’Ebre, com les de Faió, Riba-roja o Ascó. Els castells, les torres i altres fortificacions van tenir un gran protagonisme en el passat en el control, la defensa, la seguretat, el refugi o la comunicació dels pobles i de la gent de la Ribera d’Ebre. De temps remots aquestes construccions estaven estretament lligades i constituïen estructures dependents que seguien la línia de l’Ebre, del Segre i dels seus afluents.

La Garita de Pinyeres està envoltada de restes de trinxeres de la Guerra Civil.

L’APARELL SALAMANCA – LA LINIA TELEGRÀFICA DE L’EBRE:
El General Salamanca va idear, a partir d’altres models ja existents, un nou aparell de telegrafia òptica per instal·lar-ho als terrats de totes les torres que s’estaven construint al tram mitjà i al final de la conca de l’Ebre. Es tractava d’un aparell de fusta format per un masteler d’uns 6 mestres d’alçada amb dues grans aspes o paletes muntades una a cada costat de l’eix que es podien accionar i fixar-se mitjançant cordes o cadenes. El pal es rematava amb un gallardet que s’accionava per comunicar l’inici de la transmissió. Els telegrafistes accionaven els mecanismes estirant de dalt cap a baix les cordes i fixant les paletes a les posicions desitjades: a 45 graus cap al cel, en posició horitzontal, a 45 graus cap a terra, en posició de descans. Combinant entre les quatre posicions de cada aspa s’aconseguia representar, mitjançant claus prèvies, nombres dígits, de l’1 al 9, més el 0 i dues lletres, la A i la B.

EL MIRADOR DE LA RIBERA:
Al mirador de la Ribera, al camí dels Valencians, podrem gaudir del paisatge i de les magnifiques vistes. Es pot veure la presa, Riba-roja d’Ebre, Almatret, Flix, Ascó, La Torre, Vinebre, La Palma, Bovera… Al davant, hi trobem un aljub i un aixopluc de pedra seca.


Els que vulguin podran dinar al poble podran fer-ho, ben aviat us direm lloc i preu.

INSCRIURE´M

 

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis coordinadors de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

 • Teniu que llegir be cada sortida, es molt important per poder valorar la dificultat física i/o tècnica de la mateixa i avaluar les pròpies forces i coneixements, alhora d’apuntar-se per no patir massa un mateix, ni fer patir o qüestions de pitjor caràcter que ningú volem que puguin passar, i molt menys als voluntaris o professionals responsables de la sortida d’entitat.
 • S’ha de complimentar tot el que es demana en la inscripció indicant si porteu cotxe, si teniu inconvenient o no en portar excursionistes en el vostre vehicle i molt especialment si teniu la llicencia federativa o no, si no la teniu es tramitarà la llicencia temporal per un o dos dies, els màxims dies d’una única activitat d’entitat son de 5, si son de mes dies no es poden treure. I només seria possible amb la llicencia anual. Per tant heu de mirar be els costos de cada cosa per fer el pagament que pertoqui que s’adjuntarà a la inscripció.
 • La inscripció ha de ser anterior a les 18 h del dijous anterior a la sortida. Si aquesta es una sortida normal d’un matí o tan sols d’un dia.
 • Si l’activitat es especial, itineraris o ascensions que necessitin la pernoctació en refugis o rutes (trekkings) de diversos dies o activitats que realitzen altres entitats privades (guies, empreses de turisme actiu, etc.) llavors s’indicarà un dia màxim d’inscripció, que hem de complir, sinó es complica molt l’organització de l’esdeveniment o fins i tot es deixaria de fer, per falta de lloc o pèrdua de la prereserva.
 • Totes i tots els participants d’una sortida de l’entitat han d’estar en possessió de la llicència federativa d’acord amb l’activitat que es faci (els diferents tipus A, B, C o D) o les llicencies temporals que durant aquest any la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya degut a la asseguradora Heletia ha limitat a 5 cops i si és per competicions o formació a tan sols en tres ocasions.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins a arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, bé sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com és un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és, per tant, molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • El Centre Excursionista Tarragona després de veure diversos estudis del cost d’un kilòmetre en cotxes de distintes tecnologies, cost de manteniment i impostos, agafem la feta per l’Agència Tributària que diu que el cost mitjà és de 0,20 € per kilòmetre, cost que RECOMANEM es pugui pagar al titular del vehicle.
 • Evidentment, és aquest, el titular del vehicle, qui dirà l’última paraula, del cost del viatge o simplement no fer pagar res, procurant informar, en pujar al cotxe i abans de començar el viatge al lloc de partida.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 5 €, dos dies 6 €, tres dies 7 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

 • Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona
 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.

 • Assegurança Temporal FEEC
 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 6 €, dos dies 7 € i tres dies 8 €.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. VALENC.- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Coordinador Voluntari de l’Activitat: Ramon Puig, 645462920.

Info
Categoria:
Lloc: Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre)
Data: 03/03/2024
Data fi: 03/03/2024
Hora de sortida: 07:00 h
Lloc de sortida: Pàrquing dissuasiu del cementiri

Sense Comentaris

Respondre