Ruta de la Capona,”les barraques de pedra seca”, Santes Creus.

Itinerari amb Marxa Nordica

Ruta de la Capona,”les barraques de pedra seca”, Santes Creus.

Info

Intentarem tambe fer el recorregut Circular del Cister fent Marxa Nordica,

 • Si no disposeu del material per fer Marxa Nòrdica, podeu adquirir-ho o llogar-ho a Esports K2 Tarragona, als socis del Centre Excursionista Tarragona ens fa un 10% en tots els productes de la botiga de muntanya. Carrer Emperador August, 23, 43003 Tarragona; Horari: Comercial; Tel. 977 23 86 30.

“El paisatge seria horrible si la gent, generacions d’homes obscurs, no haguessin ordenat el país en...un immens jardí de pedres”   Josep Pla


Tenps:  Ruta Capona “les barraques de pedra seca”, 1 h,30 minuts; Despres la Circular del Cister 3 h. Total 4,30 h. aprox.


Distancia: 9 km.


Desnivell: 65 m.


Dificultat: Fàcil, es tracta d’un itinerari familiar i adient per nens i “per amigues i amics amb molta, molta experiencia”.


Transport: Cotxes particulars.


Recordeu: Portar beguda no hi ha aigua potable durant el recorregut i molt important un frontal o lot per poder gaudir del patrimoni rural que representen les construccions de pedra seca.


A la carretera C-37 entre les poblacions del Pla de Santa Maria i el Pont de l’Armentera (comar de l’Alt Camp); hi ha dues possibilitats per accedir al punt d’inici del Itinerari de “les barraques de pedra seca”. Es pot accedir en vehicle fins a l’aparcament des d’on s’inicia la ruta:
 1.  Si venim des de la zona de Santes Creus per la carretera TP-2002, arribarem al Pont de l’Armentera i seguidament accedirem a la carretera C-37; continuarem per la nostra esquerra en direcció al Pla de Santa Maria i Valls; a la sortida del Pon de l’Armentera i després de passar el punt quilomètric 26, haurem de recórrer uns 200 metres i veurem una entra a l’esquerra de la carrera. Seguidament continuarem per un camí terrós a l’esquerra, “Camí dels Muntanyesos” hi haurem de fer uns 2,5 km fins a la zona habilitada d’aparcament i inici de la ruta.
 2. Si venim des de la zona del Pla de Santa Maria per la carretera C-37 en direcció al Pont de l’Armentera, passat el punt quilomètric 21 i abans d’arribar el 22, veurem a la dreta de la carretera una senyal que indica la direcció a “Les Barraques de Pedra Seca”; seguirem pel “Camí del Corral del Fortuny”, i seguirem per aquest durant uns 2,5 km fins a la zona habilitada d’aparcament i inici de la ruta; aquesta és el millor accés al pàrking, dons és asfaltat.  
 • Farem servir la segona opció, que es la millor per la majoria de vehicles.

És una ruta, perfecte per omplir una matinal sense grans esforços i envoltats d’un bonic paisatge i a més hi descobrim la magnífica feina feta pels habitants d’aquest territori, per aixecar les monumentals barraques de pedra seca que trobarem en aquest recorregut. A pocs llocs podrem trobar una concentració de tantes barraques i tan grans, en tan poc espai.  Comencem a caminar partint de la cruïlla per la pista forestal en direcció nord, trobarem una cruïlla en forma de T, nosaltres virem a la dreta i al cap de poc, ja veiem la primera barraca a la nostra esquerra a prop del camí i ens hi acostem. Prosseguim per la pista fins que trobem una desviació a la nostra dreta, és una pista que baixa, nosaltres la seguim i encara que sembla que la pista s’esborra en arribar a un camp, ja veiem l’Ermita de Sant Pere. L’edifici està pràcticament derruït, i no és precisament una ermita petita, però l’abandó no perdona.

Desfem el camí per on hem vingut i tornem a ser a la cruïlla amb la pista principal. Tal com anem caminant, anem veient en mig del camp d’altres barraques que no visitarem, però que són grans i n’hi ha forces. Arribem a una cruïlla i girem a l’esquerra, trobem un altre trencall i prenem el de la dreta i ben aviat arribem a una pineda, de fet és la zona habilitada com aparcament, on hi ha el panell indicador. Ens hi passegem per llegir informació i per veure una gran barraca que hi ha a prop. Resseguin el corriol que hi ha entre els pins i arribem a la barraca de l’Era de la Capona, després anem seguint el camí en sentit esquerre fins a arribar a una pista, la prenem deixant el bosc a la dreta i tot seguit trobem la barraca de La Capona, una barraca gran, fins i tot té un lloc definit dins la barraca per guardar el carro.

Prosseguim per anar just al davant on veiem el Cossiol de La Capona, i després seguint el camí passem pel conjunt d’Arneres, uns forats fet en un marge per encabir-hi les arnes per les abelles. Al davant hi ha el Mas de la Capona, on i anem, està bastant malmès, hi donem una ullada i seguim pel camí fins a arribar a la pista, nosaltres la prenem seguint recte i quan la pista fa un gir a l’esquerra la deixem per seguir recte cap a la barraca de l’Augé, una barraca amb una figuera al davant que proporciona una esplèndida ombra. Continuem i anem ara a la de cal Grauet, que ens queda a la nostra dreta, ens hi arribem i tornem a camí fins a arribar a la pista. Tombem a l’esquerra i a la bifurcació prenem la pista de l’esquerra també, ben aviat veiem el Cossiol del Soletà, una curiosa construcció per emmagatzemar aigua, amb un pilar al centre, continuem per la pista i arribem a un camp d’oliveres a la nostra dreta, aquí hi trobem la barraca de les Oliveres, una gran construcció però que comença a patir el principi d’un enfonsament.

Ara ens toca retornar per on hem vingut, fins a la barraca de l’Augé, si ens fixem bé a terra, poc abans de trobar la barraca de Cal Grauet, veurem llaurades a la roca de terra, les marques de les rodes dels carros que van fer-hi de tant passar. Arribem a la pista i ara girem a la dreta, l’anem seguint i al proper trencall, prenem la del cantó esquerre, i sense deixar per res la pista principal arribarem on tenim el vehicle.

Llegiu aquesta pàgina https://centreexcursionistatarragona.com/coronavirus-sars-cov-2-la-tardo-i-lhivern-2020-2021/ part dels protocols de la Covid-19.

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • Queda a criteri del propietari del vehicle la forma de compensació del desplaçament per realitzar l’activitat prevista i per tant aquest hauria d’explicar a totes i tots que pugin al seu vehicle com ho faran per compensar la despesa que representa fer servir un cotxe ‘x’ quilòmetres.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de l’assegurança temporal o anual de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.
 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. CAPONA .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Responsable/Coordinador de la sortida: Jordi Parisi, 660894138.

Info
Categoria: ,
Lloc: Santes Creus
Data: 18/10/2020
Data fi: 18/10/2020
Hora sortida: 08:00 h
Lloc de sortida: Plaça Imperial Tarraco

Sense Comentaris

Respondre