Senderisme i Barranquisme a la Sierra de Guara

Parque Natural Sierra y Cañones de Guara

Senderisme i Barranquisme a la Sierra de Guara

Info

Aquesta iniciativa del Centre Excursionista Tarragona es de cap de setmana el primer dia dissabte dia 20 de juliol sortirem de Tarragona i després d’unes 3 h arribarem a Bierge, Camp Base d’aquets dos dies, però seguirem fins arribar a Alquézar, aparcarem i realitzarem un primer recorregut de dues a tres hores a les Passarel·les, començarem a les 11:30 h, acabarem aproximadament a les 14:00h arribant al poble d’Alquézar on beurem i menjarem per recuperar forces i podem fer un altre recorregut de dues hores a les de Balses de Basacol, es tracta d’uns aljubs àrabs i tornarem a Alquézar una vegada al poble recollirem tot i a tots i anirem a Bierge on ens donaran i repartiran les habitacions.

Casa Rural Guaranatura de Bierge

Al dia següent 21 de juliol esmorzarem a la Casa Rural Guaranatura en Bierge i després ens endinsarem fins el cor del Parque Natural de la Sierra y los Cañones de Guara en un dels seus famosos Barrancs que decidirem entre els guies i nosaltres.

  • El cost de la pernoctació i l’esmorzar es de 25€ a la casa rural guaranatura de Bierge.
  • Guia titulat de descens de barrancs + material: Neoprè, casc, arnes, cordes, etc.+assegurança: 50€.
  • Les passarel·les: 3€. Les inscripcions a les passarel·les les heu de fer cadasqu de vosaltres.

Hi ha un màxim de 20 places

Per realitzar l’inscripció s’ha de pagar 50€, el més aviat possible ja que estem en temporada més que alta i necessiten saber quants serem.

Dissabte 20 de juliol

Taxa del Recorregut Per què una taxa municipal?Per seguretat, amb aquesta taxa vostè té una assegurança davant possibles accidents en el recorregut, té vostè un casc per a la seva protecció davant de possibles petites pedres que de vegades es desprenen dels penyals, té vostè un servei de vigilància i ajuda i informació en cas de necessitat a l’entrada i al llarg del recorregut.A més un servei de manteniment i neteja de la infraestructura de les passarel·les i el seu entorn per al gaudi de tots els visitants.

Qui ha d’abonar aquesta taxa?

Les persones que realitzin el recorregut, majors de 16 anys, amb utilització de les infraestructures propietat de l’Ajuntament d’Alquézar.

Estan exempts de pagament:

  • Els menors de 16 anys, acompanyats i mitjançant acreditació.
  • Els Federats en Muntanya, mitjançant acreditació.
  • Els grups d’activitat de les empreses de turisme actiu amb seu a Alquézar.
  • Els veïns d’Alquézar.
  • Famílies nombroses, mitjançant acreditació.

Import de la taxa a abonar:

3 € / persona. Si s’adquireix en línia.  https://pasarelasdealquezar.arteyocio.com/

4 € / persona. Si s’adquireix a l’expenedor situat als baixos de l’Ajuntament, a l’inici de la ruta. (8.30 – 19:00)

Qualsevol incidència en el procés de compra trucar al 976 30 27 17 o tickets@iacpos.com.  Tots els dies de 10:00 a 18:00

Amb la compra del seu tiquet vostè adquireix una assegurança d’accident i se li proporciona un casc de protecció, que haurà de retornar en finalitzar el recorregut en un lloc, degudament senyalitzat, on podrà dipositar dit casc, sense necessitat de tornar al punt d’inici del recorregut, on l’hi van proporcionar “.

Si vostè té casc de muntanya, useu el casc personal.

El Recorregut  PAS A PAS

És una ruta circular, en la qual en dues hores, assossegadament, podem fer un recorregut espectacular. Un recorregut que resumeix les essències paisatgístiques, culturals i mediambientals del Parc Natural de la Serra i els Canons de Guara.

1- Inici: El sender s’inicia prop de la plaça Rafael Ayerbe, (antiga plaça Major), just al costat de l’Ajuntament de la Vila, sota la Col·legiata. Aquí podrem adquirir el nostre tiquet d’entrada al recorregut (si no ho hem adquirit prèviament a través d’aquesta web).Habitualment hi haurà personal informador en el punt d’inici i control d’entrades. Si no n’hi ha, no es preocupi, amb el tiquet pot fer lliurement el recorregut. Arribarem al punt d’inici del recorregut baixant des de l’aparcament, després passejar pel centre d’Alquézar i seguint els senyals que ens guien per tot el nucli històric fins a aquest punt. Coordenades GPS del punt d’inici:Sexagesimal: N 42 ° 10 ‘21.5436 “E + 0 ° 01’ 36.4578″Centesimal: N 42,172651 I + 0,026794

2- Primer tram. Baixada al Riu Vero pel Barranc de la Font: Descendeix des Alquézar fins al Riu Vero a través del frondós barranc de la Font. Encaixonat entre impressionants parets calcàries, amb la Col·legiata d’Alquézar a la part alta a la dreta i la Penya Castibian a la nostra esquerra, on possiblement vegem escaladors practicant a les parets i buits. Aquesta baixada està condicionada en alguns trams amb passarel·les de fusta. També transitarem per zones rocoses. Molta atenció en dies d’humitat, ja que es poden produir relliscades.És també important respectar el silenci de l’entorn, gaudir a la gran frondositat del barranc i admirar la feina que aigua i vent han realitzat durant milers d’anys. Si aixequem la vista serà fàcil veure que tinguem com a companys d’excursió a grans rapinyaires com el voltor comú. És un tram que a l’estiu, en dies de molta calor es fa molt agradable per la contínua ombra i humitat que desprèn.

3- Segon tram. En el Riu Vero.La Cova de Picamartillo. Un cop vam arribar a la llera del riu, i abans de prendre les primeres passarel·les aèries que veiem a la nostra dreta, (construïdes per l’Ajuntament), és molt recomanable visitar la Cova de Picamartillo, que està a uns 100 metres, seguint la senyalització. És una curiosa cavitat formada per l’erosió d’aigua.

A.      Tram pel riu fins l’Assut. Un cop vista la cova, tornem sobre els nostres passos i prenem el primer tram de les passarel·les aèries, baixem després de nou a la llera del riu, fins a sentir l’estrèpit del salt d’aigua a l’Assut.

B.      La infraestructura de l’antiga Central Hidroelèctrica: Assut, Canal, Passarel·les i Central. Estem a la zona més bonica del recorregut. S’inicia a l’Assut, construït per prendre l’aigua que més avall generava electricitat a la Central. Les passarel·les permetien als operaris mantenir la infraestructura de Assut, Canal i Central, a la qual finalment arribarem.

C.      Gaudirem en aquest tram del Canó del Vero, del gran caos de blocs de roques, buits, gorgs i aigua. Aigua d’un color turquesa espectacular a la primavera amb els desglaços i més marró quan es tracta de riuades i tempestes. Sempre espectacular en qualsevol cas.

D.      El nou tram de Passarel·les fins al Mirador. Des de l’edifici de l’antiga Central Elèctrica, avui en desús, ascendim suaument per un sender que, girant a l’esquerra (atenció al senyal de desviament), ens porta a l’últim tram de les passarel·les. El més modern i més aeri. Ens condueix a la plataforma Mirador del Vero amb unes espectaculars vistes del riu, el barranc i Alquézar.

4- Tercer tram. Retorn a Alquézar. Per una pista una mica empinada, (en dies de molta calor es pot fer pesada) entre ametllers, oliveres i frondosos horts, retornem a Alquézar. El sender ens deixarà a la “plaça del frontó”, esquitxada de terrasses de bars i restaurants, on agrairem reposar forces i refrescar-nos, molt propers a l’Oficina de Turisme.

 

Diumenge 21 de juliol

Què hem de saber per baixar un barranc

A l’hora de progressar al llarg del curs d’un barranc són diverses les tècniques a emprar pels esportistes per completar aquest recorregut, les principals serien:

Caminar: Es recomana caminar fora del curs d’aigua. En primer lloc per evitar un excessiu desgast físic i en segon lloc per protegir la fauna i flora existent en el curs d’aigua.

Destrepar: descens de zones més o menys escarpades, emprant peus i mans, no arribant a ser totalment verticals o ressalts de petita envergadura en què no és necessari l’ús de corda i no és possible saltar.

Enfilar o escalar: tot i que en el descens de barrancs el més comú és baixar, de vegades cal fer petites grimpades per continuar amb l’avanç o per accedir a zones des de les quals continuar el descens

Passamans: Progressió en horitzontal ajudat per corda al llarg d’una paret vertical per evitar un obstacle que d’una altra manera seria difícilment salvable. Com per exemple marmites de gran profunditat o zones amb moviments d’aigua molt forts.

Ràpel: tècnica de progressió més comú, consistent en descendir una paret vertical ajudat d’una corda i un descensor ancorat a l’arnès de l’esportista.Natació: en les zones en què hi hagi un mínim de profunditat d’aigua per nedar en lloc de caminar.

Tobogan: descens en lliure, sense l’ús de corda, per una rampa de pedra polida per l’aigua fins a aconseguir una badina amb aigua. És recomanable realitzar el tobogan completament tombat per evitar lesions.

Salts: en les zones que ho permeten les condicions de la llera. Salvar el desnivell a la llera o ressalt mitjançant un salt a un gorg amb aigua. Com a norma general el primer membre del grup no ha de saltar anar avall el desnivell rapelant per comprovar que no hi ha obstacles que puguin causar lesions als membres del grup que vulguin salvar la dificultat mitjançant un salt. Tirolina: descens guiat amb corda o cable per salvar un obstacle en el recorregut.

Els Barrancs més populars, haurem de decidir quin fem, tot dependra del temps atmosferic i les ganes d’aventura que tinguem:


Barranco La Peonera
Barranco Formiga
Cañon del Vero
Barranco Oscuros de Balces
Barranco de Mascun
Barranco Fondo
Barranco del Barrasil
Barranco del Junto
Barranco del Fornocal
Barranco de Otín
Barranco de Gorgonchón


 

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


Recomanem als nostres socis que obtinguin la llicencia federativa de l’any en curs  o bé la llicencia temporal per un o dos dies (un dia 4€ i dos dies 5€) és obligatori per poder participar en les iniciatives organitzades per la nostra entitat.
També és obligatori fer saber a secretaria la  intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través del nostre correu electrònic o personant-se al nostre local (Secretaria) o be trucant.


Cal dir que hauran sortides o activitats, s’indicarà en cada ocasió, que per la seves característiques i naturalesa especials puguin ocasionar accidents de caire més greu on es demanarà a tothom (inclosos els nostres socis) que vulguin participar i de forma inexcusable la possessió de la llicencia federativa de l’any en curs, amb les activitats cobertes explicitades, si s’escau, en cada sortida per les assegurances A, B, C o D.


Els excursionistes que estiguin en possessió del carnet federatiu de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, DNI, codi del carnet federatiu, tipus de llicencia i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5€, per dia d’excursió.


Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres propostes i no son socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió del carnet federatiu, hauran de forma preceptiva, treure’s la llicencia-assegurança temporal de la FEEC (Agrupació) i per tant haureu de passar per secretaria, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, DNI, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci promocional o temporal  de l’entitat i tramitar l’assegurança temporal de la FEEC, el cost en aquest cas, serà de 5€ quota un dia CET, es preceptiu sinó no es podria tramitar l’assegurança temporal de la FEEC, que també són 5€. Si son dos dies la quota temporal CET es de 7€ i l’assegurança temporal de la FEEC de dos dies, són 6€.

En tots els casos s’ha de notificar abans del dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora a de tenir les dades de l’excursionista abans de realitzar l’activitat.

Si no es possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte GUARA i el vostre nom complert, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank:  ES46 2100 0006 3402 0123 9318

O podeu fer servir l’opció d’inscriure’m que hi ha en aquesta mateixa pagina.

ON TROBAR-NOS
C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 19 – 21h.

Responsable de la sortida: Jordi Aluja, 660 894 138

 

 

Info
Categoria: ,
Lloc: Bierge, Alquezar, Comarca de Somontano, Osca
Data: 20/07/2019
Data fi: 21/07/2019
Hora sortida: 07:30 h
Lloc de sortida: Plaça Imperial Tarraco

Sense Comentaris

Respondre