VISITA A LA COVA URBANA DE TARRAGONA, 22 i 23 FEBRER 2020

Aventura Espeleològica a les entranyes de la terra i davall de la nostra ciutat

VISITA A LA COVA URBANA DE TARRAGONA, 22 i 23 FEBRER 2020

Info

Degut a que aquesta activitat a cridat extraordinàriament l’atenció de moltíssimes persones, hem ampliat a dos dies aquesta sortida, que es realitzarà els dies 22 i 23 de febrer 2020, en cada ocasió podran entrar 10 persones, que en aquesta ocasió quedarà restringida a les nostres sòcies i socis.

Si hagués més demanda per part dels nostres socis ampliaríem els dies d’accés, si això es possible, per part de l’entitat gestora de la Cova Urbana la Societat d’Investigacions Espeològiques de Tarragona.

La Cova Urbana de Tarragona va ser un dels descobriments mes importants a la fi de la dècada dels 90. El 22 de Novembre de 1996, entren per primera vegada un grup d’espeleòlegs. Després de superar les galeries romanes baixen per l’esmentat pou d’uns cinc metres trobant una petita sala. Travessant uns regalims estalactítics que aparentment havien estat forçats descendeixen un nou ressalt de dos metres i finalment un pou d’uns set metres. Aquest darrer, acaba en un petit llac. Una mica més amunt, trobem una finestra d’un metre i mig de diàmetre que, un cop superada, dona pas a una sala amb un llac que abasta la quasi totalitat de la mateixa.

Durant els dies que es van succeir, l’equip de recerca va anar creixent mentre que la Cova, guanyava dimensions.  Josep Lluis Albiñana (membre fundador de la Societat d’Investigacions Espeleològiques de Tarragona, entitat que es faria càrrec més endavant de les exploracions de la cavitat), i molts mes que han contribuït a l’exploració .

La recerca no solament segueix sota terra, si no que també s’intenta esbrinar la importància de les galeries romanes. Apareix un llibre de l’any 1849: “TARRAGONA MONUMENTAL” el qual descriu l’exploració d’uns pous fins a trobar-se amb un enorme llac, és cert que en el llac “CEO” apareixen símptomes del pas de l’home, però solament fins a aquest punt.

Un cop superat el llac “Benso” a través d’un pas sifonat, aconseguim una enorme sala inundada i farcida de grans blocs. Es calcula que pot tenir al voltant d’uns 900 m de superfície i una altura d’uns 18 o 20 ms.

A la zona inferior de la sala, trobem la zona de la platja lloc on aprofitem per rentar els neoprens i el material al retorn. De la sala en qüestió començaven tot un seguit de galeries. Trobant-nos en un veritable “distribuïdor” de la cova. S’exploren totes elles: la “VIRAL“, la “PERVIRAL” la “PERONA” i també un sifó que dóna pas a la GALERIA ANTONIO CABEZAS. Vora d’aquestes, ens trobem amb “EL LABERINT“, un conjunt de galeries molt divertides.

A l’extrem nord-est de la sala, una roca inestable, “LA BALLARINA“, ens indica el camí cap a la “SALA MAGINET“, a la qual s’arriba superant un parell d’estretors que transcorren per sota de les galeries “DEL FANG” i “DE LA DISCORDIA“. Tot explorant-les, trobem també una estretor infernal “L’ESFINTER” i la “GALERIA DE L’ESPERANÇA“, de dimensions còmodes però que de moment, acaba en una estretor que s’està intentant superar tot desobstruint.

La Sala Maginet, es lleugerament inferior en dimensions a la Sala Forner però d’estructura allargada. Al seu extrem nord-est, hi ha dues marmites que donen pas a una impressionant sala totalment submergida i que es va batejar amb el nom de SALA RIVEMAR, per desig del seu primer explorador Sergi Pérez.

Al llarg dels següents anys, les exploracions segueixen. Es formen a dins de la SIET bussejadors per tal de poder després formar-los com a espeleo-bussejadors i poder continuar les exploracions sota l’aigua. Passa el temps i es segueixen descobrint mes galeries i sales. Es realitza la topografia de la cova força fotografies per documentar la mateixa. A petició de múltiples entitats es realitzen conferències i projeccions. Els diaris de la comarca constantment fan ressò dels avenços de les exploracions i, no deixa de créixer l’interès per part d’altres persones per a col·laborar en les recerques de la cova.

En 1999 la Federació Catalana d’Espeleologia atorga a la SIET el premi “MOSSEN NORBERT FONT I SAGUÉ” al millor treball de recerca realitzat a Catalunya, distinció que s’atorga anualment. Després de 13 anys del seu descobriment, la Cova se segueix explorant. Ara, es l’equip de espeleo-bussejadors format per Antonio Cabezas, Alberto Pradillo i Josep Ll. Albiñana els que s’endinsen a la Sala Rivemar a on a més s’han trobat dues galeries mes en fase de topografia i exploració.

HORARIS 

Normalment, la trobada és a les 9.30 h en una cafeteria dels voltants de la cova. Un cop tots els participants són presents, s’entra als vestidors per col·locar-se els vestits de neoprè. El recorregut té una durada variable en funció del nombre de participants i de l’agilitat del grup. En qualsevol cas i, com a molt, cap a les 13.45 h, tothom és ja al carrer.

CAL ALGUNA PREPARACIÓ FÍSICA ESPECIAL?

No. Qualsevol persona sense cap tipus de minusvàlida física, pot accedir a les visites a la cova.

HI HA ALGUN LÍMIT D’EDAT?

L’edat màxima permesa es de 75 anys i malgrat que no hi ha fixada una edat mínima,  si que cal mesurar un mínim d’1,50 m d’alçada.

CAL SABER NEDAR I/O BUSSEJAR?

És preferible que se sàpiga nedar encara que sigui de forma elemental. En qualsevol cas, la cova esta instal·lada perquè si algú no sap, entre les cordes i l’ajuda dels guies, sigui un requisit fàcilment superable. Tampoc cal saber bussejar. Els dos petits passos sifonats, se superen amb cordes guia. A més els monitors ajuden a superar-los donant la ma al visitant.

  QUANT TEMPS DURA EL RECORREGUT?

Al voltant de 3 hores i mitja si bé, aquest temps pot escurçar-se o allargar-se en mitja hora depenent del numero de visitants del

grup, així com de les aptituds dels mateixos.

GRUPS

Els grups d’entrada han de ser d’un mínim de 5 persones i d’un màxim de 10. Si hi hagués més participants, s’haurien d’organitzar a raó de 10 persones per dia o en més caps de setmana.

QUE CAL PORTAR?

Nosaltres posem els neoprens i els cascs amb il·luminació.

Calçat esportiu (botes de muntanya o “bambes”) amb sola consistent que tingui un dibuix adequat. Són especialment recomanables les botes d’aigua de canya alta. Per raons de seguretat, no es permetrà l’entrada a ningú que no porti el calçat adequat. NO S’ADMETRÀN ESCARPINS DE CAP MENA.

Banyador i  un joc de roba interior eixut per a la sortida.

Un joc de calçat de recanvi per a la sortida.

Els mitjons per entrar a la cova haurien de ser gruixuts i preferiblement de llana o fibra tèrmica. Si no en teniu, amb uns mitjons normals podeu anar bé ja que l’aigua no es freda (18º). També cal portar un joc de recanvi per a la sortida.

Tovallola, pinta, etc.

Altres estris: Podeu portar càmeres de fotos i/o vídeo sempre que siguin submergibles o si més no, “mullables”, això no obstant, la SIET no es fa responsable de las seva pèrdua i/o deteriorament.

DOCUMENTACIÓ

Haureu de portar el “consentiment informat” adjunt, degudament signat.

Els menors d’edat, hauran de portar PERMIS PAT. MENORS signat per tots dos juntament amb la fotocòpia dels seus DNI. Aquesta autorització cal portar-la fins i tot, en el cas que els tutors acompanyin el menor en l’activitat.

PODEN ENTRAR LES PERSONES AMB CLAUSTROFÒBIA O AMB TEMOR A ESPAIS TANCATS?

La cova, és àmplia. Moltíssim més que qualsevol habitatge. És per això que no s’experimenta cap procés de nervis per aquests motius. En qualsevol cas, els guies estan suficientment experimentats per detectar qualsevol accés de pànic que es pugui produir. En aquest cas, s’acompanya a la persona en qüestió a la sortida.

HI HA ALGUN TIPUS DE PERILL EN EL RECORREGUT?

Tan sol passos i sales inundadades que estem explorant actualment presenten un risc mitjà/alt, però en cap cas es porta als visitants a aquestes zones. Per aquest motiu, la visita a la Cova es una activitat força segura.

SI ESTA PLOVENT, ES REALITZA IGUAL LA VISITA?

Si. Aquesta cova és una cavitat pràcticament fòssil i no experimenta grans crescudes. El nivell de l’aigua, oscil·la +/- 25 centímetres pel que la pluja, per intensa que sigui, no afecta al seu nivell de forma perillosa.

JA QUE CAL BANYAR-SE, ES POT MENJAR ABANS DE L’ENTRADA?

No solament es pot menjar sinó que, es recomana la ingestió d’aliment quant més ric en calories millor.

PREUS

OFERTA SOCIS C.E.T

Inclouen assegurança, vestit de neoprè, casc amb il·luminació i els guies.

Per al col·lectiu de socis del C.E.T. i membres de la seva unitat familiar (esposa i fills) aplicarem un  import de 30€/persona. Tanmateix, els visitants a la Cova, gaudiran d’un preu especial de 5€ en la compra del darrer llibre que vàrem editar sobre la Cova.

Altres acompanyants no socis aliens a la unitat familiar tindran un preu de: 40€/persona. (Aquesta opció no aplica, ja que nomes serà pels nostres socis i familiars).

Els visitants que tinguin en vigor la tarja de la FEEC nivell “C” o superior, tindran un descompte de 9,74€ del preu abans indicat.

Cas de que algun visitant porti el seu equip (casc i/o neoprè) no tindrà cap mena de descompte.

Totes les fotografies i video que s’ofereixen en aquesta pagina web, son dels dies 9 i 10 de novembre on van entrar les nostres socies i socis, aixi com alguns seguidors dels CET.


NORMATIVA I RECOMANACIONS:

La normativa i recomanacions habituals de les nostres sortides no apliquen en aquest cas, ja que es tracta d’una activitat especial.

És una activitat que realitza el SIET de forma especial pel Centre Excursionista Tarragona.

MOLT IMPORTANT  !!!  Recordeu que en aquesta ocasió només es possible poder entrar a les nostres sòcies i socis. I previament heu de contactar amb secretaria del Centre Excursionista Tarragona abans de realitzar cap pagament, via telèfon 977 240 250, dimarts i dijous de 19 fins 21 hores o bé per correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com.

Si no es possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte COVAURBANA i el vostre nom complert, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank:  ES46 2100 0006 3402 0123 9318

O podeu fer servir l’opció d’inscriure’m que hi ha en aquesta mateixa pagina.

ON TROBAR-NOS
C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 19 – 21h.

Responsable de la sortida: Jordi Aluja. 660 894 138.

 

 

Info
Categoria:
Lloc: Carrer Gasometre de Tarragona
Data: 22/02/2020
Data fi: 23/02/2020
Hora de trobada: 09:15 h
Lloc de trobada: Bar Pallars, c/ Gasometre, n 26.

Sense Comentaris

Respondre